Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

Kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 31

Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

Kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.05.31.

Timár Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) i) pontja és (2) bekezdése, valamint „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint „Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Az alapított elismerések

1. § Timár Község Önkormányzata egyes személyek és szervezetek kiemelkedő tevékenységének elismerésére és megbecsülésére az alábbi elismeréseket alapítja:

a) „Timár Község Díszpolgára”

b) „Timár Településért” kitüntető cím.

2. § Az elismerések adományozására írásban, részletes indokolással ellátott - az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató - javaslatot tehet bármely személy, közösség, szervezet.

3. § Az elismerések odaítélésére a polgármester a beérkezett javaslatok figyelembe vételével terjeszti elő javaslatát döntésre a képviselő-testület elé.

4. § (1) Az elismerések adományozásáról a képviselő-testület dönt.

(2) Az elismerések átadására minden évben a falunapi rendezvényen kerül sor.

2. A díszpolgári cím alapítása

5. § (1) Timár Község Díszpolgára cím annak az élő állampolgárnak adományozható, aki társadalmi, gazdasági, kulturális, vagy egyéb területen a község és lakossága érdekében hosszabb időn keresztül kimagaslóan eredményesen tevékenykedett, vagy kiemelkedő és maradandó alkotásával jelentősen segítette Timár község fejlődését, gazdagította értékeit, eredményeit, hozzájárult a település lakói szellemi és anyagi jólétének gyarapításához.

(2) A Díszpolgári cím emlékplakett és oklevél adományozásával jár.

(3) A kitüntetett személy meghívandó a község ünnepségeire, vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire.

6. § Évente legfeljebb 2 díszpolgári cím adományozható.

3. A díszpolgári cím visszavonásának rendje

7. § A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, vagy a közügyektől eltiltotta.

4. Timár településért kitüntető cím

8. § (1) Timár Településért kitüntető cím annak a közösségnek vagy magánszemélynek adományozható, amely vagy aki Timár község és lakossága érdekében hasznos munkásságával járult hozzá a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a kulturális, a közigazgatási, vagy a társadalmi élet bármely területének fejlesztéséhez, növelve ezzel Timár község jó hírét, tekintélyét.

(2) A kitüntető cím oklevél adományozásával jár.

(3) A kitüntetett személy meghívandó a község ünnepségeire, vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire.

9. § Évente legfeljebb 2 kitüntető cím adományozható.

10. § Ez a rendelet 2023. május 31-én lép hatályba.