Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018.(II.16.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2018. 03. 01

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018.(II.16.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

2018.03.01.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45 § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. §

1. A rendelet hatálya Nyírbogát nagyközség közigazgatási területén a közműhálózattal nem rendelkező, vagy a közterületen meglévő közműhálózatra nem csatlakozott folyékony hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira, használóira (továbbiakban: ingatlantulajdonos) terjed ki.
2. A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési folyékony hulladék rendszeres elszállítására, a közszolgáltatás keretében összegyűjtött települési folyékony hulladék ártalmatlanítását, hasznosítását szolgáló létesítmény működtetésére, valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanításra vagy hasznosításra történő átadására terjed ki.
3. A rendelet hatálya nem terjed ki:
a. az ipari szennyvizek azon részére, melyek összetételük alapján a közcsatorna hálózatba nem vezethetők be,
b. egyéb jogszabályok alapján az emberre és a környezetre veszélyes hulladékok, szennyvizek, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására
2. A közszolgáltatóra vonatkozó adatok

2. §

1. A települési folyékony hulladék kezelését, azaz összegyűjtését, elszállítását, ártalommentes elhelyezését, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását közszolgáltatási szerződés alapján közszolgáltató végzi.
2. Az Önkormányzat közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladék lerakására és ártalmatlanítására a Nyírbogát-Kisléta települések szennyvíztisztító telepén az előkezelő berendezésbe ürített szennyvizet fogadja, és tovább tisztítja.
II. Fejezet

A TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉKKEZELÉS KÖTELEZŐ KÖZSZOLGÁLTATÁS SZABÁLYAI

3. Az ingatlantulajdonosra vonatkozó szabályozások

3. §

1. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve a közműhálózatba nem vezetett települési folyékony hulladékot - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve a vonatkozó hatósági előírások szerint - gyűjteni és a hulladékkeletkezés tényét a Közszolgáltatónak bejelenteni.
2. Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött települési folyékony hulladék tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni.
3. A lakossági települési folyékony hulladék elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni. A Közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a települési folyékony hulladékot annak előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény befogadóképességtől függő elszállításáról a bejelentésről számított legkésőbb 2 munkanapon beül.
4. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.
5. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani az egyedi zárt szennyvíztároló megközelíthetőségét a szállítójármű számára.
6. Az egyedi zárt szennyvíztárolóba csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos az egyedi zárt szennyvíztárolóba mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.
7. A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos az Önkormányzat által megállapított díjat köteles a helyszínen fizetni számla ellenében. A díj magában foglalja a szennyvíz szállítási és ártalmatlanítási költségét is.
8. Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán vízfelhasználás nem történik, ezáltal háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama megegyezik az ingatlantulajdonos bejelentésében szereplő időtartammal.
9. A települési folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő települési folyékony hulladék közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.
4. A közszolgáltatóra vonatkozó szabályozások

4. §

1. A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonosokat írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 30 nappal – írásban vagy felhívás közzétételével értesíteni köteles.
2. A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkori hatályos jogszabályoknak.
3. A települési folyékony hulladék szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni a szennyezést okozó Közszolgáltató kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.
4. Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkor hatályos jogszabályi előírások figyelembevételével megtett intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.
5. A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.
5. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

5. §

1. Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, vagy az igénybevétel kötelezettsége megszűnik.
2. A Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybevételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy ingatlantulajdonos személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhely, tartózkodási és értesítési hely címét, gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát kezelni.
3. A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárni és a számára szolgáltatott személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás céljára felhasználni.
4. A Szolgáltató köteles:
a. megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,
b. gondoskodni az adatok biztonságáról,
c. meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.
6. Közszolgáltatást keletkeztető jogviszony

6. §

1. A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.
2. A közszolgáltatás első igénybevételét megelőzően, de legkésőbb azzal egyidejűleg az ingatlantulajdonos vagy a közszolgáltató kezdeményezésére az (1) bekezdés szerint létrejött jogviszonyt írásba kell foglalni, amelynek során meg kell határozni;
a. a közszolgáltatásra irányuló jogviszony kezdő napját,
b. a teljesítés helyét,
c. a felek jogait és kötelezettségeit,
d. a közszolgáltatási díjat és alkalmazásának feltételeit,
e. a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,
f. a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.
III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉS

7. § E rendelet 2018. március 1. napján lép hatályba.