Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2022. 11. 11- 2022. 11. 12

Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzat közművelődési feladatairól

2022.11.11.

Timár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ának (1) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Timári Roma Nemzetiségi Önkormányzatával valamint a Timár Ruszin Nemzetiségi Önkormányzattal történt egyeztetést követően a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) Jelen rendelet célja, hogy Timár Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátásának formáját, módját és mértékét valamint a finanszírozási alapelveket.

(2) A feladatellátás során az önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású Közösségi Színtér működtetéséről. A kötelező feladatainak ellátása során az önkormányzat számít a kulturális tevékenységet is ellátó egyházakra, helyi civil szervezetekre, valamint azon egyéni és közösségi kezdeményezésekre, melyek Timár község kulturális életét gazdagítják.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén működő közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában részt vevő polgárokra, szervezetekre, közösségekre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az önkormányzat ellátja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: közművelődési törvény) 76. §-ának (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat látja el:

a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében az önkormányzat:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez a Közösségi Színtérben helyszínt biztosít.

ab) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőséget teremt.

b) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében az önkormányzat:

ba) a kulturális és a művészeti területen jelentkező civil kezdeményezéseket, új művészeti értékek létrehozását és bemutatását.

bb) az értéktári ismeretek közkinccsé tételét a polgárok számára, a helyi alkotók, művészek tevékenységét, a lokálpatrióta és turisztikai szemlélet erősítését célzó együttműködések ösztönzését, erősítve ezzel az identitástudatot, a településhez való kötődést.

bc) helyi kulturális értékekre alapuló fesztiválokat, eseményeket.

bd) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását - a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését támogatja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez szolgáltatási tervet készít, melyet tárgyév március 1-jéig fogad el.

A közművelődési feladatellátás formája és módja

4. § (1) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatait 4466 Timár, Szabadság út 53-55. szám alatti Közösségi Színtér működtetésével látja el.

(2) Az önkormányzat az e rendelet 3. §-ában meghatározott feladatai ellátására a közművelődési törvény rendelkezései alapján közművelődési megállapodást kötött a Vidék Kincse Egyesülettel (4467 Szabolcs, Tiszafolyó út 2.).

(3) Az önkormányzattal közművelődési megállapodást kötött szervezetek előző évi közművelődési tevékenységéről a Képviselő-testületnek minden év január 31. napjáig kötelesek beszámolni.

(4) Timár községben a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a közművelődési törvény alapján közművelődési kerekasztal alakítható.

(5) ) Az önkormányzat igényli és elősegíti a köznevelési intézmények, a településen működő szervezetek, civil közösségek, magánszemélyek közreműködését a helyi közművelődési feladatok ellátásában.

(6) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik:

a) a településen található köznevelési és szociális intézményekkel,

b) közművelődési célú társadalmi, civil szervezetekkel, művelődési és művészeti közösségekkel

c) megyei és országos szakmai szervezetekkel,

d) történelmi egyházakkal

e) ) a helyi közművelődési feladatok ellátásához kapcsolódó tevékenységet végző magánszemélyekkel, önkéntesekkel.

5. § Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér működtetéséhez szükséges tárgyi és létesítményi feltételeket.

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi Színtér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásai:

a) a települési önkormányzatok kulturális feladatainak központi költségvetésből származó támogatása,

b) a központi költségvetési forrásból elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások

c) az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól, egyéb szervezetektől elnyerhető támogatások, pályázatok,

d) önkormányzati saját bevétel,

e) egyéb támogatások.

(2) ) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) ) Az önkormányzat Timár községben székhellyel rendelkező civil szervezetek részére támogatást biztosíthat az éves költségvetésében az e célra meghatározott keretösszeg erejéig.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2022. november 11-én lép hatályba.

8. § Hatályát veszti a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység ellátásáról szóló 2/2017. (III.10.) önkormányzati rendelete.