Tiszavasvári Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelete

környezetünk védelméről

Hatályos: 2023. 09. 30

Tiszavasvári Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelete

környezetünk védelméről

2023.09.30.

Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bek. c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a környezet rendjének fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. §

1. A rendelet célja, hogy az emberi egészség és környezet megóvása és védelme érdekében megállapítsa azokat a kötelező helyi szabályokat, amelyek Tiszavasvári vizeinek, felszín alatti közegének védelme, a zöldterületek fenntartása és kezelése, valamint a levegő védelme és a zaj elleni védelem területén szükségesek.
2. A rendelet hatálya kiterjed:
1. Tiszavasvári közigazgatási területére, a területén levő valamennyi ingatlanra, beleértve az önkormányzat kezelésében, tulajdonában lévő ingatlanokat is,
2. a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén laknak, tartózkodnak illetve tevékenykednek.

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

2. §1 (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

(2) Avar és kerti hulladékot égetni kizárólag március 1-től május 15-ig, illetve szeptember 15-től november 30-ig terjedő időszakban, vasárnap és ünnepnap kivételével, hétköznap 8-12, 14-18 óráig, szombaton 8-12 óráig lehet. Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos.

(3) Avar és kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz. Az égetés kizárólag személyes felügyelet mellett történhet. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(4) Az égetést az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban, az egyéb vonatkozó jogszabályban és e rendeletben meghatározott feltételekkel lehet végezni.

(5) A lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

(6) A nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves avart és nedves kerti hulladékot) égetni tilos. A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

(7) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

A felszíni vizek és a felszín alatti közeg védelme

3. §

1. Az ingatlanon belül keletkező csapadékvíz elvezetéséről és elhelyezéséről az ingatlan tulajdonosa saját telkén belül köteles gondoskodni. A csapadékvíz ingatlanról történő kivezetése csak abban az esetben lehetséges, amennyiben az ingatlan előtti közterületen működő csapadékvíz elvezető rendszer van és az alkalmas a keletkező csapadékvíz befogadására és elvezetésére.
1. A települési önkormányzat jegyzőjének hatósági engedélye szükséges: olyan kút létesítéséhez, használatbavételéhez és megszüntetéséhez, amely a létesítő házi vízigényének 500 m3/év mennyiségig terjedő kielégítését szolgálja, valamint – parti szűrésű és karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül – kizárólag talajvíz felhasználásával működik.
1. Tilos a szennyvize akár saját területen is kilocsolni.
2. Tilos ásott kutakba szennyvizet, veszélyes, mérgező hulladékot juttatni.
3. Tilos a meglévő vízelvezető árkokat (ingatlanok előtti közterületen, kertekben) betölteni, a víz lefolyását megakadályozni!

Zöldterületek fenntartása és kezelése

4. §

1. A város területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolásáról és az idényszerű növényvédelmi munkálatok elvégzéséről a tulajdonosok kötelesek gondoskodni.
2. A város területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik
1. Tilos a közparkok területére gépjárművel, segédmotoros-kerékpárral, lovas szekérrel behajtani, és parkolni.
2. Tilos a közterületre telepített fák, facsemeték rongálása (kitörése, csonkolása).
A fák gallyainak megnyesése csak az élet-és balesetveszély elhárítása érdekében, és csak a szükséges mértékben engedélyezhető.
Zajvédelem

5. §

1. A város belterületén tilos olyan tevékenység, amely mások pihenését, nyugalmát bármilyen módon zavarja éjjel 22 órától reggel 6 óráig.
2. Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek, és egyéb létesítmények szabadtéri zene-és egyéb műsorjel-szolgáltatása május 15. és szeptember 15. közötti időszakban 23 óráig, egyéb időszakban 22 óráig engedélyezhető. Pénteken illetve szombaton a zene és egyéb műsorjel-szolgáltatása – a zajkibocsátási határérték megtartása mellett – éjjel 2 óráig engedélyezhető.
Egyéb zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos szabályok

6. § A város belterületén tilos zajt keltő munkák (fűnyírógép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése ünnepnapokon 20.00-7.00 óra között, munkanapokon 22.00-6.00 óra között.

(Megjegyzés: az építési munkáktól származó zaj megengedett határértékeit a 8/2002. (III.22.) KÖM-EüM együttes rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.)

Állampolgárok szerepe a környezetvédelemben

7. §

1. Az állampolgároknak joga, hogy környezetveszélyeztetés, környezetkárosítás vagy környezetszennyezés esetén az önkormányzat és a környezetvédelmi hatóság figyelmét erre felhívja.
2. Az állampolgári részvétel gyakorolható:
- személyesen vagy képviselő útján,
- társadalmi szervezetek révén,
- önkormányzat útján.
Záró rendelkezések

8. §2

1

A 2. §-t a Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 18/2012 (V.3.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezte a 8.§-t 2012. 05. 31. nappal