Nyírbogát Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi zárszámadás elfogadásáról

Hatályos: 2021. 05. 28

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a 2020. évi zárszámadás elfogadásáról

A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) számú kormányrendelet 1. § A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét – a törvényben meghatározott kivételekkel - a polgármester gyakorolja. E rendelkezések alapján Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó polgármester az írásbeli előterjesztés, és a képviselő-testülettel történő írásbeli egyeztetés alapján, a Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 87. § b) pontjában, továbbá a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés k) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § (1) Nyírbogát Nagyközség Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a 2020. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadást hagyja jóvá.

  • a) 4.152.072.093 Ft.- költségvetési bevétellel
  • b) 2.248.125.519 Ft.- költségvetési kiadással
  • c) 1.903.946.520 Ft.- költségvetési maradvánnyal

(2) Az Önkormányzat mérlegszerűen bemutatott kiadásait, bevételeit önkormányzati szinten az 1.1. mellékletben foglaltaknak megfelelően fogadja el a Képviselő-testület.

(3) A működési bevételek és kiadások, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a 2.1. és a 2.2. melléklet szerint fogadja el a Képviselő-testület.

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi zárszámadását részletesen a következők szerint fogadja el:

  • a) az Önkormányzat beruházási és felújítási kiadásait a 3. és a 4. melléklet szerint hagyja jóvá;
  • b) az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítését a 5. sz. mellékletnek, a Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatalét a 6.sz. mellékletben, a Nyírbogáti Mesekert Óvoda-Bölcsődéét a 7. sz mellékletben, az Egyesített Szociális Intézményét a 8. sz. mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá;
  • c) a költségvetési szervek maradványát és annak felhasználását a 9. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá, engedélyezi.
  • d) az adósságállomány alakulását lejárat, eszközök, bel-és külföldi hitelezők szerinti bontásban az 1.tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá, engedélyezi.
  • e) a 2020.évi céljelleggel juttatott támogatások felhasználását 2.tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá, engedélyezi.
  • f) az vagyonkimutatást a könyviteli mérlegben értékkel szereplő eszközökről 2020.önkormányzati szinten 3.tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá, engedélyezi.
  • g) az vagyonkimutatást a könyviteli mérlegben értékkel szereplő forrásokról 2020.önkormányzati szinten 4.tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá, engedélyezi.
  • h) Nyírbogát Nagyközség Önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségek és részesedések alakulását a 2020. évben a 5.tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá, engedélyezi.
  • i) a pénzeszközök változásának levezetését önkormányzati szinten a 6.tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá, engedélyezi.

3. § (1) A Képviselő-testület utasítja az Önkormányzat Jegyzőjét (a továbbiakban: Jegyző), hogy a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségek teljesítését biztosítsa, illetve kísérje figyelemmel.

(2) A Jegyző és a költségvetési szervek vezetői a költségvetési maradványnak a 2020. évi előirányzatokon történő átvezetéséről gondoskodni kötelesek.

4. § A Képviselő-testület utasítja a Jegyzőt, hogy a költségvetési beszámoló elfogadásáról a költségvetési maradvány jóváhagyott összegéről, elvonásáról a költségvetési szervek vezetőit a rendelet kihirdetését követő 15 napon belül írásban értesítse.

5. § Ez a rendelet 2021. május 28-án lép hatályba.