Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016.(XI.28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati utak teherforgalmának szabályozásáról

Hatályos: 2022. 10. 06 16:00

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016.(XI.28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati utak teherforgalmának szabályozásáról

2022.10.06.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzati utak teherforgalmának szabályozásáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nyírbogát Nagyközség közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában lévő belterületi utakra.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott utakon közlekedő, a jelzőtáblával elrendelt össztömeg korlátozást meghaladó járműre és járműszerelvényre (a továbbiakban együtt: jármű) azok tulajdonosára, üzembentartójára, a járművek vezetőjére.

(3) Építéshez történő áruszállítás vagy bontási anyagok elszállítása esetén a behajtási kérelemben megjelölt ingatlan tulajdonosára, használójára továbbá az építési és bontási engedély jogosultjára.

2. § (1) Az 1. §. (1) bekezdésében meghatározott közúton a jelzőtáblán meghatározott megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek csak közútkezelői hozzájárulás (a továbbiakban: hozzájárulás) birtokában közlekedhetnek.

(2) A súlykorlátozás alá eső önkormányzati utcák jegyzékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltak alól kivételt képeznek a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.05.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 49-50 §-aiban meghatározott járművek.

2/A. §1 (1) Az 1. §. (1) bekezdésében meghatározott közúton a jelzőtáblán meghatározott megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek számára a várakozás, és a parkolás tilos.

(2) A parkolási tilalom alá eső utak jegyzékét a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

3. § (1) A hozzájárulás kérelemre adható a következő esetekben:

a) áruszállítás

b) építőanyag szállítás

c) bontási anyagok elszállítása

d) ha a jármű behajtásához közérdek fűződik

e) ha a jármű telephelye, igazolható tároló helye a súlykorlátozással érintett utcán van.

(2) A hozzájárulás az úti cél legrövidebb megközelítésére jogosít és a kiadás napjától a rajta feltüntetett időpontig érvényes.

(3) A hozzájárulást a közút kezelőjeként a jegyző adja ki.

(4) A kérelmet a rendelet 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) A kérelmet a jármű tulajdonosa, üzembentartója, illetve a kérelemben megjelölt ingatlan tulajdonosa, használója, az építési vagy bontási engedély jogosultja nyújthatja be.

(6) A kérelmező a kérelem előterjesztésével egyidejűleg köteles bemutatni az engedélyhez való jogosultságot igazoló dokumentumokat vagy mellékelni annak másolatait.

4. § (1) A hozzájárulás kiadásáért a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 13/2010. (X.05.) NFM rendelet 4. §. (2) bekezdésében meghatározott eljárási díjat kell fizetni.

(2) Az eljárási díjat a Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata házipénztárába kell befizetni.

5. § (1) A jelzőtáblával elrendelt össztömeg-korlátozást meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű járművek után díjat (a továbbiakban: túlsúlydíj) kell fizetni.

(2) A túlsúlydíj a jelzőtáblán meghatározott össztömeg határ feletti megkezdett tonnánként 100 Ft/nap, 6 000 Ft/hónap és 60 000 Ft/év. A túlsúlydíjat a hozzájárulást kiadó szervezet számlájára kell befizetni.

6. § (1) A hozzájárulás tartalmazza:

a) az engedély számát

b) a gépjármű forgalmi rendszámát

c) a gépjármű megengedett legnagyobb össztömegét

d) a célállomás megnevezését

e) az érvényességi időtartamot.

(2) A jegyző a hozzájárulásban előírhatja azt az útvonalat, amelyet a hozzájárulás jogosultjának használnia kell.

(3) A hozzájárulás eseti vagy határozott időre szóló lehet. Az eseti hozzájárulás egy meghatározott napra szól. Minden megkezdett nap egy napnak számít.

(4) A meghatározott időszakra szóló hozzájárulás meghatározott hónapra, hónapokra illetve meghatározott évre szólhat. Egy hónap alatt az adott naptári hónap első napjától az utolsó napjáig terjedő időszakot kell érteni. Minden megkezdett naptári hónap egy hónapnak számít. Egy év alatt az adott naptári év első napjától az utolsó napjáig terjedő időszakot kell érteni. Minden megkezdett év egy évnek számít.

7. § (1) Aki az önkormányzat kezelésében lévő belterületi utat a meghatározott hozzájárulás hiányában vagy attól eltérő módon használ, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására átruházott hatáskörben a Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője jogosult.

(4) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet 2016. november 28. napján lép hatályba.

1. melléklet

A súlykorlátozás alá eső önkormányzati utcák jegyzéke

1a. Batthyány utca

1b. Bocskai út

1c. Deák Ferenc út

1d. Jókai utca

1e. Petőfi utca

1f. Rákóczi

1g. Széchenyi utca

1h. Tácsics utca

2. melléklet

IGÉNYBEJELENTŐ LAP - Behajtási engedély kiadásához
Kérelmező adatai:
Név: .......................................................................................................................................
Cím (lakcím): .........................................................................................................................
.........................................................................................................................
Telefon: .........................................................................................................................
Nem magánszemély esetén
Képviselő neve: ...................................................................................................................
Címe: ...................................................................................................................
Telefon: ...................................................................................................................
Gépjármű adatai:
Forgalmi rendszám: ................................................................................................................
Típus: .................................................................................................................
Gépjármű tulajdonosa: ............................................................................................................
Forgalmi engedély száma: .......................................................................................................
Tehergépjármű esetén önsúly: .................................................................................................
A megközelítendő ingatlan címe: ...............................................................................................
A behajtás indoklása: lakás ...................................................................
garázs ...................................................................
telephely ...................................................................
vállalkozás ...................................................................
szolgáltatás ...................................................................
egyéb ...................................................................
A gépjármű tárolását az ingatlanon meg tudom oldani
nem tudom megoldani.
Nyírbogát, 20 . .........................................
.....................................................
kérelmező aláírása

3. melléklet2

A parkolási tilalom alá eső utak jegyzéke

1. Bocskai út

2. Deák Ferenc út

3. Jókai utca

4. Petőfi utca

5. Táncsics utca

6. Vasvári Pál utca

1

A 2/A. §-t a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 3. mellékletet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § - 1. melléklete iktatta be.