Tiszadada Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015(V.1.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 01

Tiszadada Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja


1. § A Képviselő-testület a jogszabályokban meghatározott előírásokkal összhangban, helyi szabályok megállapításával biztosítani kívánja a település belterületére vonatkozóan, az avar és növényi hulladékok nyílttéri égetése során a levegő tisztaságának védelmét, a helyben kialakult tűzgyújtási szokások érvényesülését.

2. Avar és növényi hulladék égetésének szabálya


2. §

(1) A község belterületén az avar és növényi hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlanhasználó a nem komposztált avar és növényi hulladékot a szervezett hulladékgyűjtés keretei között is elhelyezheti.

(3) A belterületi ingatlanokon az avar és növényi hulladék nyílttéri égetése – vasárnap és ünnepnap kivételével - megengedett.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti.

3. §

(1) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.  

(2) Erősen párás, ködös időben, valamint erős szélmozgás esetén tilos az égetés, tüzet gyújtani csak szélcsendes időben szabad.

(3) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen idegen anyagot (kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, permetszert, ezek maradékait és csomagoló anyagait, elhullott állatot, stb.).

(4) A kerti hulladék égetése csak megfelelően kialakított helyen, a vagyon és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, az emberi egészség és környezet károsítása nélkül történhet.


4. §   

(1) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól az önkormányzati rendelet nem ad felmentést. A helyi viszonyok alapján az önkormányzat is elrendelhet tűzgyújtási tilalmat.

(2)  Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (pl. füst, bűz, pernye, korom, hőtermelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést végző köteles a tüzet azonnal eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.

(3) A tűz folyamatos őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tüzet magára hagyni tilos. Az égetés helyszínén olyan eszközöket illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, azonnal eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(4) A helyben keletkezett kerti hulladék égetését ingatlanon belül kell végrehajtani, közterületet, vagy más ingatlanát erre a célra igénybe venni tilos.

(5) Az égetés befejezésével az égetést végző köteles a tüzet eloltani, a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - megszüntetni, a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

(6) Amennyiben a tűz elterjed, és az égetést végző azt nem tudja megfékezni, köteles haladéktalanul bejelenteni a tűz terjedését a tűzoltóságnak. Bejelentés után az égetést végző köteles az égetés helyszínén tartózkodni a tűzoltóság megérkezéséig.

3. Korlátozó rendelkezések


5. § 

(1)    Tilos az égetés folyamatának gyorsítása céljából légszennyező, bűzös, vagy tűzveszélyes segédanyag (pl.: benzin, gázolaj, hígító) használata.

(2)    Tilos a kerti hulladék égetése hivatalok, egészségügyi és gyermekintézmények, kulturális és közösségi intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 m-es környezetében, az intézmény működési ideje alatt. 

4. Záró rendelkezés


6. § Ez a rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba.




                                   Mizser Zsolt                                                 Pucsok Csabáné

                                   polgármester                                                 megbízott jegyző