Petneháza Község Önkormányzata Képviselőtestületének 3/2014.(II.5.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2019. 05. 03

Petneháza Község Önkormányzata Képviselőtestületének 3/2014.(II.5.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

2019.05.03.

Petneháza Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjaiban megjelölt feladatkörében és 42. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó azon szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

Kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok

2. § (1) A kórokozóktól és kártevőktől mentes, egészséges kerti hulladék hasznosítása javasolt.

(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata.

Az égetés szabályai

3. § (1)1 Kerti hulladék égetése minden év március 15-e és május 31-e, valamint szeptember 1-je és december 1-je között történhet szerdai és szombati napokon (amennyiben az nem ünnepnap) 8-18 óra között.

(2) Égetni csak megfelelően kialakított helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl.: oltóvíz, homok, stb.).

(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(5) Egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándék esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óráig tarthat.

(6) Az avar és a kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben illetőleg erős szél esetén tilos.

(7) A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető (pl. műanyag gumi, vegyszer, festék, ezek maradványai, stb.).

(8) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj, stb.), légszennyező vagy bűzös segédanyag nem használható.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

4. § A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

5. § (1) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos, kivéve a jegyző engedélyével.

(2) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

(3) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű vezetékek alatt.

(4) Tilos égetni távközlési vezetékek alatt.

(5) Védett természeti területen avar égetése tilos, indokolt esetben csak a jegyző adhat felmentést a tilalom alól.

Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

6. § A szabadtéri tűzgyújtás, tüzelőberendezés-használat kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Petneháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Petneháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (V. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.