Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Ibrány Város Önkormányzata által alapított és adományozható önkormányzati kitüntetésekről

Hatályos: 2022. 01. 01

Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Ibrány Város Önkormányzata által alapított és adományozható önkormányzati kitüntetésekről

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy az Önkormányzat címek, kitüntetések és elismerések alapításával és adományozásával méltó módon elismerje, és megbecsülését kifejezze mindazok iránt, akik:

  • a) Ibrány város fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, a városhoz is kötődő közéleti, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak, vagy
  • b) tevékenységükkel Ibrány város gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták, vagy
  • c) kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek, vagy
  • d) mindennapi példamutató munkájukkal szolgálták a városban élő lakosságot, vagy
  • e) tevékenységük Ibrány város hazai és nemzetközi hírnevét öregbítette, vagy
  • f) erkölcsi példamutatásuk városunk hitét, humánus értékeinek gyarapodását szolgálta, vagy
  • g) felsőfokú tanulmányai során kiemelkedő tanulmányi eredményével és magatartásával példát mutat a fiatalságnak, s városunk jó hírnevét öregbíti.

(2) Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az alábbi címek, kitüntetések, díjak és elismerések alapításáról rendelkezik:

  • a) Ibrány Város Díszpolgára kitüntető cím
  • b) Pro Urbe Emlékérem
  • c) Ibrányért Díszcímer
  • d) Kiváló Önkormányzati Dolgozó
  • e) Ibrány Kiváló Tanulója
  • f) Közösségünk Szolgálatáért elismerés

(3) Az önkormányzat által alapított kitüntetések, címek, díjak odaítélésének részletes szabályait, az elismerések évente adományozható számát a képviselő-testület e rendelet kitüntetésekre, címekre, díjakra és elismerésekre vonatkozó külön alcímeiben határozza meg.

(4) A képviselő-testület minden évben napirendjére tűzi az e rendelettel alapított címek, díjak és elismerések adományozására vonatkozó javaslatot.

(5) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(6) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

2. Ibrány Város Díszpolgára kitüntető cím

2. § (1) Az „Ibrány Város Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki Ibrányból származik, vagy Ibrányban él és valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente egy adományozható.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra Györfi Sándor szobrászművész által készített 11,5 cm átmérőjű, 0,8 cm vastagságú bronz emlékplakett jár. A plakett hátoldalán Ibrány város címere, első oldalán a város főtere épületeinek kontúrja, és „ IBRÁNY VÁROS DÍSZPOLGÁRA” felirat található. A plakett tárolására méretre készült egyedi bőr tok szolgál. Az emlékplakett mellé díszoklevél jár.

(4) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagja, vagy a képviselő-testület bármely bizottsága az adott évre vonatkozóan, április 15-ig.

3. § (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A város díszpolgára:

  • a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
  • b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

(3) A város díszpolgárát elhalálozása esetén – ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve hozzátartozói beleegyezésével - az önkormányzat saját halottjának tekinti az ezzel kapcsolatos eljárásokra vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak alapján.

3. Pro Urbe Emlékérem

4. § (1) Pro Urbe Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) Pro Urbe Emlékérem évente legfeljebb 3 adományozható.

(3) A Pro Urbe Emlékérem kitüntetés külön erre a célra Györfi Sándor szobrászművész által készített 11,5 cm átmérőjű, 0,8 cm vastagságú bronz emlékérem. Az emlékérem hátoldalán Ibrány város címere, első oldalán Ibrányi László (1659-1705) II. Rákóczi Ferenc ezredes kapitányának alakja, s felette az „ IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PRO URBE” felirat található. Az érem tárolására méretre készült egyedi bőr tok szolgál.

(4) A Pro Urbe Emlékérem mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek értéke nem lehet egyének esetén nettó 75.000.-Ft-nál, csoport esetén nettó 150.000.-Ft-nál kevesebb.

(5) A Pro Urbe Emlékérem adományozására javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagja, vagy a képviselő-testület bármely bizottsága adott évre vonatkozóan, április 15-ig.

4. Ibrányért Díszcímer

5. § (1) Ibrányért Díszcímer adományozható azoknak a személyeknek, vagy személyek csoportjának, akik a munkájuk során a munkahelyükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s a munkájukon kívül a város közéleti tevékenységében aktívan részt vesznek.

(2) Ibrányért Díszcímer évente legfeljebb 3 adományozható.

(3) Az Ibrányért Díszcímer kitüntetéshez külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű kör alakú kristály emlékplakett jár. A plaketten gravírozással Ibrány város címere és fölötte „IBRÁNYÉRT” felirat található. A plakett tárolására méretre készült egyedi díszdoboz szolgál.

(4) Az Ibrányért Díszcímer mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek a nettó összege egy személy esetén nettó 50.000.-Ft, csoport esetén nettó 100.000.-Ft

(5) Az Ibrányért Díszcímer adományozására az adott évre vonatkozóan április 15-ig a polgármester, a képviselő-testület tagja, a képviselő-testület bizottsága, helyi intézmények vezetője, és a városban működő – bírósági nyilvántartásba bejegyzett – társadalmi szervezet, egyesület tehet javaslatot .

5. Kiváló Önkormányzati Dolgozó

6. § (1) A Kiváló Önkormányzati Dolgozó kitüntetés adományozható azoknak a munkavállalóknak, közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek, akik a munkájuk során tartósan (minimum 10 éven át) kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s munkahelyükön a tevékenységüket a közösség elismeri.

(2) Az Önkormányzat Kiváló Dolgozója kitüntetés évente legfeljebb négy adományozható.

(3) A kitüntetéssel díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 50.000.-Ft

(4) Az Önkormányzat Kiváló Dolgozója kitünztetés adományozására irányuló javaslatot, indítványt az adott évre vonatkozóan április 15-ig jogosult megtenni a munkahely, intézmény vezetője.

6. Ibrány Kiváló Tanulója

7. § (1) Ibrány Kiváló Tanulója elismerés adományozható annak az ibrányi állandó lakcímmel rendelkező, s életvitelszerűen a városban élő felsőoktatási intézmény (BSc, MSc) nappali tagozatán államilag finanszírozott képzésben tanuló diáknak, aki a tanulmányi előmenetelében legalább az utolsó két, egymást követő félévben kiemelkedő (BSc képzés esetén minimum 4,51 százados, MSc illetve osztatlan képzés esetén minimum 4,01 százados tanulmányi eredmény ) teljesítményt nyújtott, ezáltal példát mutat a város fiatalságának, s ezt a teljesítményét a közösség elismeri.

(2) Nem adható kitüntetés annak a hallgatónak, aki a tanulmánya idején félévet ismételt, illetve halasztott.

(3) Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés évente legfeljebb négy adományozható.

(4) Az elismerés mellé díszoklevél és egyszeri pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 50.000.-Ft.

(5) Az elismerés csak egy alkalommal adományozható ugyanazon személynek.

(6) Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés adományozására irányuló javaslatot, indítványt az (1) bekezdésben meghatározott feltételek egyidejű hitelt érdemlő igazolásával ( Tanulmányi Osztály által kiadott igazolás, leckekönyv másolat, stb..) adott évre vonatkozóan július 15-ig jogosult megtenni bárki, akinek a feltételeknek megfelelő hallgatóról információja van.

7. Közösségünk Szolgálatáért

8. § (1) „Közösségünk Szolgálatáért” kitüntetés adományozható azoknak, akik a város önkormányzati, illetve egyéb, más helyi intézménye, rendészeti szerve dolgozójaként, vezetőjeként, helyi civil szervezet tagjaként, önkormányzati bizottság tagjaként, tevékenységével, lelkiismeretes munkájával Ibrány lakosságát, közösségét példamutatóan szolgálja.

(2) A kitüntetésből évente legfeljebb kettő adományozható.

(3) A kitüntetés mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 30.000.- Ft.

(4) Az elismerés adományozására az adott évre vonatkozóan április 15-ig a polgármester, a képviselő-testület tagja, a képviselő-testület bizottsága, helyi intézmények, rendészeti szervek vezetője, és a városban működő – bírósági nyilvántartásba bejegyzett – társadalmi szervezet, egyesület tehet javaslatot.

8. Az elismerések adományozásának rendje

9. § (1) A kitüntetések az államalapítás ünnepének (augusztus 20) alkalmával kerülnek átadásra, azonban ettől egyéb, kiemelt esemény kapcsán a képviselő-testület döntése alapján el lehet térni. Ebben az esetben rendelkezni kell a kitüntetés, elismerés átadásának időpontjáról, annak alkalmáról, esetlegesen az átadás helyszínéről.

(2) Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárást a Képviselő-testület Szavazatszámláló Ügyrendi Jogi Bizottsága folytatja le. A Bizottság a 7. §-ban meghatározott kitüntetés kivételével a javaslatok benyújtására rendelkezésre álló határidőt követő 60 napon belül folytatja le a megelőző eljárást, s terjeszti a javaslatát a Képviselő-testület elé. Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés esetén legkésőbb július 31-ig folytatja le az előkészítő eljárást, s terjeszti javaslatát a Képviselő-testület elé.

(3) A Bizottság megelőző eljárása során megtartott ülésére - a 7. §-ban meghatározott kitüntetési javaslat előkészítésének kivételével – a javaslat tevőt is meg kell hívni.

(4) Az előkészítő bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.

(5) A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel, azaz a megválasztott képviselők több, mint felének a szavazatával dönt zárt ülés keretében.

(6) A képviselő-testületnek lehetősége van arra, hogy a javasolt személy/személyek csoportja részére a javaslatban szereplő kitüntetési fajtától eltérő kitüntetés adományozásáról döntsön.

9. Halál utáni elismerés

10. § (1) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(2) Amennyiben a posztumusz kitüntetésben részesülőnek élő hozzátartozója nem lelhető fel, úgy a kitüntetés a kitüntetésben részesülő személy méltatásával együtt a Helytörténeti Gyűjteményben kerül elhelyezésre.

(3) Posztumusz kitüntetés adományozására irányuló javaslatot az általános beterjesztési határidőktől eltérően, bármikor jogosult – a kitüntetés fajtától függően - a rendeletben meghatározott, arra jogosult személy, vagy szervezet tenni.

10. Az elismerések visszavonása

11. § (1) A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, az Ibrányért Díszcímer, az Önkormányzat Kiváló Dolgozója, valamint a Közösségünk Szolgálatáért kitüntetés, cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonással kapcsolatos eljárásra a 9. §-ban foglalt szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.

(4) A visszavonásról született döntést az érintettel közölni kell, valamint helyben szokásos módon közzé kell tenni, s a kitüntetésekről vezetett nyilvántartásban is rögzíteni szükséges.

11. Záró rendelkezés

12. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ibrány Város Önkormányzata A Díszpolgári Cím, a Pro Urbe Emlékérem, Ibrányért Díszcímer, valamint a Város Kiváló Közalkalmazottja, a Város Kiváló Köztisztviselője valamint Ibrány Kiváló Tanulója kitüntetés adományozásáról szóló 6/2000 (III.17.) önkormányzati rendelete

13. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

Trencsényi Imre sk. polgármester Bakosiné Márton Mária sk. jegyző