Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II.15.) ökt.számú rendelete az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 01
Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II.15.) ökt.számú rendelete az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva fogadta el a költségvetési rendeletét:
A rendelet-tervezet valamennyi hatályos jogszabályi rendelkezést figyelembe véve, az Áht. és Ávr. szerinti részletezettséggel készült el. Az előírt egyeztetések megtörténtek.
A magyar gazdaságot jellemző folyamatok nagyban érintik az önkormányzatok gazdálkodását. Az önkormányzati költségvetés célja az önkormányzat és intézményei biztonságos működtetése, a hiány egyidejű csökkentése mellett.
A 2022. évi bevételek jelentős részét a központi költségvetésből származó bevételek adják, kis részét teszi ki az önkormányzat saját bevételei.
A kiadási előirányzat még nagyobb részét a személyi kiadások (bér és járulékai) alkotják, kisebb részt jelentenek a dologi kiadások.
A bevételek növelésére nincs reális esély 2022-ben, így a kiadások csökkentésével érhetjük el a költségvetés egyensúlyát.
2022-ben átlátható, költséghatékony intézményrendszert kell működtetni, úgy, hogy az intézmények szakmai feladat ellátása ne csorbuljon, és az ügyfelek megfelelő szintű ellátást és szolgáltatást kapják.