Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (I.29..) önkormányzati rendelete

a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2017. 01. 27- 2017. 12. 19

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete


a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról



Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (4) bekezdésében, valamint 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közszolgálati tisztviselők juttatásairól a következőket rendeli el:


1.§  (1) A rendelet hatálya a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.


(2) A rendelet 3. § (1) bekezdésének hatálya a foglalkoztatási jogviszonyban álló Polgármesterre is kiterjed.


(3) A rendelet hatálya arra a nyugállományú köztisztviselőre terjed ki, aki a Hivataltól, vagy jogelődjétől került nyugállományba.


(4) A részmunkaidős, illetve az évközben keletkező vagy megszűnő közszolgálati jogviszonyok tekintetében a jogosultságokat időarányosan kell alkalmazni.


(5) A foglalkoztatási jogviszonyban álló Polgármester esetében a 3. §-ban meghatározott juttatások ügyében az egyéb munkáltató jogkört a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság gyakorolja és ennek keretében a bizottság nevében a bizottság elnöke jogosult eljárni. Az eljárásnál figyelemmel kell lenni a Jegyző által készített egységes közszolgálati szabályzatban foglaltakra.


2. §      (1)[1] Az Önkormányzat rendeletében a köztisztviselők részére 2017. évben illetménykiegészítést állapít meg.


(2) Megállapítása esetén valamennyi köztisztviselő jogosult az illetménykiegészítésre, amelynek mértéke:


  1. a felsőfokú iskolai végzettségűeknél a köztisztviselő alapilletményének 25 %-a,
  2. [2]az érettségi végzettségűeknél a köztisztviselő alapilletményének 20%-a.


(3) Az Önkormányzat rendeletében a vezetői megbízással rendelkező köztisztviselők részére – ide nem értve a Jegyzőt, akit a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben foglaltak szerint alanyi jogon illet meg a vezetői illetménypótlék – vezetői pótlékot állapít meg.


(4) Vezetői pótlékra valamennyi vezető jogosult, amelynek mértéke a vezető alapilletményének 10 %-a.


3. §   (1) A köztisztviselő részére az Önkormányzat a következő szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat (a továbbiakban: juttatások) biztosítja:

           

  1. az Önkormányzat tulajdonában lévő Tisza-parti faházak kedvezményes igénybevétele,
  2. illetményelőleg,
  3. családalapítási támogatás,
  4. sport-és szabadidős tevékenységek támogatásaként sport- és szabadidős létesítmények kedvezményes természetbeni használatának lehetősége,
  5. a „Köztisztviselők Napja” alkalmából a Hivatal által évente szervezett kiránduláson, vagy más jellegű rendezvényen való részvétel lehetősége,
  6. „Az Év Köztisztviselője” cím adományozása,
  7. szemészeti támogatás biztosítása,
  8. a közszolgálat halottjává nyilvánított köztisztviselő temetési költségeihez történő hozzájárulás legfeljebb 250 000 Ft összegig terjedő mértékben,
  9. az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót – amennyiben a köztisztviselőt a Jegyző nem nyilvánította a közszolgálat halottjává – kérelmére temetési segély illeti meg,
  10. a köztisztviselőt a közeli hozzátartozójának halála esetén kérelmére temetési segély illeti meg,
  11. a temetési segély összege az i) pont vonatkozásában a mindenkori illetményalap 200%-a, a j) pont vonatkozásában a mindenkori illetményalap 60%-val megegyező összegű,
  12. [3]​a Közszolgálati Tisztviselők Napját, július 1-jétfizetett munkaszüneti napként biztosítja, az ezzel összefüggő többletköltséget saját bevételeiből fedezi.


(2)  A temetési segély kifizetését a Jegyző engedélyezi.


(3)  Az (1) bekezdés a), d), i) és j) pontjában meghatározott juttatásokra a nyugállományú köztisztviselő is jogosult.


4. §   A juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a Jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.


5. § (1)A támogatás iránti írásbeli kérelmet az érintett személy, vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója nyújthatja be.


  1. A Szociális, Egészségügyi, és Művelődési Bizottság, illetve a Jegyző hivatalból is kezdeményezheti a támogatás odaítélését.


  1. A kérelmek, illetve a hivatalból történő kezdeményezés elbírálásakor, rangsorolásakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:


  1. az érintett nyugdíjas köztisztviselő és a vele közös háztarásban élő közeli hozzátartozók jövedelmét, vagyoni viszonyait, szociális rászorultságát,
  2. az érintett nyugdíjas köztisztviselő egészségügyi helyzetét, mentális állapotát,
  3. tartás elmulasztása esetén a nyugdíjas köztisztviselő tartására kötelezettek a), b) pontokban meghatározott helyzetét, a tartás elmulasztásának okát.


  1. A kérelmekről, illetve a hivatalból történő kezdeményezés esetén a Jegyző dönt.

6. §   (1) Ezen rendeletben szabályozott juttatások évenkénti pénzügyi forrását a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében (a továbbiakban: Kvr.) – a Hivatal költségvetésének elkülönített részeként – tervezi meg.


  1. A Ktv. r. szerint megítélt juttatás, illetve támogatás biztosításával kapcsolatos feladatokat (folyósítás, nyilvántartás stb.) a Pénzügyi és Gazdálkodási Osztály látja el.


7. §   Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit 2016. január

         1. napjától kell alkalmazni.


8.§ Hatályát veszti Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Polgármesteri hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 13/2011. (IV. 01.) önkormányzati rendelete.






Filep Sándor                                                                                                 Dr. Szilágyi Péter

polgármester                                                                                                           jegyző






Z Á R A D É K:



A rendelet 2016. január 29. napján került kihirdetésre.



                        …………………………

Dr. Szilágyi Péter jegyző



[1]

A rendelet szövegét a 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.01.27.-től

[2]

A rendelet szövegét a 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2017.01.27.-től

[3]

​Beiktatta az 1/2017.(I.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2017.01.27-től.

Mellékletek