Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a köztemetők használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 10. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a köztemetők használatának rendjéről

2022.10.01.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő–testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésének, a 16. §-ában, és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 01.) Korm. rendelet rendelkezéseinek figyelembe vételével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Vásárosnamény Város közigazgatási területén lévő köztemetőkre, azok fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az azokban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) Vásárosnamény területén az alábbi köztemetők helyezkednek el:

a) a Vásárosnamény Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonát képező – természetben a 41. számú főközlekedési út mellett lévő – Vásárosnamény belterületi 4204/3 helyrajzi számú központi „Városi köztemető”,

b) a Gergelyiugornyai városrészen lévő Református Egyházközség tulajdonában álló Vásárosnamény belterület 2746 helyrajzi számú temető, mely a valóságban Vásárosnamény, Beregszászi úton található. Az Egyházzal történt megállapodás alapján az Önkormányzat látja el a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségeket.

c) „Lezárt Ilki úti köztemető” (Vásárosnamény külterület 0576/2 hrsz),

d) „Lezárt Perényi-tanyai köztemető” (Vásárosnamény külterület 0377/2 hrsz),

e) „Lezárt Koportos úti köztemető” (Vásárosnamény belterület 4210 hrsz).

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Vásárosnamény Város közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) határoz.

(2) A köztemetők, azok létesítményeinek, építményeinek, berendezéseinek fenntartásáról, üzemeltetéséről Vásárosnamény Város Önkormányzata gondoskodik.

(3) A köztemető fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(4) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség a fenntartót, üzemeltetőt nem terheli.

(5) Az e rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. I.) Korm. rendeletben használt fogalmakat kell érteni.

3. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) Az Önkormányzat biztosítja:

a) a temetőhöz vezető út és a sírhelytáblák közötti utak járhatóságát,

b) a temetők bekerítését,

c) a ravatalozókat,

d) a ravatalozókba kiszállított holttest ideiglenes tárolásához és hűtéséhez 1 db -1 db halotthűtőt,

e) a temetők területén a vízvételi lehetőséget,

f) a nyilvános illemhelyet,

g) hulladéktárolókat,

h) a temetők közcélú zöldfelületeinek karbantartását, gondozását.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik:

a) a köztemetők rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények állagmegóvásáról, valamint a közcélú zöldfelületek gondozásáról,

b) a hulladékgyűjtő-helyek kijelöléséről, és a hulladékgyűjtő-helyeken felhalmozódott hulladék folyamatos elszállításáról vagy elszállíttatásáról,

c) a sírhelyek értékesítéséről, újra megváltásának biztosításáról a mindenkori önkormányzati rendelet díjszabása és szabályozása alapján,

d) a temetési helyek típusa szerint temetési lehetőségek feltüntetésével a temetési helyek nyilvántartásáról.

4. A köztemető használatának rendje

4. § (1) A köztemetőkben a látogatók és a temetőben vállalkozást végzők a nyitva tartási időben tartózkodhatnak.

(2) A köztemetők

a) a január 1-től március 31-ig és október 1-től december 31-ig terjedő időszakban 7.30 óra és 17.30 óra között,

b) az április 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban 6.00 óra és 20.00 óra között

tart nyitva.

(3) November 1-jén – illetve az ezt megelőző és követő 5-5 napon át – a köztemetők 22,00 óráig tartanak nyitva.

(4) A temető nyitásáról és zárásáról az Önkormányzat gondoskodik.

5. § (1) A temetőben a keletkezett hulladékot a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtésre kihelyezett rácsos tartókba, vagy hulladékgyűjtő helyeken kell elhelyezni. Az elhasznált mécseseket az ezek tárolására kihelyezett műanyag tárolókba kell rakni. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a tevékenységük során keletkezett építési-bontási hulladékot kötelesek elszállítani, azt a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtő edényekben, hulladékgyűjtő helyeken nem helyezhetik el.

(2) A temetőben keletkezett hulladék nem tárolható a sírhelyeken és a sírhelyek között.

6. § (1) A köztemetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(2) A sírhely fölé épített síremlék, sírbolt, sírjel, szegélykő, valamint a temetési helyre ültetett növényzet nem terjedhet túl a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén.

(3) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni:

a) a temetési hely és környezetének – a sírhelyek körüli sáv – gondozásáról, különösen gyomtalanításáról,

b) a sírjel vagy sírbolt állagának megóvásáról, a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállításáról,

c) a temetési hely és környezetének gondozása során keletkezett hulladék kijelölt hulladékgyűjtőbe történő elhelyezéséről.

(4) A temetési hely gondozását a temetési hellyel rendelkezni jogosult a szomszédos temetési helyek sérelme és szennyezése nélkül köteles elvégezni.

(5) A köztemetőkben gyertyát égetni legkésőbb a köztemető zárási idejét megelőző egy óráig szabad. Ennek során – különösen szeles időjárás esetében – ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(6) Tilos a köztemetőben

a) a kegyeleti gyertya és mécses gyújtás kivételével égetési tevékenységet végezni, tüzet rakni,

b) köztemetőkbe állatot – segítő kutya, közfeladatot ellátó őrző védőkutya és mentőkutya kivételével – pórázon vagy szabadon engedve bevinni.

(7) 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

7. § A temető területén, beleértve a temető kerítését temetkezési szolgáltatás reklámját az Önkormányzattal történt előzetes egyeztetést és jóváhagyást követően lehet elhelyezni. A temető területén, beleértve a temető kerítését is más reklám, plakát, hirdetés nem helyezhető el.

5. Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatást az a temetkezési szolgáltató végezhet, amely rendelkezik a tevékenység végzésére jogosító hatósági engedéllyel.

(2) A temetkezési szolgáltató a tevékenysége ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – egyházi temetés esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

(3) A temetés során a ravatalozó igénybevétele kötelező. A ravatalozó nyitásáról, zárásáról, tisztántartásáról, karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(4) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább egy órával az üzemeltető bocsátja a temetést végző szolgáltató rendelkezésére.

(5) A ravatalozóhelyiség a temetési szertartások ideje alatt látogatható. A ravatalozóban mindenki a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

6. A temetési hely gazdálkodási szabályai, a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

9. § Temetni, illetve elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnát elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

10. § (1) Temetkezési helyek:

a) koporsós sírhelyek:

aa) egyes sírhely: egy koporsó befogadására alkalmas temetési hely. Az eltemettető kérése esetén az egyes sírhelybe legfeljebb öt urna is elhelyezhető. Egyes sírhelyre mélyített sírhely esetén ugyanazon temetési helyre még egy koporsó, továbbá két urna temethető.

ab) kettős sírhely: két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas temetési hely. Az eltemettető kérése esetén a kettős sírhelybe legfeljebb tíz urna is elhelyezhető. Kettős sírhelyre mélyített sírhely esetén ugyanazon temetési helyre további még két koporsó, továbbá négy urna temethető.

b) urnafülke,

c) urnasírhely: a hamvakat tartalmazó urnák földbe temetésére szolgáló temetési hely.

(2) A sírhelyeket a megnyitott sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(3) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek a temetőgondnoktól kell kérni.

(4) A temetési szándékot a megváltott temetési helyek igénybevételekor is be kell jelenteni.

11. § (1) A temetési helyekért az elhunyt temetéséről gondoskodó hozzátartozójának, illetve az eltemetésre egyébként kötelezettnek (a továbbiakban: eltemettető) használati díjat (a továbbiakban: díj) kell fizetnie. A díj mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő)

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 65 év;

c) urnafülke esetén 15 év;

d) urnasírhely esetén 25 év;

e) urnasírbolt esetén 35 év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a használati idő lejárta után az (2) bekezdésben foglalt időtartamra újraváltható.

12. § (1) Egy urnafülkébe, egy urnasírba, vagy egy sírhelybe legfeljebb két urna helyezhető el.

(2) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve – további legfeljebb egy elhalt, vagy két 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá.

7. A sírhelyek méretezése, alkalmazása

13. § (1) A köztemetőkben lévő temetési helyeket ezen §-ban meghatározott méretek szerint kell kialakítani.

(2) A sírhelyek méretei:

a) Az egyes sírhely szélessége 90 cm, hosszúsága 200 cm.

b) A kettős sírhely szélessége 190 cm, hosszúsága 200 cm.

c) A gyermek sírhely szélessége 60 cm, hosszúsága 150 cm.

d) A kétszemélyes urnasírhely szélessége 40 cm, hosszúsága 80 cm.

(3) Az egyéb temetési helyek méretei:

a) sírbolt (kripta) felszíni méretei:

aa) kétszemélyesig, hossza 280 cm, szélessége 150 cm,

ab) háromszemélyesig hossza 280 cm, szélessége 250 cm,

ac) hatszemélyesig hossza 280 cm, szélessége 300 cm,

ad) kilenc személyesig hossza 280 cm, szélessége 380 cm.

b) sírbolt (kripta) belső méretei:

ba) kétszemélyesig, hossza 200 cm, szélessége 90 cm, mélysége 240 cm,

bb) háromszemélyesig hossza 230 cm, szélessége 90 cm, mélysége 240 cm,

bc) hatszemélyesig hossza 230 cm, szélessége 175 cm, mélysége 240 cm,

bd) kilenc személyesig hossza 230 cm, szélessége 250 cm, mélysége 240 cm.

c) urnafülke (kolombárium): 40 cm hosszú, 40 cm széles, 50 cm mély.

(4) A sírhelyek, a kripták egymástól való távolsága minden oldalról legalább 60 cm-nek, a gyermeksírhelyeknél 30 cm-nek kell lennie.

8. A növényzet és sírgondozás szabályai

14. § (1) A temetési hely jogosultja köteles a temetési hely gondozására, gyomtalanítására, valamint gondoskodni arról, hogy a sírhely, a síremlék a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(2) A sírok, sírjelek, síremlékek tisztántartásáról, karbantartásáról, helyreállításáról a temetési hely jogosultja saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A megrongálódott, a temető biztonságos használatát, élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető sírhely, síremlék helyreállítására az Önkormányzat felhívja a temetési hely felett rendelkezni jogosult figyelmét. Amennyiben a felhívásnak a temetési hely felett rendelkezni jogosult nem tesz eleget, az önkormányzat a veszélyhelyzetet a jogosult költségére megszünteti.

(4) Nem szabad a sírhely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

15. § (1) A temetőben csak a temetési helyek, síremlékek díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el.

(2) A temetőben gyertyát, mécsest égetni a tűzvédelmi szabályok betartásával szabad. A gyertyák, mécsesek gyújtása esetén a tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, mécsest meggyújtotta.

(3) A temetési hely gondozását úgy kell végezni, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, és a látogatók kegyeleti érzéseit, másokat ne akadályozzon a sírgondozásban.

16. § (1) A sírok kerítéssel nem körülhatárolhatók.

(2) A temetőben tilos a temetési hely körül fát ültetni.

(3) A temetőben pad kizárólag a közlekedés és a szomszédos sír megközelítésének akadályozása nélkül helyezhető el.

9. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

17. § (1) A temető útvonalán tilos a munkavégzés. Nem lehet a közlekedési útvonalakon anyagot lerakni, tárolni, építkezést előkészíteni.

(2) A temetőben folyó munkavégzést (síremlék felállítása, bontása, felújítása) – a sírgondozás kivételével – a temető fenntartójának, vagy a temetőgondnoknak be kell jelenteni a tervezett munka előtt legalább 5 nappal. A bejelentéshez be kell mutatni a tevékenységre jogosító iratokat, valamint a síremlék méreteket tartalmazó vázrajzát.

(3) A temetőben a síremlék szabályszerű, a bejelentésnek megfelelő építését, bontását, felújítását az Önkormányzat ellenőrzi.

(4) A bejelentés nélkül, vagy nem az előírt módon épített síremléket az Önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére eltávolíthatja, elbonthatja, amennyiben a jogosult az eltávolításra vonatkozó felszólításnak nem tett eleget.

10. Nyilvántartások vezetése

18. § (1) Az Önkormányzat temető nyilvántartókönyvet vezet. A nyilvántartókönyv vezetése a temetőgondnok feladata. A nyilvántartókönyv vezetése papíralapon történik.

(2) A nyilvántartókönyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult tekinthet be.

11. Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

20. § Hatályát veszti Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről, a temetkezésről szóló 21/2000. (XII. 7.) önkormányzati rendelete.