Kemecse Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (IV.15.). önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 12. 01

Kemecse Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (IV.15.). önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

2021.12.01.

Kemecse Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bekezdés c., pontjában és a 48. §. (4) bekezdés b., pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabályok megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Kemecse Város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Kemecse Város közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: lehullott falomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék (a továbbiakban: kerti hulladék)

b) közigazgatási terület: Kemecse Város bel- és külterülete

c) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője, birtokosa, kezelője, vagy használója az ingatlannak.

Az avar és kerti hulladékok égetésének szabályai

4. § (1) A város közigazgatási területén az avar és kerti hulladékot elsősorban komposztálni, hasznosítani kell.

(2)1 A kerti hulladékok égetése csak szeptember 15. és november 30. valamint március 1. és május 15. közötti időszakban, hétfői és pénteki napokon 6-20 óra között engedélyezett.

(3) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakóhelyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(4) Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről.

(5) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet. Nyers, megázott kerti hulladék égetése tilos.

(6) A nagyobb mennyiségű, 10 kg-ot meghaladó kerti hulladék elégetési szándéka esetén, a tulajdonos köteles az égetés várható időpontjáról a szomszédokat előzetesen tájékoztatni.

(7) Kerti hulladékot száraz, tiszta, szélcsendes időben lehet égetni. Tilos a kerti hulladék égetése a (2) bekezdésben meghatározott időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben illetőleg erős szél esetén. A megázott kerti hulladékot legalább 3 napig tilos égetni.

(8) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék nem égethető.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak lelocsolásáról vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

(10) Közterületen égetni tilos.

(11) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól, a rendelet nem ad felmentést.

(12) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

5. §2 (1)

(2)

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2015. április 15. napján lép hatályba.

1

Módosította a 14/2021. (XII.01.) számú önkormányzati rendelet

2

Hatályon kívül helyezte a 14/2021. (XII.01.) számú önkormányzati rendelet