Nyírbogdány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 05. 26

Nyírbogdány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2023.05.26.

Nyírbogdány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, ami a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítsa, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2. § A rendelet területi hatálya Nyírbogdány község belterületén végzett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya a Nyírbogdány község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4. § (1) Avar és kerti hulladék a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány: fű, kaszálék, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, avar, lehullott falomb, szár, levél és egyéb növényi maradványok (továbbiakban: kerti hulladék).

(2) Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

(3) Hasznosítás: az avar és kerti hulladék komposztálása.

3. Részletes rendelkezések

5. § (1) Az avar és kerti hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani.

(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű növényi hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata.

6. §1 Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése

a) március 1. és november 30 között, hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat napokon 7,00- 20,00 óráig megengedett.

b) Vasárnap és ünnepnapokon (január 1., március 15., Húsvét, május 1., Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-29.) tilos az égetés.

7. § (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 6. §-ban engedélyezett időszakon kívül, valamint szeles, párás, ködös, esős időben.

(3) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(4) Az avart és kerti hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol a keletkező hő és füst a környékében lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsítja, az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz, és legalább 10 méter távolságra legyen épülettől, éghető anyagoktól.

(5) Égetni a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(6) Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(7) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét.

(8) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot. (pl. műanyag, gumi, festék, vegyszer maradványai, stb.) Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében éghető folyadék, vagy légszennyező segédanyag nem alkalmazható.

(9) Egyszerre nagyobb mennyiségű avar-és kerti hulladék égetési szándék esetén a szomszédokat előzetesen tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óra időtartamig tarthat.

(10) Az égetés alatt a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése biztonsággal megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább az adott tűz oltásához kellő mennyiségű vizet, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(11) A növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell annak a visszamaradó parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő takarásáról. Amennyiben fennáll a tűz feléledésének veszélye, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről. és a parázslást, izzást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni.

(12) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, Az égetést azonnal be kell fejezni, ha a füstképződés veszélyeztetné a lakókörnyezetet vagy a közúti forgalmat.

(13) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

(14) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés, árok, bevágás) mentén a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül bármely növényzet égetése tilos.

(15) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.

(16) Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom, a hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet felmentést nem ad.

(17) Amennyiben az égetés során a tűz továbbterjed épületekre, egyéb éghető anyagokra, azonnal értesíteni kell a tűzoltóságot (105 telefonszámon) és meg kell kezdeni a tűz oltását.

4. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

8. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos jogszabályok szabályai vonatkoznak.

5. Záró rendelkezések

9. § A rendelet a 2015. március 30. napján lép hatályba.

1

A 6. § a Nyírbogdány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.