Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 06. 26
Az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet-tervezet valamennyi hatályos jogszabályi rendelkezést figyelembe véve, az Áht. és Ámr. szerinti részletezettséggel készült el.
A magyar gazdaságot jellemző folyamatok nagyban érintették az önkormányzatok 2021. évi gazdálkodását, így Szabolcsveresmart gazdálkodását is.
A 2021. évi bevételek jelentős részét a központi költségvetésből származó bevételek adták, kis részét teszik ki az önkormányzat saját bevételei. A kiadási előirányzat jelentős részét a személyi kiadások (bér és járulékai) alkotják, kisebb részt jelentenek a dologi kiadások.
Bevételeink nem olyan ütemben érkeztek, ahogy kiadásainkat teljesíteni kellett volna. Az önkormányzat év közben nem vett igénybe munkabér- és folyószámlahitelt, 2021. december 31-én az önkormányzatnak munkabér hitel tartozása nincs, az adósságkonszolidáció kapcsán visszafizetésre került a 2012. évben, a ki nem fizetett szállítói számla tartozása alacsony.
2021-ben is szigorú, takarékos gazdálkodással csak a működéshez feltétlenül szükséges elengedhetetlen, minimális kiadások teljesültek. Az intézmények évvégéig működtek, a béreket és a segélyeket minden hónapban megkapták az érintettek.