Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2019.(VIII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi piac létesítéséről és hasznosításáról

Hatályos: 2019. 09. 01

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2019.(VIII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi piac létesítéséről és hasznosításáról

2019.09.01.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormány rendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Nyírbogát, Béke tér 5. szám alatt, 182 helyrajzi számú ingatlanon ( régi Polgármesteri Hivatal helyén) található helyi piac (a továbbiakban: piac) területére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete a termelői termékekkel történő jobb ellátás érdekében helyi piacot tart fenn és üzemeltet.

(2) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(3) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

f) a helypénz beszedéséről, befizetésének ellenőrzéséről és elszámolásáról.

3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A piac minden szerdán, szombaton és vasárnap 6.00-13.00 óráig tart nyitva.

(2) A piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termékek,

d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék, tojás,

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

f) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés,juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozás útján előállított húskészítmények,

g) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi (tyúk,vízi szárnyas, pulyka) és nyúlfélék,

h) élő hal, valamint

i) A piacon a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható,

amelynek forgalmazását jogszabály nem tiltja.

(3) A piacon állati eredetű termékeket (tej, tejtermék, füstölt sertéshús, szalonna, zsír, tojás,vágott, felpucolt, de bontatlan baromfi, méz) csak állatorvosi vizsgálattal igazoltan lehet árusítani, mely igazolás megszerzése az árus kötelessége.

(3) A piacot mind az árusok, mind a vásárlók kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

4. § (1) A piacon árusítást kezdeni az 1. melléklet szerinti „Nyilvántartási adatlap” üzemeltető megbízottjának történő átadásával, a helykiosztás és a helypénz megfizetését követően lehet.

(2) A helypénz összege az elfoglal terület nagysága és a 2. mellékletben foglalt egységár alapján kerül megállapításra. Minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít.

A helypénz megállapításánál az áruval elfoglalt terület kerül felmérésre. A helypénzt az üzemeltető megbízottja helyben kiállított számla alapján szedi be.

5. § (1) Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető megbízottja felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb hat hónapra kitiltható. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás többször alkalmazható.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet 2019. szeptember 1-én lép hatályba.

(2) Az üzemeltetési szabályzatot a nyírbogáti helyi piac működési rendjéről a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

1. melléklet

NYILVÁNTARTÁSI ADATLAP
Cég/magánszemély neve: …………………………………………………………………
Cég esetén a képviselő neve: ……………………………………………………………..
Adószám: …………………………………………………………………………………
Székhely/lakcím: …………………………………………………………………………
Telefonszám:………………………………………………………………………………
E-mail cím:………………………………………………………………………………..
Gazdasága, illetve a termelés és előállítás helye: ………………………………………..
Árusított termékkör: ………………………………………………………………………
Őstermelői engedély száma: ………………………………………………………………
Regisztrációs szám:…………………………………………………………………………
Kelt:
………………………………
aláírás

2. melléklet

A helyi piacon történő árusítás díja nyírbogáti székhelyű, illetve telephelyűek részére (helypénz) : 100,- Ft/m2
A helyi piacon történő árusítás díja nem nyírbogáti székhelyű, illetve telephelyűek részére (helypénz) : 200,- Ft/m2

3. melléklet

Üzemeltetési Szabályzat a nyírbogáti helyi termelői piac működési rendjéről

1. A szabályzat kiadásának célja

A Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata (4361, Nyírbogát, Hunyadi u.7.) által üzemeltetett helyi termelői piac működési rendjének meghatározása a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormány rendelet és a kapcsolódó jogszabályok alapján, a vonatkozó előírások betartása, valamint a piac rendjének biztosítása.

2. A szabályzat hatályba lépése

A szabályzat a Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata a helyi termelői piac létesítéséről és üzemeltetéséről szóló 18/2019.(VIII.14.) rendelet hatályba lépése napján lép hatályba, rendelkezéseit ezen időponttól kell alkalmazni.

3. A szabályzat területi hatálya

A szabályzat területi hatálya a Nyírbogát, 182. helyrajzi számú ingatlanon (régi Polgármesteri Hivatal helye) piac területén folytatott kereskedelmi tevékenységre terjed ki.

4. A szabályzat személyi hatálya

A szabályzat személyi hatálya kiterjed a piacon értékesítő tevékenységet végzőkre, a piac területén tartózkodókra, a piac működésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra.
A szabályzat hatálya nem terjed ki az egyéb, a Piac területén rendezvény keretében, esetenként engedélyezett árusítókra, árusításokra, szolgáltatásokra.

5. A piac fenntartása és üzemeltetése

A piac fenntartója és üzemeltetője Nyírbogát Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete.

6. A piacon árusításra jogosultak meghatározása

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. §. 5a. bek. szerint a helyi termelői piac olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti.
A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és – értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV.30.) FMV rendelet 2. §. 1. bekezdése szerint kistermelő az 1. §. 1. bekezdésében meghatározott tevékenységet végző természetes személy.
52/2010. (IV.30.) FMV rendelet 1. §. 1. bekezdés: 1. §1 (1) a)2 az 1. melléklet A. része szerinti kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt (a továbbiakban együtt: vendéglátó létesítmény) látja el,
b)3 az 1. melléklet A. része szerinti kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el,
c)4 az 1. melléklet A. része szerinti kis mennyiségű, általa jogszerűen kifogott hallal, közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el,

d) falusi vendégasztalt üzemeltet,

e) az 1. melléklet B. részében meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére.

A vállalkozói igazolvánnyal vagy őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély a piacon üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.
A 52/2010. (IV.30.) FMV rendelet 5. § (1) A kistermelő az 1. § (1) bekezdése szerinti tevékenységének - kivéve kis mennyiségű nem állati eredetű alaptermék termelését, vadon termő alaptermék összegyűjtését és betakarítását - megkezdését, tevékenységének lényeges megváltozását, szüneteltetését és megszűnését a gazdaság helye szerint illetékes járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal írásban be kell jelentenie, a következő adatok feltüntetésével:

a) a kistermelő neve, címe,

b) a gazdaság vagy élelmiszer-előállítás helye,

c) az értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezése.

Kistermelő értékesítésre feljogosító bejelentés, vagy őstermelői igazolvány birtokában folytathat a piacon tevékenységet.
Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti.

7. A piacon folytatható kereskedelmi tevékenység

A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a nyilvántartott kistermelő a piacon kizárólag a külön jogszabály szerint meghatározott termékeket értékesíthet, az abban meghatározott feltételek szerint.
Értékesíthető termékek:
a) a saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékeket (zöldség, gyümölcs, virág);
b) a saját gazdaságában előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hő kezelt, savanyított terméket és egyéb feldolgozott növényi eredetű terméket;
c) mézet (lépes mézet),
d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tejet, tejterméket, tojást;
e) darabolás nélkül vágott és belezett baromfit (tyúk, vízi szárnyas, pulyka) és nyúlféléket;
f) sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési zsírt az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;
g) a kistermelő a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményeket állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak a piacon értékesítheti;
h) vadon betakarított, összegyűjtött terméket;
i) élő halat, valamint
j) a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható,
amelynek forgalmazását jogszabály nem tiltja.
A piacon állati eredetű termékeket (tej, tejtermék, füstölt sertéshús, szalonna, zsír, tojás, vágott, felpucolt, de bontatlan baromfi, méz) csak állatorvosi vizsgálattal igazoltan lehet árusítani, mely igazolás megszerzése az árus kötelessége.
- Gyűjtött, szedett gomba árusítása a piacon nem engedélyezett.

8. A helyhasználat

Helyhasználó az, aki a napi helyhasználati díj megfizetésével napi helyhasználati jogot szerez.
A piacon csak az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani. A helyhasználat engedélyezése az üzemeltető hatáskörébe tartozik.
A napi helyhasználat joga a helyhasználati díj megfizetésének napjára a piacnyitástól zárásig tart. A használat joga másra nem ruházható át. Az üzemeltető a napi helyhasználatra kijelölt helyek közül nem köteles a következő alkalommal is ugyanazt a helyet az igénylő rendelkezésére bocsátani. Napi helyhasználat esetén ugyanaz a hely többször is kiadható, ha azt a helyhasználó kiürítette.
A helyhasználónak – a használat tényleges időtartamától függetlenül – mindig az egész napra megállapított helyhasználati díjat kell megfizetnie. A helyhasználók a napidíjas árusító asztal helyeket az érkezés sorrendjében foglalhatják el.
A helyhasználat megvonható akkor, ha:
a) az árusító nem felel meg az 55/2009.(III.13.) Kormányrendeletben előírtaknak,
b) nem fizet helypénzt,
c) megszegi az árusítás rendjére vonatkozó szabályokat,
d) az árusító olyan árut kíván forgalmazni, amelyek piacon nem árusíthatók.
A helyhasználat megvonása független attól, hogy az árusító helyhasználati joggal rendelkezik-
e, helypénzt fizetett-e. A helyhasználat megvonása esetén a már kifizetett helypénz sem részlegesen, sem egészében nem jár vissza a szankcionált árusítónak. Az üzemeltető elárusító helyre helybiztosítási szerződést köthet, mely során előnyt élvez az, akinek érvényes helybiztosítási szerződése van az adott helyre, és azt meg akarja hosszabbítani feltéve, hogy a tulajdonossal, valamint az üzemeltetővel szemben lejárt és elismert, illetve jogerősen megítélt tartozása (hátraléka) nincs.
A beszedett díj (helypénz) összegéről az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény előírásainak megfelelő nyugtát vagy számlát köteles adni. Engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenységre helybiztosítási szerződés, illetve eseti helyhasználat csak az engedély bemutatásával köthető és engedélyezhető. Az engedély megszűnéséről az árus az üzemeltetőt haladéktalanul értesíteni köteles, aki egyidejűleg a helybiztosítási szerződést felmondja, vagy más jogosultsággal bíró kereskedelmi tevékenységre engedélyezi.

9. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások

Az üzemeltető gondoskodik a piac rendjének betartásáról, útjainak, közös használatú helyiségeinek a tisztántartásáról, a tisztántartás feltételeinek biztosításáról, közhasználatú vízvezetékről, a kijelölt közös tároló helyeken felgyülemlett szemét elszállításáról és a szükséges fertőtlenítésről, valamint a hatósági vizsgálatok elvégzéséhez szükséges helyiség biztosításáról. Ezen szolgáltatások ellenértékét, a használati díjak magukban foglalják.

10. A helyhasználó kötelezettségei

A piacon elfoglalt helyért a helyhasználó a hatályos díjszabás szerinti összeget köteles fizetni. A helyhasználati díj magában foglalja a terület használati díját, a közös költséget (a közhasználatú vízvételi helyekről igénybe vett vízmennyiségnek, a közös terület takarításának a díját stb.).
Az el nem adott árut és az árusító eszközöket, az árusítási idő befejeztével a piac területéről a piac zárásakor el kell szállítani. A piac területén hagyott eszközökért, árukért az üzemeltető nem felel.
Azokon az árusító helyeken, ahol az áru értékesítésének elengedhetetlen feltétele, csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és egyéb mérőeszköz használható. Ezek hiányában az árusító helyhasználati jogát meg kell vonni.
Az árusítóhelyeket használaton kívüli göngyöleggel és a piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni tilos.
A helyhasználó az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden hulladékot
az árusítás ideje alatt folyamatosan, valamint az árusítás befejezésekor összetakarítani, és a kijelölt hulladékgyűjtőbe (szelektíven) elhelyezni. Eltérő magatartás esetén szabálysértési eljárás kezdeményezésére kerülhet sor, illetve a helyhasználat, vagy ismétlődés esetén a helybiztosítás joga megvonható.
A romlott vagy romlásnak indult, és egyéb okból bűzt terjesztő árut, anyagot a piac területére bevinni, ott tárolni tilos.
Aki a piac területét mérgező, fertőző, bűzt terjesztő, undort keltő anyaggal beszennyezi, azonnal köteles azt saját költségére eltakarítani, és az árusítóhely fertőtlenítéséről gondoskodni. Amennyiben erre nem hajlandó, úgy a piacfelügyelő szabálysértési eljárást kezdeményez az elkövetővel szemben, illetve a helyhasználat vagy a helybiztosítás jogát megvonja.
Amennyiben a szennyeződés megszüntetéséről a szennyeződés okozója nem gondoskodik,
az üzemeltető az elkövető költségére eltakaríttatja azt, valamint szabálysértési eljárást kezdeményez, illetve a helyhasználat vagy a helybiztosítás jogát megvonja.
11.Piaci rend
A piacra vonatkozó házirendet az üzemeltető határozza meg, és arról jól látható helyen közzétett hirdetményben tájékoztatja az árusokat és vásárlókat. A házirendet jelen üzemeltetési szabályzat 1. számú melléklete tartalmazza.
12.Piac nyitva tartása
A piac nyitva tartásának ideje minden szerdán, szombaton és vasárnap 6.00-13.00 óráig történik.
Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó polgármester

4. melléklet

HÁZIREND
A Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata által fenntartott és üzemeltetett helyi piac (4361, Nyírbogát, Béke tér 5., 182. hrsz.) házirendje:
A Piacot az Üzemeltető az őstermelők, kistermelők és vásárlók érdekében működteti. Ennek a piacnak legfőbb szándéka a helyi és környékbeli kistermelők, őstermelők, minőségi termékeinek piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a piac vonzáskörzetében élők jó minőségű, hazai agrártermékekhez juttatása elérhető árakon.

1. A házirendben foglalt szabályok betartása a nyírbogáti helyi termelői piacon jelen lévő valamennyi természetes- és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kötelező érvénnyel kiterjed.

2. A piac nyitva tartása szerdán, szombaton és vasárnap 06:00 órától 13:00 óráig.

3. A piac üzemeltetésével, árusító helyek kijelölésével, használatával, rendjével kapcsolatos feladatokat az üzemeltető Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata által megbízott személy látja el.

4. A piacon csak azon őstermelők, kistermelők árusíthatnak, akik áruik előállításához és értékesítéséhez szükséges valamennyi szakhatósági engedéllyel és a kötelező nyilvántartásokkal rendelkeznek.

5. A piacon árusítást végző személy az árusítási jogosultságát a piaci értékesítési hely elfoglalása előtt kistermelő esetén őstermelői igazolvánnyal vagy a járási hivatal felé történő bejelentés igazolásával, vállalkozó esetén vállalkozói igazolvánnyal vagy cégbejegyzést igazoló irattal az üzemeltető megbízottja előtt igazolja. A piacon árusító az árusítási jogosultságát igazoló dokumentumot a piaci árusítás teljes időtartama alatt köteles magánál tartani, és az ellenőrzésre jogosultaknak bemutatni. Nem foglalhatja el a piaci értékesítési helyet az a személy, aki az árusítási jogosultságát nem igazolja.

6. A Nyírbogáti termelői piacon Nyírbogát és 40 km-es körzetéből érkező termelők árusíthatnak:

növényi alapterméket: zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt, ha a kötelező növényvédelmi feladatok elvégzését permetezési naplóval igazolni tudják;
növényi alapú feldolgozott terméket: savanyúságot, lekvárt, befőttet, szárított növényt: a nyilvántartási számmal rendelkező kistermelők;
mézet, méhészeti terméket;
tejet és tejterméket, az állat-egészségügyi szabályzat szerinti hatósági állatorvosi igazolás birtokában;
darabolás nélküli vágott baromfit, nyulat, amennyiben azt a hatósági állatorvos fogyasztásra alkalmasnak minősítette és bélyegzővel megjelölte, hússzállítási igazolás birtokában;
tojást;
közfogyasztás céljára engedélyezett, vágóhídon levágott sertés- juh-, kecske- vagy marhahúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát és olvasztott étkezési zsírt, kolbászt, egyéb húskészítményt hatósági állatorvosi bizonyítvány birtokában;
- a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható,
amelynek forgalmazását jogszabály nem tiltja.
A piacon állati eredetű termékeket (tej, tejtermék, füstölt sertéshús, szalonna, zsír, tojás, vágott, felpucolt, de bontatlan baromfi, méz) csak állatorvosi vizsgálattal igazoltan lehet árusítani, mely igazolás megszerzése az árus kötelessége.

7. Tőkehús, élő állat (hal kivételével) nem árusítható.

8. Gyűjtött, szedett gomba nem árusítható.

9. A piaci rend megtartása az ott jelen lévő valamennyi személy kötelessége. A Piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása az árus feladata. Tárolást, raktározást a piac üzemeltetője nem vállal. Az áruban bekövetkezett kárért az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

A nyugta, illetve számlaadási kötelezettség teljesítése az árus felelősségi körébe tartozik, Az árusítóhelyek környékét, a közlekedési utakat áruval és egyéb tárgyakkal elfoglalni tilos.

10. A piacon csak az üzemeltető által kiállított készpénzfizetési számla és a nyilvántartás kitöltése után szabad árusítani. A helyeket az árusok érkezés sorrendjében foglalhatják el.

11. Aki a piacon értékesít és nincs a helyhasználati díj befizetéséről érvényes készpénzfizetési számlája és a nyilatkozatot nem töltötte ki, azt az üzemeltető megbízottja felszólítására nem mutatja fel, azonnal köteles elhagyni a piac területét.

12. A helyhasználó az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden szemetet és hulladékot árusítás közben is folyamatosan összetakarítani és a kijelölt tárolóba tenni.

13.Az árusító helyeken csak hatóságilag hitelesített és hibátlan mérőeszköz használható. Az áru mérését úgy kell elvégezni, hogy annak helyességét a vásárló ellenőrizni tudja.

14. Az üzemeltető felszólíthatja a helyhasználót az árusítóhely takarítására, fertőtlenítésére.

15. A romlott vagy romlásnak indult és egyéb okból bűzt terjesztő árut, anyagot a piac területére bevinni, ott tárolni tilos.

16. A piac területére a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével, állatot (kutya, macska, stb.) bevinni, etetni tilos.

17. A piac területén dohányozni tilos.

18. Az Üzemeltető a kereskedés rendjét szabályozó valamennyi jogszabályi előírás betartását ellenőrizheti.

19. Ügynöki tevékenység a piac területén nem folytatható.

Jelen Házirend Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata helyi termelői piac működési rendjét meghatározó üzemeltetési szabályzat hatályba lépésének napjától érvényes.
Nyírbogát 2019. augusztus 13.
Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó
polgármester