Nyírlugos Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015(V.11.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2016. 09. 12

Nyírlugos Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk a. pontja, valamint a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

  1. A rendelet célja és hatálya

1.§ A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabályoknak a megállapítása, ami a környezet, ezen belül a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2.§ A rendelet területi hatálya Nyírlugos Város belterületére terjed ki.

3.§ A rendelet személyi hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

4.§ A rendelet hatálya nem terjed ki  erdő művelési ágú területre.

2. Értelmező rendelkezések

5.§ E rendelet alkalmazásában:

 a) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, kaszálék, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok, a továbbiakban: kerti hulladék)

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

3. A kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok


6.§ (1) A város területén keletkezett kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik.

(2) Kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(3) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata. 

4. A kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok


7.§ (1) A kerti hulladék égetése – a július és augusztus hónapok, a vasárnap és a munkaszünettel együttjáró ünnepnapok kivételével - naponta, napkeltétől napnyugtáig engedélyezett.

 (2) Tilos a kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben meghatározott időszakon kívül.

8.§ (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben, jól kialakított tűzrakó helyen, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával lehet. Tilos a kerti hulladék égetése szeles, párás, ködös, esős időben.

(2) Közterületen a kerti hulladék égetése tilos.

(3)A kerti hulladékot égetni csak nagykorú, cselekvőképes személy felügyelete és olyan helyen, területen szabad ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni kárt nem okoz, az emberi egészséget és a környezetet nem károsítja.

(4) Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott kerti hulladék égetése tilos.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot (pl.: műanyag, gumi, festék, vegyszer maradványai stb.). Az égetés gyorsítása érdekében éghető folyadék vagy légszennyező segédanyag nem alkalmazható.

(8) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradó parázs vagy hamu belocsolásáról, földréteggel való takarásáról.

(9) Nagyobb mennyiségű kerti hulladék égetése esetén a szomszédokat előzetesen értesíteni kell az égetés várható időpontjáról.

(10) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés, árok stb.) mentén a létesítmény tengelyétől számított 30 méteren belül nyíltéri égetés tilos, ugyancsak tilos az égetés szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális és sport intézmények 100 méteres körzetében, azok nyitvatartási, működési ideje alatt. 

9.§ (1) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet felmentést nem ad.

(2) A nyílttéri égetés során elkövetett szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik. 

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


10.§ (1) A rendelet 2015. május 11. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. Irányelv 15. cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.