Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 18/2022.(XI.29.) számú a közvilágítás mértékének korlátozásáról szóló önkormányzati rendelet alkalmazásának felfüggesztéséről

Hatályos: 2023. 02. 01

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 18/2022.(XI.29.) számú a közvilágítás mértékének korlátozásáról szóló önkormányzati rendelet alkalmazásának felfüggesztéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyar Közlönyben 2022. november 9. napján jelent meg a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI. 9.) sz. Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet.), amelyben a települési önkormányzatok képviselő-testületei felhatalmazást kaptak arra, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt.
Fontos körülmény, hogy amint a fentebb említett kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszüntetésre kerül, úgy a közvilágítás korlátozására kapott felhatalmazás is megszűnik.
Önkormányzatunk 2022 novemberi ülésén úgy döntött, hogy az energiaválság miatti kedvezőtlen hatások közepette a jövőben is meg tudja őrizni működőképességét, 2022. november 30-án hatályba léptette Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022.(XI.29.) önkormányzati rendeletét a közvilágítás mértékének korlátozásáról. E rendelet hatálya Ibrány város közigazgatási területén működő közvilágítási hálózat mindenkori üzemideje alatti mértékére terjed ki és rendelkezik arról, hogy a város teljes közigazgatási területén a közvilágítás kikapcsolásra kerül 00:00 és 04:00 közötti időintervallumban.
A közvilágítás e rendelet szerinti kikapcsolásának végrehajtásáért Ibrány Város Jegyzője volt a felelős, aki a hatályos rendeletet és az új napi égésidőre vonatkozó kérelmet haladéktalanul megküldte a szolgáltatónak.
A rendszer fenntartója az OPUS TITÁSZ Zrt. év elején küldött ajánlatában arról tájékoztatta önkormányzatunkat, hogy a közvilágítási hálózat vezérlésének módosítását 3.872.972 Ft + ÁFA összegért végzi el, amelynek díja a szerződéskötésig változhat. Arról is tájékoztatták önkormányzatunkat, hogy az eredeti állapot visszaállítása csak újabb vevő cserével oldható meg, amely költséggel jár.
Magyarország Kormánya az energia-áremelkedés hatásai enyhítése érdekében meghozott első intézkedés keretében a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény helyi önkormányzatok támogatására vonatkozó egyes rendelkezéseinek a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól 580/2022. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásai alapján a 10.000 lakos alatti önkormányzatokat új közvilágítás kiegészítő támogatása jogcímen az energiaár-emelkedés miatti többletkiadáshoz támogatásban részesíti.
Fenti jogcímen önkormányzatunk 23.170.000 Ft többlettámogatásban részesül, mely az előzetes számítások alapján elegendő a közvilágítás kiadási jogcím 2023. évi többletkiadásainak fedezetére.
Magyarország Kormánya ezen támogatásnak köszönhetően 2023-ban önkormányzatunk a közvilágítás mértékének tervezett korlátozása nélkül tudja megőrizni működőképességét, így javaslom a hatályos Rendeletünk alkalmazásának év végéig történő felfüggesztését, azzal a kitétellel, hogy a 2024. évi költségvetési rendelet tervezésekor a közvilágítással kapcsolatos további külön állami támogatástól tesszük függővé a Rendelet hatályosítását