Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (III. 23.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 03. 24- 2021. 12. 21

Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (III. 23.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2021.03.24.

Ibrány Város Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: avar, falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok

b) ünnepnap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvét előtti szombat, húsvét vasárnap, húsvéthétfő, május 1., pünkösdvasárnap, pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.

2. § (1) Az avar-és kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa, illetve amennyiben a tulajdonos és a használó nem azonos, abban az esetben a használó köteles gondoskodni.

(2) Az avar-és kerti hulladék kezelésére, ártalmatlanítására elsősorban a komposztálás ajánlott.

(3) Égetéssel a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett, nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. baktériumos, vírusos, gombás, vagy egyéb fertőzött.) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(4) Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos.

(5) A napi égetést

a) téli időszámítás idején : 08 - 17 óra közötti időszakban,

b) nyári időszámítás idején: 06 - 18 óra közötti időszakban lehet végezni.

(6) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

3. § (1) Avar-és kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz. Az avar-és kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(2) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, s az eltüzelése csak folyamatosan, kis adagokban történhet. A nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos. A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

(3) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, és erős szél esetén.

(4) Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(5) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (különösen: műanyagot, gumit, vegyszert, festékét, gyógyszermaradványt, egyéb veszélyes hulladékot).

(6) Egyszerre nagyobb mennyiségű avar-és kerti hulladék égetési szándék esetén a szomszédokat előzetesen tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óra időtartamig tarthat.

4. § (1) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

(2) Tilos az avar és növényi hulladék égetése vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés ) mentén a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül.

(3) Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

(5) Az égetés alatt a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése biztonsággal megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább az adott tűz oltásához kellő mennyiségű vizet , tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal- meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba. A rendelet addig marad hatályban, amíg az 549/2020 (XII.2.)Korm. rendelet hatályban van.