Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VII. 4.) önkormányzati rendelete

településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 05

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VII. 4.) önkormányzati rendelete

településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

2017.07.05.

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésének első fordulatában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában foglaltakra is – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. § Az Önkormányzat településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének (a továbbiakban: fejlesztéseket megalapozó dokumentumok) vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) a vásárosnaményi székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) a vásárosnaményi székhellyel bejegyzett civil szervezet,

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

e) a településen működő érdekképviseleti szervek,

f) a településen működő vallási közösségek.

4. § (1) Az egyes eljárásokban a konkrét Partnerek meghatározásának módja: A 3. §-a szerinti partnerek kiválasztását a megbízott települési főépítésszel (a továbbiakban: Főépítész) történő előzetes egyeztetés alapján - az adottságok és a feladatjellegéhez igazítottan, a fejlesztéseket megalapozó dokumentumok módosítása esetén a - polgármester határozza meg. A polgármester által meghatározott Partnerek körét írásban kell rögzíteni.

(2) A település teljes közigazgatási területére készülő fejlesztéseket megalapozó dokumentumok készítése esetén az 3. § szerinti partnerek köre nem szűkíthető, az (1) bekezdés szerinti eseti meghatározásnak nincs helye.

5. § A véleményezés szakaszai és eszközei:

a) társadalmi bevonási szakasz, előzetes véleményezés,

b) társadalmi véleményezési szakasz, az elkészült dokumentum véleményezése.

6. § A Partnerek tájékoztatásának típusai:

a) előzetes tájékoztató, mely a készítendő egyes fejlesztésekhez kapcsolódó előzetes véleményezést (tervkészítési javaslat tétel) alapozza meg a társadalmi bevonási szakasz keretében,

b) munkaközi tájékoztató mely az elkészült, az egyes fejlesztést megalapozó dokumentumok véleményezését alapozza meg a társadalmi véleményezési szakasz keretében.

7. § Az előzetes és a munkaközi tájékoztatás megindítása és a véleményezés:

a) az Önkormányzat hivatalos közterületi hirdető felületein, a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) hirdetőtábláján elhelyezendő hirdetmény kifüggesztésével,

b) a www.vasarosnameny.hu honlapon hirdetmény megjelentetésével,

c) az Új Beregi Élet című önkormányzati lapban történő közzététellel,

d) lakossági fórum keretében

történik.

8. § A tájékoztatás különös szabályai:

a) a Partnerek, valamint akik a tájékoztatás során jelzik kérésüket, elektronikus úton (e-mailben) is értesítést kapnak a hirdetményekről, a véleményezhető fejlesztést megalapozó dokumentumról,

b) a közterületen elhelyezett hirdetőfelületre, a hirdetőtáblára kifüggesztett hirdetmény, valamint a honlapon történő felhívás tartalmazza a partnerségi véleményadásra rendelkezésre álló időtartamot,

c) amennyiben közterületen elhelyezett hirdetőfelületen vagy a hirdetőtáblán történő elhelyezést az anyag terjedelme, formátuma nem teszi lehetővé, úgy a hirdetményben megjelölésre kerül, hogy mely időpontokban és hol van lehetőség a dokumentumokba történő betekintésre.

9. § A településrendezési eszközök egyeztetési eljárásának típusai:

a) teljes,

b) egyszerűsített,

c) tárgyalásos,

d) állami főépítészi.

10. § A tájékoztatás formáit, a véleményezés lehetőségeit az egyes bevonási szakaszok és tervfajták megkülönböztetésével az1. melléklet tartalmazza.

11. § A Partnerek által adott javaslatok, vélemények megadásának, dokumentálásának, nyilvántartásának módja és határideje:

a) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket az ügyirathoz kell iktatni és abban kell megőrizni.

b) A Főépítész a beérkezett észrevételekről, javaslatokról, véleményekről összefoglaló táblázatot készít. Ezt a táblázatot az ügyiratban kell elhelyezni és megőrizni a készítés időpontjával, valamint a készítőjének aláírásával ellátva.

c) Az összefoglaló táblázatot az aktuálisan megbízott településtervező részére is el kell juttatni annak érdekében, hogy az érintett munkarészek javításra kerüljenek. A településtervező a javítás módjáról tételesen írásos tervezői választ készít, melyet az ügyirathoz kell iktatni és abban kell megőrizni.

12. § (1) Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje:

a) A partnerségi véleményezés bevonási és véleményezési szakaszaiban beérkezett javaslatokat a Főépítész szakmailag értékeli és döntésre előkészíti a Képviselő-testület számára.

b) A Főépítész megindokolja írásban a beérkezett, de elfogadásra nem javasolt véleményeket.

c) Az indokolásban külön kell választani a jogszabályon alapuló véleményeket a szakmai javaslatoktól.

d) A szakmai előterjesztés alapján a Képviselő-testület által meghozott döntést, a Főépítész a véleményezési szakasz lezárásához kötelezően felhasználja.

e) A döntést és az írásban beérkezett, de el nem fogadott véleményeket az ügyiratban kell elhelyezni és megőrizni.

(2) Az észrevételt, véleményt nyilvánítónak - tértivevényes úton - meg kell küldeni az el nem fogadott javaslat, vélemény indokolását.

13. § (1) A Partnerek által adott javaslatok, vélemények határideje:

a) Ha van lakossági fórum, azt megelőzően legalább 8 nappal az elkészült tervezetet a 14. §-ban foglaltak szerint közzé kell tenni.

b) Lakossági fórum hiányában az Önkormányzat hivatalos honlapján a hirdetményt az elkészült fejlesztéseket megalapozó dokumentumok tervezeteivel együtt közzé kell tenni.

(2) A közzétételt követően véleményezésre legalább az alábbi időtartamot kell biztosítani:

a) teljes eljárás esetén:

aa) előzetes tájékoztatási szakasznál: 21 nap,

ab) véleményezési szakaszánál: 30 nap,

b) egyszerűsített eljárás véleményezési szakaszánál: 15 nap,

c) tárgyalásos eljárásnál: 8 nap,

d) állami főépítészi eljárásnál: 8 nap,

e) kézikönyv készítése esetén: 15 nap,

f) településképi rendelet elfogadása esetén: 8 nap.

14. § (1) A fejlesztéseket megalapozó dokumentumokat illetve azok módosítását közzé kell tenni:

a) az Önkormányzat hivatalos honlapján,

b) a KÖH hirdető tábláján.

(2) A közzétételhez rövid, közérthető összefoglalót kell csatolni az érdekeltek számára.

13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálya lépését követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.