Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 31

Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

2023.05.31.

Timár Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( a továbbiakban: Szt.) 32. §. (1) b) pontjában, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében valamint a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az önkormányzat által a szociálisan rászorultak részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit, valamint igénybe vételük szabályait.

2. Eljárási rendelkezések

2. § (1) A szociális ellátások juttatására az ügyfél kérelmére, bejelentésére, nyilatkozatára, más hatóság kezdeményezésére, külön jogszabályban meghatározott panaszra, vagy hivatalból is indulhat eljárás.

(2) A kérelmet a rendelet 1-2 mellékletében meghatározott nyomtatványon a Tiszanagyfalui Közös Önkormányzati Hivatal Timári Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani, melyhez csatolni kell az előírt mellékleteket. A kérelmek elektronikusan is benyújthatóak.

(3) E rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyben ellenérdekű fél hiányában a kérelemnek helyt adó érdemi döntés egyszerűsített határozat formájában is hozható.

3. § (1) A jogosultsági feltételek fennállását az alábbiak szerint kell igazolni: Közös háztartásban élők számát személyazonosító igazolvány, személyi azonosítóról szóló hatósági igazolvány bemutatásával, személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatainak felhasználásával, a 2001. január 1-je után kiállított vezetői engedély, útlevél, személyazonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány adatainak felhasználásával.

(2) Nappali tagozaton tanulást, továbbá, hogy az intézmény folyósít-e ösztöndíjat, illetve annak összegét iskolai igazolással, ennek hiányában az igénylő büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával.

(3) A jövedelem igazolásának módja:

a) havi rendszeres jövedelem esetén: a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről szóló munkáltatói igazolás, postai feladóvevény, szelvény, átutalási folyószámla kivonat, a pénzintézet, vagy kifizető szerv igazolása a teljes havi összegről, vagy az ügyfél nyilatkozata

b) vállalkozásból származó jövedelem esetén: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolása az előző évi személyi jövedelemadó alapjáról, vagy az adóbevallás fénymásolata, illetve személyes nyilatkozat.

4. § A rendeletben szabályozott támogatást igénylő szociális, vagyoni körülményeinek megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, valamint háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető be.

5. § (1) A megállapított ellátások készpénzben pénztári kifizetéssel, postai, illetve lakossági folyószámlára történő utalással adhatók.

(2) Az eseti jelleggel megállapított pénzbeli ellátást a határozat kézbesítését követő 5 napon belül készpénzben kell kifizetni, vagy lakossági folyószámlára utalni.

3. Települési támogatás nyújtásának formái

6. § (1) A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére települési támogatást állapít meg.

(2) A települési támogatás fajtái.

a) rendkívüli települési támogatás

aa) egyszeri települési támogatás

ab) gyógyszertámogatás

ac) kamatmentes szociális kölcsön

ad) temetési támogatás

ae) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás

af)1

b) lakhatáshoz kapcsolódó fűtési támogatás.

(3) A települési támogatás természetben történő megállapítása esetén a Hivatal a Rakamaz és Térsége Szociális Társulás által fenntartott „Aranyévek” Szociális Gondozási Központ Családsegítés, valamint a Gyermekjóléti Szolgáltatási családgondozója részére fizeti ki az ellátás összegét úgy, hogy a családgondozó gondoskodik a támogatás kérelmezőkhöz történő eljuttatásáról.

(4) A települési támogatás természetbeni megállapítása történhet élelmiszer, tankönyv, tanszer és tandíj formájában.

Egyszeri település támogatás

7. § (1)2 Egyszeri települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, aki átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került. A támogatás mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a rendkívüli élethelyzetet, az egy főre eső jövedelmet és a gyermekek számát.

(2) Átmenetileg nehéz helyzet különösen:

a)3 ha a kérelmező vagy családtagja a kérelem benyújtását megelőző hónapban hirtelen fellépő betegség vagy diagnosztizált súlyos betegség, súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó baleset következtében kórházi kezelésben részesült

b) ha a kérelmező munkaviszonya legalább 3 hónapja megszűnt, az illetékes foglalkoztatási szervvel együttműködik, de új munkaviszonyt nem tudott létesíteni és álláskeresési támogatásban sem részesül

c) ha a beiskoláztatás a család megélhetésére nagy terhet jelent

d) ha a kérelmező közüzemi díjtartozása megélhetését veszélyezteti

e)4 ha a háztartás téli tüzelőanyag költsége a kérelmező vagy családja megélhetését veszélyezteti

f)5 ha a részére folyósított rendszeres ellátás megszűnik, egy hónapot meghaladó átmeneti jövedelem kiesése van

g)6 ha a gyermekét egyedül nevelő szülő gyermeknevelési kapcsán nem várt kiadások merültek fel.

(3) Az egyszeri települési támogatás összege a 9. § (2) bekezdés

a)7 a)-c) pontja esetén 1.000.-Ft-tól 50.000.-Ft-ig

b)8 d)-g) pontja esetén 5.000.-Ft-tól 60.000.-Ft-ig terjedhet.

Gyógyszertámogatás

8. § (1) Gyógyszertámogatás állapítható meg azon személynek, akik nem rendszeres jelleggel, de estenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadást jövedelmi helyzetük miatt nem képesek megfizetni.

(2) Támogatásra az a személy jogosult

a) akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem a 90.000.-Ft-ot nem haladja meg, az igazolt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadás költsége eléri a 5.000.-Ft összeget és a kérelem benyújtásának időpontjában nem részesül közgyógyellátásban.

b) az egyedül álló személy akinek a jövedelme nem haladja meg a 70.000.-Ft-ot, az igazolt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadás költsége eléri a 5.000.-Ft összeget és a kérelem benyújtásának időpontjában nem részesül közgyógyellátásban.

(3) A gyógyszertámogatás összege a

a)9 10.§ (2) bekezdés a) pontja esetén 1.000.-Ft-tól 15.000.-Ft-ig

b)10 10.§ (2) bekezdés b) pontja esetén 2.000.-Ft-tól 20.000.-Ft-ig terjedhet.

Kamatmentes szociális kölcsön

9. § (1) Kamatmentes szociális kölcsönben az a személy részesíthető, aki végrehajtás alá vonható munkabérrel, illetménnyel, egyéb járandósággal rendelkezik, ha

a)11 családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

b)12 egyedül álló és a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg,

és a támogatást a kialakult rendkívüli élethelyzetének rendezéséhez kéri, különös tekintettel közeli hozzátartozója eltemettetésére, hirtelen kialakul egészségügyi probléma miatt illetve váratlan többletkiadás melynek fedezése a család megélhetését veszélyezteti.

(2) A kamatmentes szociális kölcsön összege a

a)13 pontja esetén legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresétől nyolcszorosáig

b)14 pont ja esetén legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresétől tízszereséig terjedhet.

(3) A kamatmentes szociális kölcsön megállapításáról határozatot kell hozni. A határozat alapján folyósított támogatást 1,5 év alatt kell visszafizetni, havi egyenlő részletekben.

(4) A törlesztést a folyósítást követő második hónap után kell megkezdeni.

Temetési támogatás

10. § (1) Temetési támogatás állapítható meg annak, a településen bejelentett lakcímmel és életvitelszerűen helyben lakó személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2)15 A jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 400 %-át nem haladhatja meg.

(3) A kérelemhez csatolni kell a temetési számla és az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

(4) A temetési támogatás összege 20.000.- Ft.

Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás

11. § (1)16 Rendkívüli élethelyzetre tekintettel kérelmezett települési támogatás állapítható meg nem várt többletkiadás keletkezése vagy rendkívüli élethelyzet kialakulásához kapcsolódó kiadásokhoz való hozzájárulás céljából. A támogatás mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a rendkívüli élethelyzetet, az egy főre eső jövedelmet és a gyermekek számát.

(2) Rendkívüli élethelyzet különösen:

a) ha a kérelmezőt vagy családját katasztrófa, elemi kár érte,

b) ha a kérelmező közeli hozzátartozója eltemettetéséről nem tud gondoskodni,

c) ha a családban egyidejűleg kettő vagy több gyermek születik

d) a kérelmező vagy családtagja fogyatékkal élő, vagy súlyosan mozgáskorlátozott,

e) a kérelmező munkaképességének csökkenése a 80 %-ot, vagy az egészségkárosodásának mértéke a 60 %-ot eléri,

f) a háztartásban tartósan beteg gyermek eltartásáról, neveléséről gondoskodnak.

(3) Rendkívüli élethelyzetre tekintettel kérelmezett települési támogatás igénylése esetén a szociális igazgatási ügyintéző köteles környezettanulmányt készíteni, melyben meg kell győződni a rendkívüli élethelyzet fennállásáról. A kérelmet környezettanulmánnyal együtt kell előterjeszteni.

(4) Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési létfenntartási támogatás összege a

a)17 11. § (2) bekezdés a)-b)-c) pontja esetén legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-ától 200 %-áig

b)18 11. § (2) bekezdés d)-e)-f) pontja esetén legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-ától 150 %-áig terjedhet.

Karácsonyi támogatás

12. §19

Lakhatáshoz kapcsolódó fűtési támogatás

13. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó fűtési támogatás (a továbbiakban: fűtési támogatás) a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás - mely az háztartás tagjainak bejelentett lakóhelye - fűtésével kapcsolatos kiadásokhoz állapítható meg október 1. naptól március 31. napig.

(2) A támogatás kérelemre indul, amely tárgyév október 02. és tárgyévet követő év február 28. napja között nyújtható be.

(3) A támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának 01. napjától kerül megállapításra. A támogatás ugyanazon lakás vonatkozásában csak egy jogosult adhat be kérelmet függetlenül a lakásban együtt élők számától.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) A háztartás tagjainak jövedelemnyilatkozatát, jövedelemigazolását valamint vagyon nyilatkozatát.

b) Amennyiben gépjármű tulajdonjogával, üzembentartói jogosultsággal rendelkezik, úgy a gépjármű forgalmi engedélyének fénymásolatát.

c) Gázfűtés és villanyfűtés esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap számla másolatát.

(5) Fűtési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt,

a)20 akinek a háztartásában az egy főre számított nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetén a 400 %-át nem haladja meg, és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona, illetve gépjármű tulajdonjogával nem rendelkezik illetve üzembentartói jogosultságot nem gyakorol.

b)21

(6) A fűtési támogatás összege 5.000.-Ft/hó. A megállapított támogatás egy összegben kerül kifizetésre az önkormányzat pénztáráról a kérelem benyújtását követő hónap 10. napjáig.

(7) Szilárd fűtőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használata esetén a jogosultat a határozatban kötelezni kell, hogy a támogatás házipénztárból történő felvételét követő 30 napon belül készpénzfizetési számlával igazolja – a támogatás mértékéig – a fűtőanyag megvásárlását.

(8) Gázfűtés használata esetén a jogosult a támogatás házipénztárból történő felvételét követő 60 napon belül a gázszámla befizetett igazolószelvényével – a támogatás mértékéig – az elhasznált fűtőanyag megfizetését a szolgáltatónak.

(9) Amennyiben a jogosult a felszólítás ellenére sem nyújtja be a készpénzfizetési számlát, úgy a fűtési támogatásra való jogosultságból 2 évig kizárja magát és a vele egy háztartásban élőt.

Köztemetés

14. § (1) A polgármester gondoskodik a település közigazgatási területén elhunyt közköltségen történő eltemettetéséről és a köztemetés költségeinek visszaigényléséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy e személy az eltemettetésről nem gondoskodik, továbbá, ha az eltemettetésre köteles személy vagy személyek nem tudnak gondoskodni a temetés költségeiről, mert az veszélyeztetné a megélhetésüket.

(2) Ha a közköltségen eltemetett elhunyt utolsó lakóhelye a településen volt, a köztemetés költségeinek megtérítése iránt a polgármester intézkedik.

(3) A polgármester a köztemetés összegét méltányosságból elengedheti, illetve csökkentheti annak az eltemettetésre köteles személynek, aki kiskorú eltartásáról gondoskodik és családjában az egy főre számított havi jövedelem összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg.

Szociális szolgáltatások

15. § (1) Timár Község Önkormányzata a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat biztosítja:

(2) Szociális alapszolgáltatások

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

16. § Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat közül az étkeztetést, a házi segítésnyújtást és a családsegítést a Rakamaz és Térsége Szociális Társulás által fenntartott „Aranyévek” Szociális Gondozási Központ által biztosítja.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

17. § A Képviselő-testület a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz való hozzájutást a Tiszavasvári Önkormányzat által működtetett Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ útján biztosítja.

Egyes szociális igazgatási hatáskörök átruházása

18. § A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza a települési támogatással kapcsolatos hatásköröket.

Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

20. § Hatályát veszti a szociális igazgatásról és egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 4/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet.

1

A 6. § (2) bekezdés a) pont af) alpontját a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 7. § (1) bekezdése a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 7. § (2) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 7. § (2) bekezdés e) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 7. § (2) bekezdés f) pontját a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

6

A 7. § (2) bekezdés g) pontját a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

7

A 7. § (3) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. § (3) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 7. § (3) bekezdés b) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. § (3) bekezdés b) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 8. § (3) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 8. § (3) bekezdés b) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 9. § (1) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 9. § (1) bekezdés b) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 9. § (2) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 9. § (2) bekezdés b) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 10. § (2) bekezdése a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

16

A 11. § (1) bekezdése a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 11. § (4) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 11. § (4) bekezdés b) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 12. §-t a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 13. § (5) bekezdés a) pontja a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

21

A 13. § (5) bekezdés b) pontját a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 7. § c) pontja hatályon kívül helyezte.