Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatás szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 06- 2023. 09. 12

Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa támogatás szabályairól1

2022.10.06.

Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdésében 8a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A Belügyminisztérium, mint támogató a 2022. szeptember 19. napján kelt BMÖGF/349-16/2022. számú miniszteri döntésnek megfelelően keménylombos tűzifa támogatást biztosított Nyírbogát Város Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Nyírbogát Város közigazgatási területén élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra, valamint meghatározza az egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Nyírbogát Város közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

(4) E rendelet alkalmazásában a fogalmak meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. értelmező rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5) A kérelmek elbírálása az Egészségügyi, Szociális és Köznevelési bizottság hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról a következő rendes ülésén dönt.

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig a rászoruló személyek részére, vissza nem térítendő támogatásként kemény lombos fa-fajtájú tűzifát biztosít.

(2) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező

a) háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 115.000,-Ft-ot,

b) 65 év feletti egyedül élő esetén a jövedelme nem haladja meg a 130.000,-Ft-ot.

c) Jövedelemre tekintet nélkül- a polgármester javaslatára-a szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd.

d) Jövedelem számításánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző egy hónapot, egyéb jövedelmeknél a megelőző egy évet kell tekinteni.

(3) A kérelem elbírálása során előnyt élvez az

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű, illetve hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

c) azok az egyedülálló idős emberek, akik semmilyen ellátásra nem jogosultak a nyugdíjukon kívül,

d) aki háztartásában három vagy több kiskorú gyermek neveléséről gondoskodik,

e) aki a tűzifa vásárlásról anyagi okok miatt önmaga nem tud gondoskodni, és a tűzifa hiánya veszélyeztetné a téli otthoni melegedés lehetőségét, és lakásában tűzifával történő fűtés van.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik

(5) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család, amely ingatlan tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(7) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2022. november 17. napján 16 óráig a Nyírbogáti Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása az Egészségügyi, Szociális és Köznevelési bizottság hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról a következő rendes ülésén dönt.

(4) A házhoz szállításról az önkormányzat a saját segélykerete terhére gondoskodik, a jogosultaktól semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § (1) A támogatás kizárólagos forrása a BMÖGF/149-16/2022. számú támogató okirat szerint, az önkormányzat számára megállapított 6.265.545.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti. A támogatás önrészét a képviselő-testület a 2022. évi költségvetés terhére biztosítja.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az önkormányzat szociális tűzifa támogatást nem biztosít.

(3) A forrás felhasználását követően, valamint e rendeletben megállapított határidőn túl benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

5. § Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa értékét a 20.955.-Ft/erdei m3, valamint a kiszállítás költségét visszafizetni.

II. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2022. október 6-án lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nyírbogát Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 13. napjával.