Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 03. 31

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2023.03.31.

Szakoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, gyomnövények, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, emberi fogyasztásra alkalmatlan zöldség, gyümölcs és egyéb növényi maradványok, továbbiakban együtt: kerti hulladék);

2. hasznosítás: növényi maradványok megfelelő edényben történő komposztálása;

3. tároló edény: kukatartály, konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyag zsák;

4. ipari eredetű hulladék: műanyag, gumi, fáradt olaj, egyéb veszélyes hulladék;

5. tűzoltási eszközök: oltóvíz, homok.

Rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Szakoly Község Önkormányzata közigazgatási területén a belterületen végzett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére terjed ki.

Avar és kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok

3. § (1) Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes avar és kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Avar és kerti hulladék égetésére csak akkor kerülhet sor, ha az (1) bekezdés szerinti kezelése nem lehetséges.

(3) Az ingatlantulajdonon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése (égetése) az ingatlantulajdonos, vagy használó feladata.

(4) Amennyiben a kerti hulladék nem kerül elégetésre, úgy azt tároló edényben kell gyűjteni és háztartási hulladékként kell kezelni.

(5) Kizárólag növényi eredetű hulladékot szabad égetni. Az égetendő hulladék nem lehet szennyezett, vegyi anyaggal kezelt, nem tartalmazhat kommunális vagy ipari eredetű hulladékot (műanyag, gumi, vegyszer, festék és ezek maradékai).

Az égetés szabályai

4. § (1) Avart és kerti hulladékot égetni a település belterületén minden év szeptember 1. és november 30., valamint március 1. és április 30. közötti időszakban, hétköznapokon lehet, amennyiben az nem ünnepnap.

(2) Az égetést úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő hatást (füst, bűz, pernye, hőterhelés) ne álljon fenn, tűz-és robbanásveszélyt ne jelentsen, az emberi egészséget ne veszélyeztesse, a környezetben lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről.

(4) Az avar és kerti hulladék égetés úgy történhet, hogy az a környezetre káros hatással ne legyen, tűz-és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(6) Avar és kerti hulladék elégetési szándék esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óra időtartamig tarthat.

(7) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(8) Tüzet vagy üzemelő tüzelőberendezést a szabadban őrizetlenül hagyni nem szabad.

(9) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 4. § (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, erős szél és légnyomás esetén. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt.

(10) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű vezetékek alatt.

(11) Tilos égetni távközlési vezetékek alatt.

5. § A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

Záró rendelkezés

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.