Penészlek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (IV.21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 21

Penészlek Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§


  1. A rendelet az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozóan kiterjed Penészlek község belterületére.
  2. E rendelet alkalmazása során:
  1. avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány, fű, kaszálék, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, avar, lehullott falomb, szár, levél és egyéb maradványok (a továbbiakban: kerti hulladék).
  2. ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

2.§


  1. A község területén a kerti hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani.
  2. A kerti hulladék égetésére csak akkor kerülhet sor, ha a (1) bekezdés szerinti kezelése nem lehetséges.
  3. Az összerakottan 1 m3 mennyiséget meghaladó kerti hulladék égetése esetén az ingatlantulajdonos köteles a szomszédokat előzetesen értesíteni az égetés időpontjáról.
  4. A kerti hulladékot március 1. és november 30. közötti időszakban 0-24 óra között lehet égetni.
  5. Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra, különösen a szél irányára és erősségére figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben, más ingatlantulajdonos zavarása nélkül szabad.
  6. A kerti hulladékot égetni csak a megfelelően kialakított helyen, vagyoni, környezeti és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett szabad. A tűz őrzéséről és veszély estén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.
  7. A füstképződés érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Tilos a nyers, átázott kerti hulladék égetése.
  8. A kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó anyagot.
  9. Az égetés végén a tűz feléledésének a veszélye, gondoskodnia kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.


3.§



  1. Tilos az égetés:
  1. szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális és sport intézmények emberi tartózkodásra szolgáló építményeinek 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt,
  2. közút tengelyétől 50 méteren belül.


  1. Az égetés folyamatának gyorsítása éghető folyadékot, légszennyező vagy bűzös anyagot alkalmazni tilos.
  2. A szabadban tüzet vagy üzemelő tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni tilos.
  3. Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.
  4. A kerti hulladék égetése során – az e rendeletben szabályozottakon túl – be kell tartani az Országos Tűzvédelmi Szabályozásról szóló 54/2014. (XII. 05.) BM rendeletben foglaltakat.



Ez a rendelet 2015. április 21-én 08,00 órakor lép hatályba.








            Klenik Sándorné                                                       Nagy László

             polgármester                                                               jegyző