Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2018 (XI.30.) önkormányzati rendelete

Esély otthon - „Gólyafészek-Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért" lakhatási támogatásáról

Hatályos: 2018. 11. 30

                                               Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

                                                             10/2018.(XI.30.) önkormányzati rendelete


                     Esély otthon - „Gólyafészek-Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért" lakhatási támogatásáról



Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a „Gólyafészek - Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” című, EFOP - 1.2.11-16-2017-00061 azonosítószámú pályázat keretében biztosított lakhatási támogatás feltételrendszerének meghatározása érdekében a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések
  1. § E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18 - 35 év közötti személyekre, akik Vásárosnaményban lakcímmel rendelkeznek vagy Vásárosnaményba kívánnak költözni és Vásárosnamény Város közigazgatási területén működő munkáltatóknál kívánnak munkát vállalni vagy egyéni vállalkozást alapítani.
  2. Értelmező rendelkezések
  1. § E rendelet alkalmazásában:

a) Munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya.

b) Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony, valamint egyéni vállalkozó.

(az a) és b) pontokban továbbiakban együtt: foglalkoztatási jogviszony)


c) Közeli hozzátartozó: a Ptk. által meghatározott személyek.


d) Szociálisan rászoruló: e rendelet tekintetében az a személy minősül szociálisan rászorulónak, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegét és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint nincs vagyona.


e) Önkéntes tevékenység: a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint végzett tevékenység.


  1. Lakhatási támogatás formája, feltételei


3. § Az önkormányzat a „Gólyafészek - Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” című, EFOP - 1.2.11-16-2017-00061 azonosítószámú pályázat (a továbbiakban: Projekt) keretében felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek szerint hasznosítja:


  1.  A pályázat nyertesei legfeljebb 2 éven keresztül lehetnek lakói a projekt keretében felújított ingatlannak, az ezt követő időponttól a lakhatásra vonatkozó jogosultság megszűnik csereingatlan biztosítása nélkül.


  1. A projekt megvalósítását követő 60 hónapos fenntartási időszakban a lakhatási támogatásra vonatkozó pályázati felhívás 2 évente kiírásra kerül.


  1. A pályázat nyerteseinek a lakhatásért nem kell lakbért fizetnie, kizárólag az általuk használt lakás igazolt rezsiköltségének megfizetésére kötelesek.


  1. A lakhatási lehetőség igénybevételének feltétele, hogy a beköltözők legalább egyik tagja Vásárosnamény Város közigazgatási területén működő munkáltatónál foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen és vegyen részt a projekt célkitűzéseinek megvalósításában, illetve a projektben meghatározott tevékenységekben.


  1. A lakhatási támogatásban részesülőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül állandó lakóhelyet létesít.


  1. A lakhatásban részesítettek számára kötelező a projekt megvalósítása, valamint fenntartási időszaka alatt legalább 10 nap közérdekű önkéntes tevékenység végzése a településen. Az önkéntes tevékenység végzésére szerződés készül.


  1. § (1) A lakhatási támogatásban a célcsoport tagjai pályázat útján részesülhetnek.

(2) Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, aki Vásárosnamény Város Önkormányzatának vezető tisztségviselője, a képviselő-testület tagja illetve előzőek bármely tagjával Ptk. szerinti közeli hozzátartozói viszonyban van.

  1. § (1) A lakhatási támogatásra azok a személyek jogosultak, akiknél fennállnak az alábbi együttes feltételek:


  1. vállalja, hogy életvitelszerűen, állandó lakcímmel rendelkezve Vásárosnaményban él a lakhatási támogatás megállapítását követő minimum 2 évig,


  1. vállalja, hogy a projekt programjaiban aktívan részt vesz,


  1. tudomásul veszi, hogy a lakhatási támogatás feltétele a településen végzett közösségi önkéntes tevékenység.

(2) A Képviselő-testület a beköltöző személyek kiválasztásánál előnyben részesíti a 30. életévet el nem érő pályázókat.

(3)  A Képviselő-testület a beköltöző személyek kiválasztásánál előnyben részesítheti:

  1.  a településen hiányszakmával rendelkező pályázót,
  2. aki a projekt megvalósítása kezdetétől önkéntes tevékenységet végzett.



  1. A pályázatok benyújtásának módja, tartalma, határideje


6. § A lakhatási támogatásra benyújtandó pályázat tartalmi elemei:

  1. az e rendelet 2. melléklete szerinti pályázati adatlap,
  2. a pályázó részletes önéletrajza,
  3. a 1. melléklet szerinti „értékelési szempontok”-ban meghatározottak alátámasztására szolgáló dokumentumok:

ca) 3. melléklet szerinti nyilatkozat a jövedelmi és vagyoni viszonyokról, illetve azokat igazoló dokumentumok,

cb) a pályázó gyermekének születési anyakönyvi kivonata vagy annak másolata,

cc) vásárosnaményi székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval megkötött munkaszerződés, kinevezés, megbízási szerződés, vagy egyéni vállalkozásról igazolás,

cd) amennyiben a pályázó a pályázat benyújtása előtt önkéntes munkát végzett, az arról szóló igazolás,

ce) nyilatkozat a Vásárosnaményban végezni kívánt önkéntes tevékenység vállalásáról,

cf) amennyiben a pályázó házas, élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban él, az ezt bizonyító okirat vagy annak másolata,

cg) a pályázó életkorát a pályázat benyújtásának időpontjában igazoló dokumentum.

  1. nyilatkozat, hogy a pályázó nem vezető tisztségviselője Vásárosnamény Város Önkormányzatának, nem tagja az önkormányzat képviselő-testületének illetve előzőekkel nem áll közeli hozzátartozói viszonyban.


7.§ (1) A lakhatási támogatás igénybevételére vonatkozó pályázati felhívást az Önkormányzat Vásárosnamény Város honlapján, illetve a helyben szokásos módon hirdeti meg.

(2)  A pályázat benyújtására rendelkezésre álló idő a pályázati felhívás közzétételétől számított 10 naptári nap.

(3)A pályázatok elbírálásának határideje: a pályázatok beérkezését követő első rendes testületi ülés napja.

(4)A szerződéskötés határideje a képviselő-testületi döntés meghozatalát követő 15. nap.

(5)A támogatás keretében 8 lakás kerül hasznosításra maximum 24 hónap időtartamig. A beköltözés kezdő időpontja a szerződéskötést követő 30 nap. 


                  5.   A pályázatok elbírálásának rendje


8.         § (1) A pályázatok elbírálása a rendelet 1. mellékletében meghatározott értékelési szempontrendszer szerint megállapított pontszámok alapján történik. A pályázók összes pontszámai alapján összesítő táblázat készül. A képviselő-testület a felállított rangsor alapján dönt a támogatásban részesülőkről.

(2)  A támogatás elbírálásáról a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság valamint a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság előzetes véleményezése alapján a képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.


(3) A képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Jogszabálysértésre hivatkozással a Vásárosnaményi Járásbírósághoz címzett keresettel lehet fordulni.

(4)  A képviselő-testület döntéséről a pályázók írásbeli értesítést kapnak. A pályázatok eredményét az önkormányzat honlapján és helyben szokásos módon is közzéteszi.


6.   A lakhatási támogatási szerződés tartalmi elemei


9.         § A lakhatási támogatási szerződés tartalmi elemei különösen:

  1. a támogatott kötelezettségvállalása, hogy vásárosnaményi lakcímét, életvitelszerű vásárosnaményi tartózkodását, valamint a vásárosnaményi székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval való jogviszonyát a lakhatási támogatás biztosítását követő legalább 2 évig fenntartja,
  2. a pályázatában vállalt önkéntes közösségi tevékenység részletezése,
  3. a támogatott tudomásul veszi és kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben a támogatás megállapítására vonatkozó feltételeket megszegi (így különösen: életvitelszerűen más településre költözik; munkaviszonya megszűnik, vagy megszüntetésre kerül és újabb munkaviszonyt annak megszüntetésétől számított 1 hónapon belül nem létesít; a pályázat keretében valótlan adatokat szolgáltat; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi), úgy a vele kötött lakhatási támogatási szerződés megszüntetésre kerül és a lakásból kiköltözik.


6. Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2018. december 1. napján lép hatályba.





Filep Sándor                                                                                                  Dr. Szilágyi Péter

polgármester                                                                                                            jegyző



Z Á R A D É K:

A rendelet 2018. november 30. napján került kihirdetésre.

Vásárosnamény, 2018. november 30.


                           Dr. Szilágyi Péter

                                                                                                                                     jegyző




1. melléklet a 10/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelethez

A pályázatok értékelési szempontjai


Értékelési szempont

Adható maximális pontszám

1.

Az egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme:

-  a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegét:                                                                           25 pont

-  a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem a mindenkori minimálbér nettó összegének 100 % -150 % között van:                                                         20 pont

-  a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem a mindenkori minimálbér nettó összegének 150 % -200% között van:                                                           15 pont

                               

25 pont

2.

A pályázó foglalkoztatási jogviszonya alapján:                                                 20 pont

A pályázó házastársa, élettársa foglalkoztatási jogviszonya alapján:              20 pont


40 pont

3.

Együttköltöző személyek száma:

-Házastárssal, vagy élettárssal és gyermekkel költözés esetén:                       20 pont                          

-Házastárssal, vagy élettárssal költözés esetén:                                              15 pont

-Egyedülálló fiatal költözése esetén:                                                                   5 pont


20 pont

4.

A pályázó életkora

30 év alatti:                                                                                                        10 pont

30 év feletti:                                                                                                         5 pont

10 pont

5.

A pályázat benyújtása előtt a pályázó és/vagy házastársa, élettársa végzett- e önkéntes munkát:

alkalmanként:                                                                                                      1 pont

de maximum:                                                                                                        5 pont

5 pont

6.

A pályázó és /vagy házastársa, élettársa  a rendelet hatályba lépése előtt  bejelentett vásárosnaményi lakcímmel rendelkezik:                                                           20 pont

A pályázó és /vagy házastársa, élettársa a rendelet hatályba lépése előtt  Vásárosnaményon kívüli lakcímmel rendelkezik                                               10 pont

20 pont


SZEREZHETŐ PONTOK ÖSSZESEN:

120 pont




















                                                               

                                                                Pályázati adatlap

                                   lakhatási támogatás igényléséhez

(Az adatlap része a pályázatnak!)


Pályázó adatai:


Név:


Leánykori név:


Állampolgárság:

Születési idő:


Születési hely:

Anyja neve:


Lakcím:

Telefon:


Mobil:


E-mail:

Levelezési cím:



Telefon:

Adóazonosító jel/adószám:

TAJ szám:

Munkahely neve:



Munkahely címe:



Tel/fax:

Foglalkozás, beosztás:




2.melléklet a 10/2018 (XI.30.) önkormányzati rendelethez





A lenti adatvédelmi tájékoztató ismeretében hozzájárulok, hogy a fent megadott személyes és különleges adataimat Vásárosnamény Város Önkormányzata a pályázaton történő részvétel elbírálása érdekében kezelje, nyertes pályázóként pedig hozzájárulok nevemnek a Vásárosnamény Város honlapján történő közzétételéhez továbbá felelősségem tudatában kijelentem, hogy a pályázati adatlapon feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek




A személyes és a különleges adatok kezelése a  pályázatot elnyertek esetében az Esély Otthon project fenntartási idejének végéig tart. Az eredménytelen, vagy elutasított pályázati anyagokban szereplő személyes és a különleges adatok kezelése a pályázat benyújtásának napját követő egy hónapig tart. Az érintettek hozzájárulása indokolás nélkül bármikor visszavonható. A személyes és a különleges adatok kezelésével kapcsolatban az adatkezelők harmadik fél részére történő adattovábbítást nem végeznek. Az adatkezelés időtartama alatt az adatkezeléssel érintett adatokba betekintést csak az adatkezelők a pályázat elbírálásával, valamint a támogatások kifizetésével megbízott munkatársa(i) nyerhet(nek), feladatának ellátáshoz szükséges ideig és mértékben. Az érintettek az adatkezelés teljes időtartama alatt élhetnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXH. törvényben biztosított jogukkal (tájékoztatáshoz, helyesbítéshez, törléshez, zároláshoz, tiltakozáshoz való jog). Jogsérelem esetén bírósághoz, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/'C, telefon: 06-1-391-1400, honlap URL címe:http://naih.hu, e-mail cím:ugyfelszolgalat@naih.hu) is fordulhatnak.




Vásárosnamény, …………………………





                                     ………………………………

                                     a támogatást igénylő, aláírása






















3. melléklet a 10/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelethez

JÖVEDELMI ÉS VAGYONI KÖRÜLMÉNYEKRE VONATKOZÓ

NYILATKOZAT


A) Személyi adatok

  1. A támogatást igénylő neve:......................................

(Leánykori név:)............................................................................. ,

  1. A támogatást igénylő bejelentett lakóhelyének címe:


  1. A támogatást igénylő tartózkodási helyének címe:


  1. A támogatást igénylővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: …..fő.
  2. A 4. pontban szereplő közeli hozzátartozók személyes adatai(név, születési helye, ideje, anyja neve, lakcíme):


a) …………………………………..

b) ………………………………….

c) …………………………………..

B) Jövedelmi adatok / Forintban l


Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem:...................................... Ft/hó.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a NYILATKOZAT-ban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.



Vásárosnamény, …………………



               

                                   ………………………………

                                   a támogatást igénylő, aláírása













A jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

Kérelmezővel egy háztartásban élők jövedelme

Összesen


a)

b)

c)


Munkaviszonyból, és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem

Ebből közfoglalkoztatásból származó:






2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem






  1. táppénz, gyermekgondozási támogatások






4. Nyugellátás, és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások






5. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások






6. Egyéb jövedelem






7. Összes jövedelem







A család egy főre jutó havi nettó jövedelme:……………….……..Ft/hó



VAGYONNYILATKOZAT


A) Személyi adatok

  1. A támogatást igénylő neve:.............................................................

(Leánykori név is)...............................................................................

  1. Anyja neve:......................................................................................
  2. Születési helye, ideje:......................................................................
  3. A támogatást igénylő azon lakóhelyének címe, ahol szokásosan él:



                                                  B) Vagyoni adatok

I. Ingatlanok

  1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
    címe:............... város/község ……………………………………….út/utca          hsz.

alapterülete:....... m2 , tulajdoni hányad:............. , a szerzés ideje:………..év


Becsült forgalmi érték:*.......... Ft


* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell figyelembe venni.

  1. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
    címe:............... város/község …………………………………….  út/utca    hsz.

alapterülete:....... m2 , tulajdoni hányad:............. , a szerzés ideje:…………         év


Becsült forgalmi érték:*........... Ft


3.  Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): 1

megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.):..................

címe:........................ város/község…………………………………..        út/utca………..hsz.

alapterülete:....... m2 , tulajdoni hányad:............ ,a szerzés ideje:…………           év


Becsült forgalmi érték:*............ Ft


4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):
megnevezése: címe:…………………………város/község

......................... út/utca......... hsz.

alapterülete:....... m2 , tulajdoni hányad:............ ,

a szerzés ideje:..................... év

Becsült forgalmi érték:*............. Ft


II. Egyéb vagyontárgyak

1. Gépjármű:

< >személygépkocsi:............... típus.......... rendszám


a szerzés ideje:.......................

Becsült forgalmi érték:**........... Ft

< >^tehergépjármű, autóbusz:............... típus............. rendszáma szerzés ideje:.........................


Becsült forgalmi érték:**................. Ft


** Becsült forgalmi értékként a jármű, illetve termelő és munkaeszköz kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.

< >Takarékbetétben elhelyezett pénzösszeg:................................. pénzintézet


............ betétkönyv száma......... összeg

................................. pénzintézet

............ betétkönyv száma......... összeg

< >Készpénz összege:
    FtPénzintézeti számlakövetelés vagy más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés:
    pénzintézet............ betétkönyv száma......... összeg


................................. pénzintézet

............ betétkönyv száma......... összeg


Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.




Vásárosnamény, . ………………………….            hó …….... nap



                                         ………………………………

                                          a támogatást igénylő, aláírása