Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (I.29..) önkormányzati rendelete

a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2023. 12. 22

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (I.29..) önkormányzati rendelete

a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

2023.12.22.

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (4) bekezdésében, valamint 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közszolgálati tisztviselők juttatásairól a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 3. § (1) bekezdésének hatálya a foglalkoztatási jogviszonyban álló Polgármesterre is kiterjed.

(3) A rendelet hatálya arra a nyugállományú köztisztviselőre terjed ki, aki a Hivataltól, vagy jogelődjétől került nyugállományba.

(4) A részmunkaidős, illetve az évközben keletkező vagy megszűnő közszolgálati jogviszonyok tekintetében a jogosultságokat időarányosan kell alkalmazni.

(5) A foglalkoztatási jogviszonyban álló Polgármester esetében a 3. §-ban meghatározott juttatások ügyében az egyéb munkáltató jogkört a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság gyakorolja és ennek keretében a bizottság nevében a bizottság elnöke jogosult eljárni. Az eljárásnál figyelemmel kell lenni a Jegyző által készített egységes közszolgálati szabályzatban foglaltakra.

2. § (1)1 Az Önkormányzat rendeletében a köztisztviselők részére 2024. évben illetménykiegészítést állapít meg.

(2) Megállapítása esetén valamennyi köztisztviselő jogosult az illetménykiegészítésre, amelynek mértéke:

a) a felsőfokú iskolai végzettségűeknél a köztisztviselő alapilletményének 25 %-a,

b)2 az érettségi végzettségűeknél a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(3) Az Önkormányzat rendeletében a vezetői megbízással rendelkező köztisztviselők részére – ide nem értve a Jegyzőt, akit a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben foglaltak szerint alanyi jogon illet meg a vezetői illetménypótlék – vezetői pótlékot állapít meg.

(4) Vezetői pótlékra valamennyi vezető jogosult, amelynek mértéke a vezető alapilletményének 10 %-a.

3. § (1) A köztisztviselő részére az Önkormányzat a következő szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat (a továbbiakban: juttatások) biztosítja:

a) az Önkormányzat tulajdonában lévő Tisza-parti faházak kedvezményes igénybevétele,

b) illetményelőleg,

c) családalapítási támogatás,

d) sport-és szabadidős tevékenységek támogatásaként sport- és szabadidős létesítmények kedvezményes természetbeni használatának lehetősége,

e) a „Köztisztviselők Napja” alkalmából a Hivatal által évente szervezett kiránduláson, vagy más jellegű rendezvényen való részvétel lehetősége,

f) „Az Év Köztisztviselője” cím adományozása,

g) szemészeti támogatás biztosítása,

h) a közszolgálat halottjává nyilvánított köztisztviselő temetési költségeihez történő hozzájárulás legfeljebb 250 000 Ft összegig terjedő mértékben,

i) az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót – amennyiben a köztisztviselőt a Jegyző nem nyilvánította a közszolgálat halottjává – kérelmére temetési segély illeti meg,

j) a köztisztviselőt a közeli hozzátartozójának halála esetén kérelmére temetési segély illeti meg,

k) a temetési segély összege az i) pont vonatkozásában a mindenkori illetményalap 200%-a, a j) pont vonatkozásában a mindenkori illetményalap 60%-val megegyező összegű.

l)3 a Közszolgálati Tisztviselők Napját, július 1-jét, fizetett munkaszüneti napként biztosítja, az ezzel összefüggő többletköltséget saját bevételeiből fedezi.

(2) A temetési segély kifizetését a Jegyző engedélyezi.

(3) Az (1) bekezdés a), d), i) és j) pontjában meghatározott juttatásokra a nyugállományú köztisztviselő is jogosult.

4. § A juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a Jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

5. § (1) A támogatás iránti írásbeli kérelmet az érintett személy, vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója nyújthatja be.

(2) A Szociális, Egészségügyi, és Művelődési Bizottság, illetve a Jegyző hivatalból is kezdeményezheti a támogatás odaítélését.

(3) A kérelmek, illetve a hivatalból történő kezdeményezés elbírálásakor, rangsorolásakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

a) az érintett nyugdíjas köztisztviselő és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmét, vagyoni viszonyait, szociális rászorultságát,

b) az érintett nyugdíjas köztisztviselő egészségügyi helyzetét, mentális állapotát,

c) tartás elmulasztása esetén a nyugdíjas köztisztviselő tartására kötelezettek a), b) pontokban meghatározott helyzetét, a tartás elmulasztásának okát.

(4) A kérelmekről, illetve a hivatalból történő kezdeményezés esetén a Jegyző dönt.

6. § (1) Ezen rendeletben szabályozott juttatások évenkénti pénzügyi forrását a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében (a továbbiakban: Kvr.) – a Hivatal költségvetésének elkülönített részeként – tervezi meg.

(2) A Ktv. r. szerint megítélt juttatás, illetve támogatás biztosításával kapcsolatos feladatokat (folyósítás, nyilvántartás stb.) a Pénzügyi és Gazdálkodási Osztály látja el.

7. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.

8. § Hatályát veszti Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Polgármesteri hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 13/2011. (IV. 01.) önkormányzati rendelete.

1

Módosította a 25/2020.(XII.8.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2020. december 9-től. A 2. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Beiktatta az 1/2017.(I.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2017.01.27-től.