Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(III.30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 03. 30

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(III.30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2015.03.30.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk(2) bekezdésében a 32, cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladat körében eljárva, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1996. évi LIII. Törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztántartásának védelmét elvárható és betartható módon biztosítsa, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkenését.

2. § A rendelet területi hatálya Nyírbogát nagyközség belterületére terjed ki

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a)Avar és kerti hulladék a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány: fű, kaszálék, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, avar, lehullott falomb, szár, levél és egyéb növényi maradványok ( továbbiakban kerti hulladék).
b )Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokos, kezelője, bérlője az ingatlannak

Részletes rendelkezések

3. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

4. § A nagyközség területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

5. § (1) az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése

a) március 01.-május 31. között,

b) szeptember 01-november 30-a között,

hétfő,kedd,szerda,csütörtök,péntek,szombati napokon 06.00 – 19.00óráig megengedett, kivéve ha a kijelölt napok munkaszünettel járó ünnepnapra esnek.

6. § (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben, jól kialakított tűzrakó helyen, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 5. §-ba engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben..

(2) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) Az avar és kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni kárt nem okoz, az emberi egészséget és a környezetet nem károsítja.

(4) Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak oltásáról a tűzgyújtó köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(6) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(7) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot. ( pl. műanyag, gumi, festék, vegyszer maradványai, stb.) Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében éghető folyadék, vagy légszennyező segédanyag nem alkalmazható.

(8) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak visszamaradó parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő letakarásáról. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(9) Nagyobb mennyiségű avar és kerti hulladék égetés esetén a szomszédokat előzetesen értesíteni kell az égetés várható időpontjáról.

(10) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés,árok, bevágás stb.) mentén a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül bármilyen növényzet égetése TILOS!

(11) Tilos az égetés szociális egészségügyi, oktatási, kulturális és sport intézmények 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt

7. § (1) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokról, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.

(2) Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom, a hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól a rendelet felmentést nem ad.

4. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

8. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkori hatályos jogszabályok szabályai vonatkoznak.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet a kihirdetése napján 9.00 órakor lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. Irányelv 15. cikk (39 bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.