Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 29- 2999. 12. 31

Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2023.03.29.

Nyírbogát Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § [A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését:

a)1 2.670.475.532Ft költségvetési bevétellel

b)2 3.793.729.622Ft költségvetési kiadással

c)3 1123254090Ft költségvetési egyenleggel[a)-b)]

d)4 233.995.811 Ft - c)-ből működési hiány

e)5 1.080.000 Ft felhalmozási többlet

f)6 1149162941Ft finanszírozási bevétellel

g)7 25908851Ft finanszírozási kiadással

h)8 1123254090Ft finanszírozási egyenleggel [f)-g)]

i)9 a bevételek és kiadások főösszegét3.819.638.473Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a képviselő-testület az 1. melléklet szerint határozza meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételét, továbbá az Államkincstárnak benyújtandó rendkívüli önkormányzati támogatásra irányuló pályázat előkészítését rendeli el, és 80.000.000 Ft összegben kiegészítő működési támogatást tervezett be, mely a működési költségvetési kiadások és bevételek különbözetének fedezeteként szerepel.

(5) Az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb a 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány finanszírozása az előző évek költségvetési maradványának, igénybevételével történik.

3. § [A költségvetés részletezése]

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, a Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatal, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet szerint határozza meg.

(8) Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról tartalmi elemeit a 10. melléklet tartalmazza.

(9) A 2022. évi általános működés és ágazati feladatok támogatását alakulása jogcímenként a 11. melléklet tartalmazza.

(10) A 2022. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését a 12. melléklet tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat a kiadások között 0 Ft általános, 0 Ft céltartalékot állapít meg.

4. § [A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért, a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében normatív jutalmak és céljuttatás, projektprémium költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen a törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 0,05%-áig vállalható kötelezettség. [1]

(4) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv állományába tartozó személy részére megbízási díj vagy más szerződés alapján díjazás a munkaköri leírása szerint számára előírható feladatra nem fizethető. Más esetben díjfizetésére a feladatra vonatkozóan előzetesen írásban kötött szerződés az Ávr. és a belső szabályzat szabályai szerint igazolt teljesítése után kerülhet sor. A szerződésben ki kell kötni, hogy a díj kizárólag abban az esetben illeti meg a költségvetési szerv állományába tartozó személyt, ha a szerződésben rögzített feladat mellett a munkakörébe tartozó feladatainak is maradéktalanul eleget tett.

(5) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

5. § [Az előirányzatok módosítása]

(1) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 15.000.000 Ft összeghatárig - mely Esetenként a 5.000.000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg - a polgármesterre átruházza.

(2) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2022. december 31-ig gyakorolható.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(7) Az önkormányzat saját forrásai terhére - a képviselő-testület a Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az illetményalapot 46.380 Ft-ban állapítja meg.

6. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése ]

Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik.

7. § [ Záró és vegyes rendelkezések]

Ez a rendelet 2022. február 16-án lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés d) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg. A 2. § (1) bekezdés d) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés d) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (1) bekezdés e) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja szerint módosított szöveg. A 2. § (1) bekezdés e) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (1) bekezdés f) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. § (1) bekezdés g) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 2. § (1) bekezdés h) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 2. § i) pontja szerint módosított szöveg. A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 2. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 3. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 4. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 5. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 6. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 7. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg.

17

A 9. melléklet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg.