Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 18

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.18.

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, a 73. § (2) bekezdésében és a 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatköre alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Vásárosnamény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával egyeztetve a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Vásárosnamény lakossága és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait, azok ellátási formáját, módját és mértékét. Elősegítse a közösséghez tartozás, az önkifejezés közösségi szinten történő megélését, erősödését, a kreativitás kibontakoztatását.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási határán belül a közművelődési tevékenységben résztvevőkre; az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre; közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira; a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre; valamint azon szervezetekre, akikkel az Önkormányzat közművelődési feladatokra megállapodást köt.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

3. §1 (1) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(2) Az (1)-es bekezdésben foglalt alapszolgáltatások keretében megvalósítja:

1. a város hagyományainak, természeti, művészeti, építészeti, kulturális, szellemi értékeinek feltárását, bemutatását, megismertetését, gondozását,

2. a település helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó, illetve a testvérvárosok kultúrájából ízelítőt nyújtó rendezvények megszervezését,

3. nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységének támogatását,

4. színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek folyamatos szervezését,

5. Vásárosnamény kulturális közéletéhez kapcsolódó alkotó és előadó művészek és az ezeket tömörítő közhasznú szervezetek támogatását,

6. az ismeretszerző és terjesztő amatőr alkotó és előadóművészi művelődő közösségek tevékenységének támogatását,

7. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését a közművelődés eszközrendszerével,

8. a közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszerveződő közösségek támogatását,

9. a szomszéd és más népek testvérvárosainak kultúrájának megismertetését településünk lakosaival, bemutatkozásunkat a testvérvárosokban,

10. az idegenforgalom, a turizmus keretében térségünkbe látogatók számára a kulturális hagyományaink, értékeink bemutatását,

11. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez feltételek biztosítását,

12. hozzájárulást a rekreáció vonzó helyi lehetőségeinek kialakulásához,

13. a helyi média támogatását,

14. a Települési Értéktár gyűjteményének gondozását,

15. a településen élő vagy tanuló hátrányos helyzetű személyek tehetségének kibontakoztatása, kompetenciáinak fejlesztése érdekében művészeti és egyéb foglalkozásokat, szakköröket, klubokat működtet, támogatja azok megvalósítását,

16. hozzásegít az információs és kommunikációs technológiák, a digitalizáció kulturális alapú használatához.

4. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátását elsősorban az általa fenntartott többfunkciós intézmény – művelődési központ - közreműködésével valósítja meg. Tevékenysége a város teljes közigazgatási területére kiterjed.

Az intézmény
- neve: Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ (a továbbiakban: Intézmény)
- székhelyének címe: 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 5.
- telephelyei:
- Művelődési Központ: 4800 Vásárosnamény, Rákóczi Ferenc út 11. – hrsz.:59 -
- Művelődési Ház:4803 Vásárosnamény, Munkácsi út 2. – hrsz.:2165/1 -
- Művelődési Ház:4804 Vásárosnamény, Damjanich János út 2. – hrsz.:1548 –
Az Önkormányzat gondoskodik az intézmény költségvetésébe építve az ingatlanok karbantartásáról, állagmegóvásáról.

5. § (1)2 Az Önkormányzat által fenntartott intézmény minden év január 15-ig éves szakmai munkatervet – melynek része a szolgáltatási terv -, valamint február 15-ig az előző naptári évről beszámolót nyújt be Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületéhez. A képviselő-testület dönt a beszámoló és a munkaterv elfogadásáról.

(2) A Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ - közművelődési részlegére vonatkozó - használati szabályzatát, nyitva tartását e rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza.

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal,

d)3 a Vásárosnamény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata,

e) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal,

f) a közművelődés megyei és országos szerveivel,

g) a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Az Önkormányzat és Intézménye a közművelődési lehetőségekről

a)helyi újság,
b)plakátok, szórólapok,
c)a települési honlap, valamint
d)a városi televízió
útján adnak tájékoztatást a település lakossága részére.

7. §4 Az Önkormányzat közművelődési rendeletének készítésekor, valamint felülvizsgálatakor kikéri – ha működik a területén – a Közművelődési Kerekasztal és a Vásárosnamény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata véleményét.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása, személyi és tárgyi feltételei

8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására.

9. § (1)5 Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról intézményi formában gondoskodik. A közművelődési feladatokat a jogszabályi feltételeknek megfelelő végzettségű, főállású szakemberek látják el.

(2) Az Intézmény használati szabályzatában rögzítésre kerültek a település lakossága részére ingyenesen és térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2019. június 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 26/1999. (X.12.) önkormányzati rendelet.

(3) A közművelődési rendelet közzétételre kerül a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ honlapján és elhelyezésre a három telephelyen.

1

A 3. § a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdés d) pontja a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 9. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.