Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020 (VII.1.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületen történő szeszes ital fogyasztásának szabályairól

Hatályos: 2020. 08. 01
A közterületen történő szeszes ital fogyasztásának szabályairól
Általános indokolás
Városunk közbiztonságának fokozása, a városlakók zavartalansága és a kiskorúak fokozott védelme érdekében szükséges fellépni a közterületen történő szeszes ital fogyasztás adta kellemetlen atrocitásokkal szemben. A rendelet megalkotása a közterületi szeszes ital fogyasztás tilalmának főszabálykénti kimondásával biztosítja e magatartással szembeni hatékonyabb fellépést, és lehetővé teszi annak szankcionálását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza a rendelet célját, melyek között szerepel a közbiztonság, köztisztaság, garázda cselekmények visszaszorítása, kiskorú gyermekek zavartalan erkölcsi fejlődése.
A 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet területi, személyi, időbeli hatályát.
A 3. §-hoz
Az „Értelmező rendelkezések” tartalmazza azon fogalmakat, melyek meghatározása egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást. A törvényi definíciók pontosítják a rendelet alkalmazási körét.
A 4. §-hoz
A 4. § (1) bekezdése főszabályként mondja ki, hogy a város közterületein a szeszes ital fogyasztása tilos, különösen a parkokban, játszótereken, nevelési- és oktatási intézmények előtti közterületeken, buszváró helyiségeken, autóbusz- és vasúti pályaudvaron, közintézmények előtt és környékén.
A szakasz (2) bekezdése meghatározza a tilalom alóli kivételeket, azok társadalmi rendeltetése, a közösség érdekeit szolgáló jellege miatt. A vendéglátó-ipari tevékenységet ellátó üzletek esetében – melyek az első kivételi kört képezik – magától értetődő az alkoholfogyasztás, az alkalmi rendezvények, valamint a gergelyiugornyai üdülőövezet kivételek közé sorolása a szórakozni vágyók aktív pihenéshez való jogát biztosítják.
A (3) bekezdésben foglaltak szerint a közterület- használati engedély jogosultjának kötelessége tájékoztatni vendégkörét, hogy mely területre vonatkozik a tilalom, és mely területen válik szankcionálhatóvá a magatartás.
A (4) bekezdés a rendelet mellékletét képező tiltó táblára utal.
Az 5. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályba lépésének időpontját.