Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020 (VII.1.) önkormányzati rendelete

A közterületen történő szeszes ital fogyasztásának szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 04

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020 (VII.1.) önkormányzati rendelete

A közterületen történő szeszes ital fogyasztásának szabályairól

2021.01.04.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembevételével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztán tartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények és rendzavarások megelőzéséhez, valamint a kiskorúak biztonságos erkölcsi fejlődéséhez.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Vásárosnamény Város közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya minden, Vásárosnamény Város közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyre terjed ki.

(3) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1-jén 6:00 óráig terjedő időszakra.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában
közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény közterületnek minősít a tulajdonos személyétől, illetve a tulajdonformától függetlenül minden olyan közhasználatra szolgáló területet, amely mindenki számára korlátozás nélkül vagy azonos feltételek mellett igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét is,
szeszes ital: a kereskedelemről szóló törvény szerint szeszes ital minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2 %-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat,
alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerint alkalmi rendezvénynek minősül minden olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény - ide nem értve a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat -, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást.

4. Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai és kivételei

4. § (1) E rendelet 2. § (3) és a 4. § (2) bekezdéseiben foglalt kivételekkel Vásárosnamény Város belterületének közterületein tilos a szeszes ital fogyasztása.

(2) E rendelet 4. § (1) bekezdése szerinti szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel, működési engedéllyel rendelkező szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egységekre, és annak érvényes engedéllyel rendelkező előkertjére, teraszára, kitelepülés területére, azok hivatalos nyitvatartási idejében,

b) az engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező, illetve a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelentett alkalmi rendezvények területére a rendezvény idején, illetve a bejelentett családi-, városi- és sporteseményekkel kapcsolatos rendezvényekre, továbbá a bejelentett civil szervezetek, intézmények hivatalos rendezvényeire, különösen a lakodalmas menet, a felvonulások, fesztiválok esetén a rendezvény területére, útvonalára és idejére,

c) Vásárosnamény-Gergelyiugornyán található Tisza-parti üdülőövezetre.

(3) A közterületi használati engedély jogosultja, valamint a szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egység köteles vendégkörét tájékoztatni, hogy mely területre vonatkozik az engedélye, azaz mely területen fogyasztható szeszes ital a rendelet megsértése nélkül.

(4) A közterületi alkoholfogyasztás tilalmáról tájékoztató tábla mintája jelen rendelet 1. számú mellékletét képezi.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2020. augusztus 01. napján lép hatályba.