Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (III.1.) önkormányzati rendelete

az EFOP 1.5.3-16-2017-00111 számú projekt keretében középiskolai tanulók, és felsőoktatási hallgatók tanulmányi ösztöndíjáról

Hatályos: 2019. 03. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (III.1.) önkormányzati rendelete

az EFOP 1.5.3-16-2017-00111 számú projekt keretében középiskolai tanulók, és felsőoktatási hallgatók tanulmányi ösztöndíjáról

2019.03.01.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az EFOP 1.5.3-16-2017-00111 számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése Vásárosnaményban és térségében” című pályázat (a továbbiakban: Pályázat) keretében Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által alapított ösztöndíjra.

(2) Személyi hatálya Vásárosnamény város közigazgatási területén lakóhellyelrendelkező, nappali tagozaton, hazai középiskolai, vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulói/hallgatói jogviszony keretében tanulmányait folytató - magyar állampolgársággal rendelkező természetes személy - tanulókra (a továbbiakban: pályázó vagy támogatott) terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint;

2. hátrányos és halmozottan helyzetű: a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben foglaltak szerint.

3. közösségi szerepvállalás: az adott iskola, egyetem, helyi önkormányzat működésében való aktív szerepvállalás, illetve tanulmányi, vagy sportversenyeken való részvétel.

4. önkéntes munka: a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint végzett tevékenység.

II. Fejezet

Tanulmányi ösztöndíj támogatás feltétele, az ösztöndíj-véleményező testület

3. A tanulmányi ösztöndíj támogatásra való jogosultság feltételei, mértéke és tartama

3. § (1) Tanulmányi ösztöndíj támogatásban részesülhet az a pályázó, aki

a) Vásárosnamény város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkezik és magyar állampolgár,

b) nappali tagozaton, hazai középiskolai, vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulói/hallgatói jogviszony keretében folytatja, nem utolsó évesként tanulmányait,

c) a rendelet hatálybalépését megelőző lezárt félévben legalább 3,51 tanulmányi átlageredményt ért el,

d) középfokú tanulmányok folytatása esetén állandó lakhelyén vagy képzési helyén igazoltan közösségi szolgálatot teljesít, vagy teljesített.

(2) A tanulmányi ösztöndíj összege a 2018/2019-es tanév februártól júniusig (a továbbiakban: II. félév) és a 2019/2020-as tanév szeptemberétől januárig (a továbbiakban: I. félév) terjedő 5-5 hónapos időtartamra havonta 10000 Ft pályázónként, amely a pályázat benyújtásakor folyamatban lévő tanulmányi félévtől kezdődően jár úgy, hogy

a) a tanulmányi ösztöndíjszerződés megkötésekor a 2018/2019-es tanév II. félévre járó tanulmányi ösztöndíj a tanulmányi ösztöndíj szerződés megkötését követő 15 napon belül egy összegben, valamint

b) 2019/2020-as tanév I. félévre járó tanulmányi ösztöndíj szintén egy összegben kerül átutalásra atárgyév szeptember 15. napjáig a pályázó által megjelölt pénzforgalmi számlára a tanulói/hallgatói jogviszony és a tanulmányi eredmény igazolását követően.

(3) A tanulmányi ösztöndíjban legfeljebb 20 fő – 10 fő középiskolai tanuló és 10 fő felsőfokú oktatási intézmény hallgatója – részesülhet. Amennyiben a benyújtott pályázatok ezen keretszámok feltöltését nem teszik lehetővé, úgy azok között a támogatás elbírálója átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A tanulmányi ösztöndíj kizárólag az aktuális félévre vonatkozó, igazoltan aktív tanulói/hallgatói jogviszony időtartama alatt folyósítható.

(5) A tanulói/hallgatói jogviszony szüneteltetése esetén a tanulmányi ösztöndíj folyósítása is szünetel.

(6) Az Önkormányzat a tanulmányi ösztöndíj forrását a Pályázat terhére biztosítja.

(7) A tanulmányi ösztöndíjat az Önkormányzat utalja át, továbbá viseli a folyósítással kapcsolatban felmerülő költségeket.

4. § Nem részesíthető tanulmányi ösztöndíj támogatásban az a pályázó:

a) aki középiskolai vagy felsőoktatási tanulmányai során évfolyamot ismételt,

b) akinek a rendelet hatálybalépése előtt lezárt félév végén valamely tantárgyból elégtelen osztályzata volt,

c) akinek a rendelet hatálybalépése előtt lezárt félév során igazolatlan hiányzása volt,

d) aki a rendelet hatálybalépése előtt lezárt félév során osztályfőnöki, szaktanári vagy igazgatói figyelmeztetés, megrovás büntetésben részesült.

4. Az Ösztöndíj-véleményező Bizottság feladata, összetétele és működése

5. § (1) Az Ösztöndíj-véleményező Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) a tanulmányi ösztöndíj pályázati felhívásának megszövegezésével, a tanulmányi ösztöndíj odaítélésével és visszafizetési kötelezettségével kapcsolatban véleményt nyilvánító testület.

(2) A Bizottság feladatait a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság látja el.

III. Fejezet

Eljárási szabályok

5. Pályázati felhívásra vonatkozó szabályok

6. § (1) A Bizottság a rendelet hatálybalépésétől számított 10 napon belül dönt a pályázati felhívás tartalmáról.

(2) A tanulmányi ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást a polgármester haladéktalanul közzé teszi a város internetes felületén, a városi televízióban és a városháza hirdetőtábláján.

7. § (1) A pályázati felhívás legalább a következőket tartalmazza:

a) a pályázók körének pontos megjelölését,

b) az elnyerhető tanulmányi ösztöndíj összegét, időtartamát és feltételeit,

c) a pályázat benyújtásának módját és határidejét,

d) a pályázat elbírálásának rendjét és határidejét,

e) a maximálisan támogatható pályázatok számát,

f) a rendelkezésre álló forrás keretösszegét,

g) tájékoztatást arról, hogy a pályázó a pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a benyújtott pályázatában megjelölt személyes adatait a pályázatot értékelő, a döntést előkészítő és döntéshozó személyek megismerjék, a pályázattal kapcsolatos feladataik ellátása során kezeljék, valamint azt, hogy a tanulmányi ösztöndíj elnyerése esetén nevét és a tanulmányi ösztöndíj összegét az Önkormányzat nyilvánosságra hozza.

(2) Pályázni a pályázati felhíváshoz csatolt pályázati űrlap benyújtásával az abban meghatározott kötelező dokumentumok csatolásával lehet.

(3) A pályázati űrlaphoz csatolni kell:

a) a pályázó személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolatát,
b) az oktatási intézmény aktuálisfélévre szóló igazolását a tanulói/hallgatói jogviszonyról,
c) a tárgyidőszakot megelőző lezárt félév tanulmányi eredményét igazoló félévi értesítő másolatát, felsőoktatásban tanulók esetén a vizsgaeredmények átlagát igazoló okiratot, elektronikus tanulmányi rendszerekből kinyomtatott, az intézmény által hitelesített dokumentumot,
d) amennyiben releváns, a pályázó hátrányos helyzetének fennállását igazoló határozat másolatát, valamint
e) a felhívásban megjelölt egyéb nyilatkozatokat.
6. Pályázatok benyújtása

8. § (1) A pályázatokat egy eredeti példányban, zárt borítékban - a postai küldeményként vagy személyesen - kell benyújtani úgy, hogy az a pályázati felhívásban megjelölt határnapig megérkezzen az Önkormányzathoz.

(2) A pályázati határnapot követően beérkezett pályázatok érvénytelenek.

(3) A hiányosan, vagy nem megfelelően kitöltött pályázati űrlap javítására, a hiányzó mellékletek benyújtására a pályázatok benyújtására nyitva álló határidő leteltét követően egy alkalommal, a hiánypótlási felhívásban megjelölt határidő leteltéig van lehetőség. A hiánypótlási határidő elmulasztása jogvesztő.

7. A pályázatok elbírálása

9. § (1) A Bizottság a határidőben benyújtott, formailag megfelelő pályázatokat megvizsgálja, rangsorolja és meghatározza a támogatásra, valamint az elutasításra javasolt pályázatok körét.

(2) A tanulmányi ösztöndíj odaítéléséről a Képviselő-testület a bizottsági javaslat benyújtását követő ülésén, zárt ülés keretében dönt.

(3) A benyújtott és érvényes pályázatok rangsorolása során – a lenti sorrend szerint - előnyt élvez az, aki:

a) felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató legalább 4,0-es, míg középiskolai tanuló esetében 4,5-es tanulmányi átlaggal rendelkezik a vizsgált időszakokban,

b) hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű,

c) magasabb óraszámban történő közösségi szerepvállalás, önkéntes tevékenység végzése az adott oktatási intézményben, vagy lakóhelyén,

d) más ösztöndíjban nem részesül.

(4) A Képviselő-testület döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs. Jogszabálysértésre hivatkozással a Vásárosnaményi Járásbírósághoz címzett keresettel lehet fordulni.

(5) A döntésről a pályázókat az Önkormányzat postai küldemény útján - a döntés meghozatalát követően - haladéktalanul értesíti.

8. A tanulmányi ösztöndíjszerződés megkötése, tartalma

10. § (1) A támogatásban részesülő pályázóval az Önkormányzat a döntés meghozatalától számított 15 napon belül tanulmányi ösztöndíjszerződést köt.

(2) A tanulmányi ösztöndíjszerződés legalább a következőket tartalmazza:

a) a szerződő felek azonosító adatait,

b) a tanulmányi ösztöndíj forrását,

c) a tanulmányi ösztöndíj összegét,

d) a tanulmányi ösztöndíj folyósításának módját és ütemezését,

e) a támogatottat terhelő kötelezettségeket,

f) az e rendeletben, valamint a tanulmányi ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségek megszegésének esetén alkalmazandó, a tanulmányi ösztöndíj visszafizetésére vonatkozó szabályokat,

g) a pályázó arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy nevét és a pályázaton általa elnyert tanulmányi ösztöndíj összegét az Önkormányzat nyilvánosságra hozhatja.

(3) Az Önkormányzat a honlapján nyilvánosságra hozza tanulmányi ösztöndíjban részesített támogatott nevét, valamint a tanulmányi ösztöndíj összegét.

9. A tanulmányi ösztöndíjban részesülő személy kötelezettsége

11. § A tanulmányi ösztöndíjban részesülő köteles:

a) a tanulmányi ösztöndíj folyósításának ideje alatt a tanulói/hallgatóijogviszonyát a folyósítás végéig fenntartani és azt igazolni,

b) a tanulmányi ösztöndíj folyósításának végéig a 3. § (1) bekezdés c) pontja szerint elvárt tanulmányi átlag teljesítését igazolni,

c) a pályázati űrlapon megjelölt adatainak változásáról az Önkormányzatot 15 napon belül értesíteni és

d) a tanulmányi ösztöndíjszerződés megszűnéséig az Önkormányzattal együttműködni.

10. A tanulmányi ösztöndíj megszüntetése és visszafizetése

12. § A tanulmányi ösztöndíjra való jogosultságot meg kell szüntetni, és - a c) pont kivételével – a támogatottat a folyósított tanulmányi ösztöndíj teljes összegének vagy arányos részének visszafizetésére kell kötelezni, ha a támogatott:

a) tanulói/hallgatói jogviszonya bármely okból megszűnik,

b) a pályázati eljárás során valótlan adatot közölt, vagy az Önkormányzatot bármilyen módon megtévesztette,

c) a támogatott 3. § (1) bekezdés c) pontja szerint elvárt tanulmányi átlagot nem teljesíti, vagy annak teljesítését nem igazolja,

d) a tanulmányi ösztöndíjra való jogosultság megszüntetését bármely okból kéri.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.