Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról

Hatályos: 2010. 06. 04

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2010.06.04.
az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület részéről 2008. szeptemberében merült fel első alkalommal – Bakosi Benjámin díszpolgárunk halálesete alkalmával- az az igény, hogy szükséges lenne az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásával foglalkozni. Akkor az az elvi döntés született, hogy aktuálisan, az adott helyzetben mindig egyedi döntéssel fog a testület erről a kérdésről dönteni.
A testület elmúlt, áprilisi ülésén aztán ismételten felmerült az általános szabályozás iránti igény,- ezért erre tekintettel készült el e témában a mellékelt határozat illetve rendelet-tervezet.
Tekintettel arra, hogy ha szabályozásról beszélünk, akkor mivel egy általános jellegű szabályozásról van szó, mindenképpen a határozati forma helyett a rendeleti szabályozás mellett indokolt dönteni, ami nyilvános, s mindenki által megismerhető, egyértelmű.
A szabályozás módjának eldöntése mellett fontos kérdés az, hogy milyen széles körben kerüljenek bevonásra azok a közéleti tisztségek, kitüntetettek, vezetők, stb.. akik esetében sor kerülhet az önkormányzat saját halottjává nyilvánításra.
Másik fontos szabályozási elem, hogy amennyiben az önkormányzat saját halottjának tekint valakit, akkor azonosak lesznek-e minden esetben ennek az anyagi támogatási formái, vagy differenciált lesz ez, illetve az önkormányzat költségvetése ehhez mennyire nyújt lehetőséget.
A rendeletei szabályozás esetén bármilyen módosítást, változtatást csak a rendelet módosításával lehet elérni- ez nehézkessé, rugalmatlanabbá teszi a szabályozást.
Amennyiben minden esetben egyedi döntés születik, akkor az alkalmazkodhat az önkormányzat anyagi helyzetéhez is, s minden körülményt aktuálisan figyelembe lehet venni. - Ebben az esetben azonban eltérések, különbségek adódhatnak, s hasonló élethelyzetek szituációk esetén ez a megkülönböztetés látszatát kelthetné.