Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

az időskorúak egyszeri támogatásáról

Hatályos: 2022. 11. 26- 2023. 01. 30

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

az időskorúak egyszeri támogatásáról

2022.11.26.

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján – Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:

1. § Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) támogatást nyújt az időskorú személyek részére, életkörülményeik javítása érdekében.

2. § Támogatásra jogosultak (a továbbiakban: jogosultak) – anyagi és jövedelmi helyzetüktől függetlenül – azok a személyek:

a) akik Vásárosnamény városban bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek, és

b) Vásárosnamény településen kívül tartózkodási cím nem került részükre megállapításra, valamint

c) 2022. december 31. napjáig betöltötték, vagy betöltik a 65. életévüket.

3. § A támogatás mértéke 5 000 Ft/fő.

4. § (1) A támogatás pénztárból történő kifizetéséről a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a rendelet kihirdetése és a Városi TV-ben történő közzétételét követően – átvételi elismervény aláírása ellenében – munkanapokon legkésőbb 2022. december 21. napjáig gondoskodik.

(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott időpontig – bármilyen oknál fogva - nem veszi át a támogatást, az legkésőbb 2023. január 9. és 2023. január 12. napja között még megteheti.

(3) A Hivatal a vitkai és gergelyiugornyai városrészen lakók részére a támogatás átvételére - e rendelet függelékét képező értesítésben meghatározott időpontokban - a városrészeken található művelődési házakban is lehetőséget biztosít.

(4) A kifizetésre csak a személyi azonosság és az életkor hitelt érdemlő megállapítása után, személyes átvétel mellett – vagy szabályszerű meghatalmazás alapján meghatalmazott útján – kerülhet sor, melynek érdekében a jogosult figyelmét fel kell hívni az említett adatok igazolására. Amennyiben azt a jogosult által bemutatott okiratok alapján, vagy az Önkormányzat nyilvántartásából sem lehet hitelt érdemlően megállapítani, továbbá az köztudomás, illetve más bizonyítás alapján sem állapítható meg hitelt érdemlően, úgy a támogatás kifizetésére a hitelt érdemlő bizonyításig nem kerülhet sor.

5. § A támogatás fedezetéül a Képviselő-testület a 2022. évi önkormányzati költségvetése saját bevételeinek előirányzatát jelöli meg.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2023. január 31. napján hatályát veszti.