Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 14.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 15

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 14.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.01.15.

Geszteréd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában, a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 111. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) Jelen rendelet célja, hogy Geszteréd Község Önkormányzata a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) A feladatellátás során az önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közművelődési, közgyűjteményi intézmények működtetéséről. A kötelező feladatainak ellátása során az önkormányzat számít a kulturális tevékenységet is ellátó egyházakra, helyi civil szervezetekre, valamint azon egyéni és közösségi kezdeményezésekre, melyek Geszteréd község kulturális életét gazdagítják.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található, közösségi színtérre, annak fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő polgárokra, szervezetekre, közösségekre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az önkormányzat ellátja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban: közművelődési törvény) 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül:

1. Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez helyszínt biztosít, a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt

2. A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése keretében gondoskodik a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosításáról, támogatja a különböző rétegek és korosztályok együttműködését, közös tevékenységét,segítséget nyújt a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítéséhez és fenntartásához.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

A közművelődési feladatellátás formája és módja

4. § (1) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatait 4232 Geszteréd Kossuth utca 80. szám alatti Gajdos János Közösségi Színtér működtetésével látja el, ahol Közművelődési és közönségkapcsolati szakembert foglalkoztat.

(2) Az önkormányzat az e rendelet 3. §-ában meghatározott feladatai ellátására a közművelődési törvény rendelkezései alapján közművelődési megállapodást köthet olyan jogi, vagy természetes személlyel, amelynek igazolt módon nem áll fenn köztartozása

(3) A közművelődési megállapodáshoz a jogi, vagy természetes személy köteles a létesítő okiratában, vagy tevékenységi körei között meghatározott közművelődési célt, tevékenységet hiteles dokumentummal igazolni.

(4) A közművelődési megállapodás megkötésére Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete jogosult.

(5) A közművelődési megállapodás megkötésére Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete jogosult.

(6) Geszteréd községben a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a közművelődési törvény alapján közművelődési kerekasztal alakítható.

(7) Az önkormányzat igényli és elősegíti a köznevelési intézmények, a településen működő szervezetek, civil közösségek, magánszemélyek közreműködését a helyi közművelődési feladatok ellátásában.

(8) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik:

a)a településen található köznevelési és szociális intézményekkel
b)közművelődési célú társadalmi, civil szervezetekkel, művelődési és művészeti közösségekkel
c)megyei és országos szakmai szervezetekkel
d)történelmi egyházakkal
e)a helyi közművelődési feladatok ellátásához kapcsolódó tevékenységet végző
magánszemélyekkel, önkéntesekkel.

5. § Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér működtetéséhez szükséges tárgyi és létesítményi feltételeket.

A helyi közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásai:

a) a települési önkormányzatok kulturális feladatainak központi költségvetésből származó támogatása,

b) a központi költségvetési forrásból elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások,

c) az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól, egyéb szervezetektől elnyerhető támogatások, pályázatok,

d) önkormányzati saját bevétel

e) egyéb támogatások

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az önkormányzat Geszteréd községben székhellyel rendelkező civil szervezetek részére támogatást biztosíthat az éves költségvetésben az e célra meghatározott keretösszeg erejéig.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (V.27.) önkormányzati rendelete.

8. § Ez a rendelet 2022. január 15-én lép hatályba.