Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2018.(XI.23.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2018. 11. 26- 2023. 09. 12

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2018.(XI.23.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről1

2018.11.26.

a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

a 3. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 4. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) bekezdés d) pontjában és a 41. § (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
az 5. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 6. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 7-9. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 10. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 11. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 12. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerve véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. A rendelet területi hatálya

1. § A rendelet hatálya a 2118. helyrajzi számú köztemetőre terjed ki.

1. A köztemető üzemeltetése

2. §

1. Az önkormányzat az 1. §.-ban megjelölt köztemető üzemeltetéséről és fenntartásáról gondoskodik. Ennek keretében biztosítja az utak, ravatalozót, a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, a temető bekerítését, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, a temető területének- rendeltetésének és hely jellegének megfelelő- parkosítását.
(2) A működtetéssel, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat az önkormányzattal jogviszonyban álló temetkezési szolgáltató látja el, e rendeletben, valamint a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglalt feltételek szerint.
(3) A köztemetőben felekezetre vagy más egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül kell a temetést elvégezni. A temetőben polgári vagy egyházi gyászszertartás szerint történhet a temetés.
(4) A (3) bekezdésben leírt temetkezési szolgáltatást az elhunyt temetéséről rendelkező hozzátartozó választása szerinti –ilyen jellegű tevékenységre jogosult- szolgáltatóval végeztetheti.

3. § Az Üzemeltető a jogszabályban meghatározott feladatán túl:

1. gondoskodik a sírokhoz nem tartozó füves terület nyírásáról, gyomtalanításáról, a fák, cserjék ápolásáról, növényvédelméről;

2. gondoskodik a fák, cserjék pótlásáról;

3. a szolgáltatást végző tájékoztatja a jegyzőt, ha a talajvíz a talajszint alatti 2 métert eléri;

4. a temetőben keletkezett hulladékot havonta egy alkalommal összegyűjti, a temető területén kijelölt hulladékgyűjtő helyeken elhelyezi és gondoskodik az elszállíttatásáról.

1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi és tárgyi infrastrukturális feltételek biztosítása

4. § (1) Az önkormányzat a temetőben a vízvételi lehetőséget közkifolyó létesítésével biztosítja. A temetési hely gondozásához igénybe vett vízfogyasztás ingyenes.

1. A köztemető használatának rendje

1. § (1) A temetőben a látogatók és a temetőben vállalkozást végzők a nyitva tartási időben tartózkodhatnak.

(2) A temető

1. a január 1-től március 31-ig és október 1-től december 31-ig terjedő időszakban 7 00óra és 17 00 óra között kivéve a mindenszentek és a halottak napján,
2. az április 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban 6 00 óra és 21 00óra között
tart nyitva.

6. § (1) A temetőben a keletkezett hulladékot a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtő edényekben vagy hulladékgyűjtő helyeken kell elhelyezni. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a tevékenységük során keletkezett építési-bontási hulladékot kötelesek elszállítani, azt a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtő edényekben, hulladékgyűjtő helyeken nem helyezhetik el.

(2) A temetőben keletkezett hulladék nem tárolható a sírhelyeken és a sírhelyek között.

7. § (1) A temetőbe gépjárművel történő behajtást az Üzemeltető engedélyezi.

(2) A behajtáshoz nem kell engedélyt kérni:

a) a gyászszertartáson közreműködő egyházi és polgári személyeknek,

b) a szolgálatban lévő mentősnek, tűzoltónak, rendőrnek, polgárőrnek,

c) a helyszínre hívott orvosnak.

(3) A temetőbe való behajtás a (2) bekezdésben nevesítettek részére díjmentes.

8. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. Ez a tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, illetve rendkívüli élethelyzetben a 7. § (2) bekezdésben meghatározott gépjárművekre.

(2) A koporsót, urnát szállító gépjármű a szertartás ideje alatt a ravatalozó mögötti parkolóban várakozhat.

(3) A (1) bekezdésében említett jogosultság azt a mozgásában korlátozott személyt, valamint a mozgásában korlátozott személyeket szállító jármű vezetőjét illeti meg, aki a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló kormányrendelet szerint a parkolási igazolványt a járműben elhelyezte.

9. § A temető területén, beleértve a temető kerítését temetkezési szolgáltatás reklámját elhelyezni a főbejárattól jobbra egy méteren belül lehet. A temető területén, beleértve a temető kerítését is más reklám, plakát, hirdetés nem helyezhető el.

10. § A temető területére a vakvezető kutya és szolgálati kutya kivételével állatot nem lehet bevinni.

11. § A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani csak úgy lehet, hogy az ne okozzon tüzet. A gyertyát, mécsest a temetőből való távozás előtt el kell oltani.

1. A ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

12. § (1) A ravatalozó igénybevételére vonatkozó igényt az Üzemeltetőhöz kell bejelenteni, legkésőbb a gyászszertartást megelőző napig.

(2) A ravatalozóban az elhunytat a gyászszertartás kezdete előtt legalább 1 órával lehet felravatalozni.

6. A temetési hely gazdálkodási szabályai, a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

13. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő)

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év

c) urnafülke és urnasírhely esetén 25 év

d) urnasírbolt esetén 25 év

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a használati idő lejárta után az (1) bekezdésben foglalt időtartamra újraváltható.

14. § (1) Egy urnafülkébe, egy urnasírba, a sírhelybe (sírboltba) 2 urna helyezhető el.

(2) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve – további legfeljebb egy elhalt vagy egy 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá.

1. A sírhelyek méretezése, alkalmazása

15. § (1) Az egyes sírhely szélessége 0,90 méter, hosszúsága 2,50 méter, mélysége 2,00 méter.

(2) A kettős sírhely szélessége 1,80 méter, hosszúsága 2,50 méter, mélysége 2,00 méter.

(3) A sírboltok méretét a befogadott koporsók száma határozza meg.

(4) A (1) - (3) bekezdésben felsorolt temetési helyek egymástól való távolsága minden oldalról legalább 50 cm.

16. § (1) Az urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt szélessége és hosszúsága 40 cm x 60 cm.

17. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. A sírjel nem foglalhat el jelen rendeletben meghatározott temetési hely méreténél – a temetési hely külső méretét alapul véve - nagyobb helyet.

(2) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet írásos felszólítására 8 napon belül el kell távolítani.

8. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése

18. § (1) A temetési helytől legfeljebb 60 centiméter távolságon belül lehet kegyeleti tárgyat elhelyezni.

(2) A temetési helyre és 1m2 nagyobb területet el nem foglaló, 1 méter magasságot meg nem haladó lágyszárú növényt és cserjét lehet ültetni. A növény nem nyúlhat át a szomszédos sírhelyekre és a sírhelyek megközelítését szolgáló útra, valamint a sírhelyen túlra.

(3) A növények és a kegyeleti tárgyak nem takarhatják el a parcellák megjelölésére szolgáló jeleket.

(4) E szakaszban meghatározottakkal ellentétesen elhelyezett kegyeleti tárgyat, növényzetet a temető tulajdonosának felszólítására a sírhely felett rendelkezési joggal rendelkező 8 napon belül köteles eltávolítani.

9. A sírgondozás szabályai

19. § (1) Nem szabad a sírhely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

20. §

Díszsírhelyek

(1) Nyírbogát Nagyközség Képviselő-testülete azon elhunyt személynek, akik a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve a község fejlődése érdekében kimagasló tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.
(2) A díszsírhely adományozásáról a képviselő-testület az elhunyt özvegyét, hozzátartozóját írásban értesíti.
(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.
(4) A díszsírhelyek gondozásáról az önkormányzat köteles gondoskodni.

10. A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja

21. § A temetési hely megváltásának és újraváltásának díját a 1. melléklet tartalmazza.

11. A létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

22. § A létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját a 2. melléklet tartalmazza.

12. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

23. § (1) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a temető üzemeltetője részére a munkavégzés megkezdését megelőzően legalább 24 órával be kell jelenteni.

(2 A folyamatban levő temetésre, búcsúztatásra, kegyeleti szertartások végzésére tekintettel a szertartás ideje alatt a szertartás 100 méteres körzetében hang és egyéb hatással járó munka nem végezhető.
(3) Vasárnap és ünnepnapon, illetve pihenőnapon a köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatók és az üzemeltető kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.

24. § Az 1§ szerinti temetőben kötelező a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá az urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba-helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele.

25. § (1) ) A temetőt parcellákra, a parcellákat sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket külön kell megjelölni.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló parcellákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

13. Záró rendelkezések

27. § (1) Ez a rendelet 2018. november 26. napján lép hatályba.

(2) A rendelet temetkezési helyek méretezésére vonatkozó szabályait a hatályba lépésekor jogszerűen létesített temetkezési helyekre nem kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a temetőről és temetkezésről szóló 17/2006 (XII.21.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

a köztemetőről szóló 20/2018. (XI.23.) számú önkormányzati rendelethez

1. A temetési hely megváltási díjai:

a.) egyes sírhely 10.000.-Ft
b.) kettős sírhely (ikersír) 18.000.-Ft
c.) gyermeksírhely (10 éves korig) 3.000,-Ft
d.) Sírbolt (60 évre)
1 személyes 25.400 Ft
2 személyes 50.800 Ft
4 személyes 101.600 Ft
6 személyes 152.400 Ft
8 személyes 203.200 Ft
10 személyes 254.000 Ft

2. Temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető fenntartási hozzájárulási díja:

- új síremlék építése, kripta építés 4.000.-Ft/nap
- síremlék felújítás 3.500.-Ft/nap

3. A kegyeleti közszolgálati létesítmények igénybevételéért fizetendő díjak fajtái és mértékük:

a.) ravatalozó használati díj 18.000,-Ft/alkalom
b.) halott hűtési díj 3.500,-Ft/nap
c.) Sírásás-hantolás 22.000 Ft
d.) Temetőn belüli szállítás 5.000 Ft
e.) halott-átvétel (az önkormányzattal üzemeltetői
szerződésben nem álló vállalkozótól) 4.000.-Ft
urnasírhely (25 évre)
1 személyes 15.000 Ft
Emléktábla elhelyezésének díja az urnafalon 22.000 Ft
(urnafülke igénybevétele nélkül)
1

Az önkormányzati rendeletet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendelete 25. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 13. napjával.