Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 11. 22

Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.11.22.

Timár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, valamint a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, kikérve az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének véleményét a következőket rendeli el

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Timár község Önkormányzata tulajdonát képező 463 hrsz-ú temetőre és ravatalozó épületre.

Általános rendelkezések

2. § Timár község közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonát képező 463 hrsz-ú köztemetőben (továbbiakban: temető) lehet temetkezési szolgáltatók által temetkezni, vagy urnát elhelyezni.

A temető fenntartásáról

3. § A temető és létesítményeinek fenntartásáról az önkormányzat az üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gazdálkodó szervezet útján gondoskodik.

A temető infrastrukturális létesítményei

4. § (1) Az önkormányzat a kezelésében lévő temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat,

b) ravatalozót, mely magába foglalja a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

c) a temető bekerítését,

d) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

e) temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő- parkosítását, az utak fásítását,

f) a hulladékgyűjtő konténereket.

(2) A temetőn belül az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítással, sírásással, sírhelynyitással, visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátása az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybe vétele kötelező. A temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díjait a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A ravatalozó a temetés előtt egy órával kerül megnyitásra.

Temetési helyek, sírhelytáblák

5. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.

(2) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet koporsós sírhely, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt illetve urna a sírhely felületére is ráhelyezhető.

A temetési hely feletti rendelkezési jog

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év

b) kettős sírhely esetén 25 év

c) sírbolt esetén 60 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén 20 év

e) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdésben foglaltak alapján meghosszabbítható.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jogot átruházni nem lehet.

(4) A temetési hely és a temetési hely újraváltásának díját az üzemeltetőnek kell megfizetni a sírásás illetve a sírnyitás megkezdése előtt.

A temetési helyek megváltási díjai

7. § (1) Az egyes temetési helyek díját az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek a rendelet 1. mellékletében meghatározottak szerint kell megfizetni.

(2) Az újraváltási díj összege megegyezik a mindenkor hatályban lévő megváltási díj összegével.

A temetés

8. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs temetési hely feletti rendelkezési joga – a temetés ideje szerinti sorrendben, a következő temetési helyre kell temetni, kivéve a mellé- illetve rátemetést.

(2) A felravatalozott koporsót – az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsójának kivételével – a búcsúztatás megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(3) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni.

Temetői munkák

9. § (1) A sírok gondozásán (ide értve kézi erővel, saját munkavégzés keretében történő tisztítását és festését) valamint díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt –be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

(2) Fát, cserjét a temető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

A vállalkozókra vonatkozó külön rendelkezések

10. § (1) A temetőben munkát végző szolgáltató (kőfaragó, síremlék- készítő) vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. A temető nyitva tartási idejében végezhetnek munkálatokat. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(2) A temetőben temetkezési szolgáltatást csak a temetkezési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedéllyel rendelkező vállalkozások végezhetnek, melyek meglétét az üzemeltető vizsgálja.

(3) A temetőhasználatért a temetőben üzletszerű tevékenységet végző vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet temető fenntartási hozzájárulási díjat köteles fizetni. A temetőfenntartási hozzájárulás díját a tervezett munka bejelentésekor az üzemeltető részére kell megfizetni. A temetőfenntartási hozzájárulás díját a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) A vállalkozók a munkavégzés érdekében gépjárművel is behajthatnak a temetőbe.

(5) A temető területén munkát, szolgáltatást végző vállalkozó legkésőbb a tevékenység befejezését követő 3 napon belül a sírjel-maradványok elszállításáról saját költségén gondoskodik. Az elszállítást a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. Amennyiben a sírjel-maradványok nem kerülnek elszállításra, az üzemeltető a sírjel rendelkezőjének költségére elszállíttatja.

(6) A vállalkozó a temető területén végzett tevékenysége során okozott kárért felelősséggel tartozik.

11. § A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles:

a) a temetési hely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni,

b) rá- illetve mellé temetés esetén a síremléket lebontatni és biztonságosan újraállíttatni.

A temető rendje

12. § (1) A temető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás idején: 06.00-20.00 óráig

b) téli időszámítás idején: 07.00- 17 óráig.

(2) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

13. § (1) A temetőben a látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(3) A sírok és az urnasírok körbekerítése tilos.

(4) A temetőben gyertyát égetni a zárást megelőző egy óráig lehet.

(5) A temető területére kutyát bevinni - a vakvezető kutya kivételével - tilos.

(6) A temetőből koszorút, virágot, növénymaradványt, kertészeti hulladékot, egyéb hulladékot, sírkövet, síremléket és fejfát az üzemeltető hozzájárulása nélkül kivinni nem lehet.

(7) Hulladékot csak a kijelölt helyen szabad lerakni. A hulladék gyűjtéséről és elszállításáról az önkormányzat rendszeresen gondoskodik.

(8) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos kivéve a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (sírkövesek), a halottszállító járművet és a hulladékszállításra szolgáló járművet. A gépjárművek parkolására a temetőben kialakított parkoló használható.

(9) Ülőpadok a temető üzemeltetője által kijelölt helyen és módon helyezhetők el.

(10) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(11) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1

Az 1. melléklet a Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.