Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatásokról

Hatályos: 2018. 06. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatásokról

2018.06.01.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, illetve Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) segítse a fiatal házaspárok (a továbbiakban: Igénylők) első lakáshoz jutását, Vásárosnamény város közigazgatási területén (a továbbiakban: város) történő letelepedését, s ennek érdekében:

a) lakás építésére szolgáló építési telek (a továbbiakban: építési telek) vásárlásához, vagy

b) lakás építéséhez, illetve vásárlásához, valamint a rendelet által meghatározott esetben lakás bővítéséhez (a továbbiakban együtt: lakásszerzés)

egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást (a továbbiakban: helyi lakástámogatás) nyújthasson, illetve meghatározza ehhez a helyi támogatás odaítélésének feltételeit.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a természetes személyek közül azokra a magyar állampolgárságú fiatal Igénylőkre terjed ki, akik a rendelet szempontjából első lakáshoz jutónak minősülnek és a városban építési telket vásárolnak, vagy lakást szereznek.

3. Értelmező rendelkezések

3. § A rendelet alkalmazásában:

a) Igénylőknek azok tekintendők, akiknél a kérelem benyújtásakor egyik fél sem töltötte be a 40. életévét.

b) Első lakáshoz jutónak minősülnek:

ba) Azok az Igénylők ahol – a komfortnélküli vagy szükséglakást, illetőleg az átmeneti elhelyezésként meghatározott időszakra biztosított bérlakást kivéve – egyik félnek valamint kiskorú gyermekének, vagy más vele együtt költöző családtagjának sem volt soha:
- lakástulajdona,
- állandó lakáshasználati joga,
- önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati jogviszonyhoz, vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya.
Kivételt képez ez alól az, ha a feleknek, azok kiskorú gyermekének vagy más velük együtt költöző családtagja tulajdonában külön-külön legfeljebb olyan lakás tulajdoni hányada van, melyet öröklés útján szerzett és tulajdoni részarányuk nem minősül önálló lakásnak.

bb) Telek- és lakásvásárlás, valamint lakásépítés esetén, ha az Igénylő a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül szerezte meg az ingatlant (lakásépítés esetén a jogerős használatbavételi engedélyt), úgy még első lakáshoz jutónak kell tekinteni.

c) Az építési telek fogalmának meghatározásakor az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet valamint az Önkormányzat Településrendezési Tervének, illetve Helyi Építési Szabályzatának rendelkezései az irányadóak.

d) A lakás fogalmának meghatározásakor a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó törvényben szereplő fogalom az irányadó. A rendelet alkalmazása szempontjából – az illetékes építési hatóság írásban tett nyilatkozata alapján – nem tekinthető azonban lakástulajdonnak az a bármely komfortfokozatba sorolható lakás, vagy szükséglakás, amelyre rossz műszaki állapotára tekintettel már jogerősen bontást rendelt el a hatáskörrel rendelkező hatóság, vagy a lakás megsemmisült és ennek ténye az ingatlan-nyilvántartáson már átvezetésre került, illetve az a komfortnélküli vagy szükséglakás, amelyre kedvezőtlen állaga miatt már jogerős bontási engedély lett kiadva.

e) A jövedelem fogalmának meghatározásakor a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) rendelkezései az irányadóak.

f) A jövedelem számításánál irányadó időszakként a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző három hónapot, egyéb jövedelmeknél pedig a megelőző egy évet kell tekinteni.

g) Nyugdíjminimumon a kérelem elbírálásakor érvényben lévő – külön jogszabályban meghatározott – öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét kell érteni.

h) Lakóhelyen, tartózkodási helyen, lakcímen a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározottak az irányadóak.

i) A méltányolható lakásigény a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározottak az irányadóak.

j) A család fogalmára a Szoc. tv. rendelkezései az irányadóak.

k) Közeli hozzátartozónak a Szoc. tv-ben meghatározott személyek minősülnek.

4. Hatásköri rendelkezések

4. § (1) A Képviselő-testület – vagy hatáskör átruházása esetében az átruházott hatáskör címzettje – (a továbbiakban: a helyi támogatást nyújtó) az Önkormányzat éves költségvetése (a továbbiakban: Kvr.) terhére a rendeletben meghatározott módon és mértékben helyi lakástámogatást nyújt.

(2) Az Igénylők első lakáshoz jutását segítő támogatás (a továbbiakban: első lakáshoz jutók támogatása) odaítéléséről – félévenként – az Egészségügyi, Szociális- és Környezetvédelmi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) dönt.

II. Fejezet

Eljárási rendelkezések

5. Jogosultsági feltételek

5. § (1) Első lakáshoz jutók támogatásában – figyelemmel a (2) bekezdésben meghatározott kizáró okokra is, rászorultságukra tekintettel – azok, a következő együttes feltételekkel rendelkező Igénylők részesülnek

a) akiknél a benyújtott kérelem elbírálásakor – a jövedelem számításánál irányadó időszak alapján számított – egy főre jutó jövedelem a családban nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének háromszorosát,1

b) akik a rendelet szerint első lakáshoz jutónak, vagy – lakás meghatározott mértékű bővítése esetén – saját lakásukat bővítőnek minősülnek,

c) akik közül legalább egyikük minimum egy éve bejelentett lakóhellyel, vagy legalább kettő éve tartózkodási hellyel rendelkezik a városban,

d) akik közül legalább egyikük bejelentett foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik.

(2) Nem részesíthető támogatásban az a kérelmező, aki

a) lakás építése, vagy vásárlása esetén a méltányolható lakásigény mértékét meghaladó szobaszámú lakást épít, vagy vásárol,

b) a lakás bővítésével meghaladja a méltányolható lakásigény mértékét,

c) építési telek vásárláshoz nyújtott támogatás fejében nem vállalja, hogy az építési telket legkésőbb a támogatás biztosításáról szóló megállapodás keltétől számított 18 hónapon belül beépíti,

d) lakás vásárlásához nyújtott támogatás fejében nem vállalja, hogy 6 hónapon belül lakástulajdont szerez,

e) elidegenítésre kerülő önkormányzati bérlakást vásárol meg,

f) bármely önkormányzattól egyszer már részesült helyi un. lakáscélú tanácsi, vagy önkormányzati támogatásban,

g) közeli hozzátartozójától kívánja megvásárolni az építési telket, vagy a lakást, vagy építési szándék esetén közeli hozzátartozójától ajándék címén kapta az építési telket,

h) kérelmében olyan adatot közöl valótlanul, amely számára a kérelem elbírálásakor jogosulatlan előnyt jelentene,

i) kérelme benyújtásával egyidejűleg a támogatás biztosításáról szóló megállapodás megkötésére vonatkozó előzetes szándéknyilatkozatot nem ad,

j) akinek az egy főre jutó jövedelme meghaladja az 5. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott értéket,

k)2

l) a rendeletben meghatározott mellékleteket – hiánypótlásra történő felhívást követően sem - csatolta,

m) az önkormányzat felé valamely fizetési kötelezettségének nem tett eleget,

n) akinél környezettanulmány alapján megállapítható, hogy a lakás felszereltsége, berendezése az átlagosnál nívósabb színvonalú,

o) vagy akinek házastársa tulajdonában üdülő, nyaraló van.

(3) A kizáró okok fennállását mindkét Igénylő fél esetében vizsgálni kell.

6. A támogatás mértéke

6. § Építési telek vásárlásához, valamint lakásszerzéshez legalább 100 000 Ft, (egyszázezer forint), legfeljebb azonban 300 000 Ft (háromszáz-ezer forint) vissza nem térítendő pénzbeli támogatás nyújtható.

7. A kérelem benyújtása, döntésre való előkészítése, elbírálása, a támogatás folyósítása

7. § (1) A lakáscélú helyi támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) ügyfélszolgálati helyiségében.

(2) Amennyiben a kérelmet hiányosan nyújtották be, a kérelem beérkezését követő nyolc napon belül hiánypótlásra kell felszólítani a kérelmezőt. A kérelmezőnek az értesítés kézhezvételétől 30 napon belül lehetősége van a hiánypótlásra.

(3) Amennyiben a kérelem nem felel meg a rendelet szabályainak, illetve a kérelmező a hiánypótlásnak a meghatározott időpontig nem tesz eleget a kérelmet a Bizottság elutasítja.

(4) Azon Igénylők számára, akik jogosultak a támogatásra, de kérelmük benyújtásakor az éves költségvetési keret már kimerült, azzal kell írásban tájékoztatást nyújtani, hogy támogatásukra a következő évi keretösszegből, új kérelem benyújtása nélkül – a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló feltételek szerint – kerül sor.

(5) A kérelmeket döntésre a KÖH Önkormányzati Osztály (a továbbiakban: Önkormányzati Osztály) készíti elő a Bizottság részére.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott kérelemhez mellékelni kell:

a) lakásépítés esetén a jogerős építési vagy használatbavételi engedélyt,

b) telek, vagy lakásvásárlás esetén ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi előszerződést vagy adásvételi szerződést és az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját,

c) az Igénylő, valamint a vele együttlakó, és együtt költöző kereső, vagy bármilyen ellátásban részesülő személyek jövedelméről szóló igazolást,

d) munkaviszony igazolására a munkaszerződést,

e) a támogatás szempontjából lényeges egyéb iratokat.

(7) A támogatást igénylők szociális helyzetéről az Önkormányzati Osztály környezettanulmányt készít a Bizottság részére a Bizottság egy tagjának bevonásával.

(8) A támogatás folyósítása a Pénzügyi- és Gazdálkodási Osztály (a továbbiakban: Pénzügyi Osztály) által történik.

(9) A támogatásról kötendő külön megállapodások előkészítése, végrehajtásának biztosítása – a támogatásról szóló döntés alapján – az Önkormányzati Osztály feladata. Az Önkormányzat nevében a megállapodásokat a Polgármester köti meg a Bizottság döntésétől számított 15 napon belül.

(10) A megállapodásnak – illetve az ezt megelőző, a helyi támogatásról szóló döntésnek – tartalmaznia kell:

a) a támogatott(ak)ra vonatkozó azonosító adatokat,

b) az érintett ingatlan alapadatait (helyrajzi számot, címet, nagyságát, stb.),

c) a helyi támogatás jogcímét, célját, összegét,

d) a támogatás folyósításának időpontját, módját, egyéb feltételeit,

e) a felhasználás igazolásának, ellenőrzésének módját,

f) a nem rendeltetésszerű felhasználás jogkövetkezményeire, valamint a visszafizetés eseteire, a kérelmezőt terhelő bejelentési kötelezettségre történő figyelmezetést,

g) az érintett ingatlan 5 évre szóló elidegenítési tilalmának kötelezettségét, illetve annak vállalását, továbbá ezen kötelezettség megszegése esetén a támogatás visszafizetésének előírását,

h) az érintettek aláírását.

(11) A helyi támogatás biztosítására vonatkozó eljárásra egyebekben az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó eljárási szabályokat kell alkalmazni.

8. A támogatás visszafizetése

8. § (1) A támogatást gyakorló a rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy a feltételek megsértésével biztosított,

a) még folyósításra nem került helyi támogatást visszavonja,

b) már folyósított helyi támogatás esetében a Szoc. tv. 17. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározottak szerint elrendeli a támogatás hatvan napon belül történő visszafizetését.

(2) A támogatásában részesített személy – a Polgármester által kötött külön megállapodásnak megfelelően – köteles a nyújtott támogatás összegét az arra okot adó körülmény bekövetkezését követő hatvan napon belül az Önkormányzat számlájára visszafizetni, ha

a) a helyi támogatás ellenében az építési telket legkésőbb a támogatás biztosításáról szóló megállapodás keltétől számított egy 18 hónapon belül nem építette be,

b) illetve a lakásszerzéshez nyújtott támogatás esetében a lakást 6 hónapon belül nem szerezte meg, nem bővítette,

c) a támogatás igénybevételével épített, bővített, vagy vásárolt lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltöző(k) lakóhelyéül szolgál, illetve 5 éven belül a lakás használatát harmadik személynek átengedte, illetve az ingatlant eladta.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott idő elteltét követően a helyi támogatást nyújtó ellenőrzi a kötelezettség teljesítését. Az ellenőrzést helyszíni szemlével kell lebonyolítani, melyen részt vesz a Bizottság 2 tagja, valamint az Önkormányzati Osztály két ügyintézője. A szemle eredményéről tájékoztatni kell a Pénzügyi Osztályt.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a lakáscélú helyi támogatásokról szóló 14/2004. (IV. 06.) Ök. számú rendelet.

1

Módosította a 6/2018. (III.30.) önkormányzati rendelet 1. §- a. Hatályos: 2018.06.01-től.

2

Hatályon kívül helyezte a 6/2018. (III.30.) önkormányzati rendelet 2. §- a. Hatályát vesztette 2018. 06.01-től.