Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016. (IV.14.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2016. 04. 14

Timár Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban: szervezetek), valamint természetes személyekre.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.


(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, az ösztöndíjakra, a lakáscélú támogatásokra, valamint a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.


2. § A támogatásra a timári székhelyű, legalább hat hónapja rendszeresen működő szervezetek és timári lakóhellyel rendelkező természetes személyek pályázhatnak.


3. § (1) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a pályázó nevét, címét, elérhetőségét,

b) a pályázat célját és lényegét,

c) az igényelt összeget.


(2) A civil szervezetek esetén a kérelemhez csatolni kell a civil szervezet alapító okiratának hiteles másolatát és a cégbíróság igazolását a civil szervezet nyilvántartásba vételéről.


4. § A támogatás iránti kérelmeket a Képviselő-testület bírálja el.


5. § Támogatás nyújtható:

a) a támogatott által elnyert pályázathoz szükséges saját erő biztosításához,

b) olyan tevékenységek végzéséhez, amelyek a község érdekeit szolgálják.


6. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadására az arról szóló határozat alapján külön támogatási szerződést kell kötni. A forrás összegének átvevő részére történő kifizetésére a támogatási szerződés létrejöttét követően kerülhet sor.


(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a forrás nyújtásáról döntést,

c) a forrás összegét, kifizetésének módját,

d) a forrás felhasználásának célját,

e) az elszámolás módját, határidejét,

f) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget.


7. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadása estén a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a határozatban meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.


(2) A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről kiállított számlák, szabályszerűen kiállított számviteli bizonylatok a képviseletre jogosult által hitelesített másolataival történik.


(3) A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét visszafizetni.


(4) Az átvevő köteles a támogatónak bejelenteni és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Ebben az esetben a fel nem használt támogatás összegét a megállapodás módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználására előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.


8. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.



                                 Türk János            Kovácsné Pallai Valéria

                               polgármester                            jegyző