ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2000 (VIII.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2000. (VIII. 25.) VKT számú rendelete a közterület nevek megállapításáról, valamint azok jelöléséről

Hatályos: 2012. 05. 25- 2023. 07. 31

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2000 (VIII.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2000. (VIII. 25.) VKT számú rendelete a közterület nevek megállapításáról, valamint azok jelöléséről1

2012.05.25.

a közterület nevek megállapításáról, valamint azok jelöléséről

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE
a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény /továbbiakban Ötv./ 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel az Ötv. 10. § (1) bekezdés h) pontjában, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX. törvényben, továbbá a magyarországi hivatalos földrajzi nevekről szóló 71/1989. (VII. 4.) MT. számú rendeletben és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. számú rendelet 40. § (6) és (7) bekezdésében foglaltakra - a közterületnevek megállapításáról, valamint azok jelöléséről a következő rendeletet alkotja:
A rendelet célja

1. § Újfehértó Város közigazgatási területén az egységes és esztétikus kép kialakítása. A városlakók időbeni elérhetőségének megkönnyítése, a pontos és valósághű lakcímnyilvántartás megteremtése, valamint a rendészeti szervek, mentők, tűzoltók számára a gyors megtalálhatóság biztosítása.

Az utcanév

2. § .

Az utcanév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.
Az utcaelnevezés általános szabályai

3. § .

(1) Újfehértó Város közigazgatási területén belüli minden utcát - a magyarországi hivatalos földrajzi nevekről szóló 71/1989. (VII. 4.) MT számú rendelet rendelkezéseinek megfelelően - el kell nevezni.

(2) A lakótelepek épületei között szervíz utakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(3) Új utca nevét közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani.

(4) Ha egy utca a városrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek - az elkülönüléstől számított egy éven belül - más nevet kell adni.

(5) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.

4. § .

(1) Az új elnevezéseknél betűk, vagy számjegyek nem helyettesíthetik az utcaneveket.

(2) [1]

5. § .

(1) Az utcanév megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi és a helyi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre.

(2) Az utca elnevezéskor előnyben kell részesíteni az irányjelölő és a helyhez kötődő neveket az emlékállító utcanevekkel szemben.

Személyről való utca elnevezés
6 §.
(1) Személyről utcát elnevezni halála után, legalább 10 év elmúltával lehet.
(2) Az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.
(3) Kizárólag a családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiségígy is, vagy így ismert, illetőleg, ha az elnevezés egy családról történik.
(4) A (2) és (3) bekezdésben foglaltakról eltérni akkor lehet, ha a személy nem eredetinevén vált ismertté.
(5) Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása, vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez az utcanévben is feltüntethető.

7. § .

(1) Utca elnevezéssel emléket állítani olyan magyar személynek lehet

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, művelődés, sport, vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett, vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó,

c) akinek a város életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Újfehértó város egészének, vagy egy részének fejlődéséhez.

(2) Utcát elnevezni olyan nem magyar személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt.

Utcanevek megváltoztatása

8. § .

Az elnevezéstől számított húsz éven belül nem lehet utcanevet változtatni.
Utcanevek megszüntetése

9. § .

(1) Az utca - városrendezés, beépítés vagy más módon történő - megszűnésével külön államigazgatási döntés nélkül az utca neve is megszűnik.

(2) A megszűnt utca nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

Utcanévjegyzék

10. § .

(1) A város közterületi neveiről utcanévjegyzéket kell vezetni.

(2) Az utcanévjegyzék pontos, folyamatos vezetése, karbantartása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(3) Az utcanévjegyzék közhitelű nyilvántartás, amely tartalmazza:

a) az utcanév elő- és utótagját,

b) az elnevezés időpontját, (érvényesség kezdetét)

c) az elnevezést megállapító szerv nevét és határozatának számát,

d) az elnevezés, névváltoztatás, védetté nyilvánítás indokát,

e) a korábbi utcanévre vonatkozó adatokat,

f) az utcanév jellegére (védett, egyedi, többes) utaló adatokat.

(4) Az utcanévjegyzékbe bárki betekinthet.

Hatásköri és eljárási szabályok

11. § .

(1) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozik az utcák elnevezése, az elnevezés megváltoztatása.

(2) Az utca elnevezésekkel kapcsolatos előkészítő feladatokat a Képviselő-testület Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottsága látja el.

(3) A Bizottság köteles a javaslatát a Képviselő-testület elé terjeszteni.

(4) A Képviselő-testület döntéséről a jegyző értesíti a közszolgálati, ingatlannyílvántartó szerveket és a közüzemek központjait, valamint gondoskodik az új és megszűnt utcaneveknek a helyi lapban való közzétételéről.

12. § .

A megállapított utcanév a közzététel napjától érvényes.
Utcanévtáblák

13. § .

(1) Az utca nevét a tájékozódást jól segítő utcanév táblákon kell feltüntetni.

(2) Az utcanév táblát a Képviselő-testület által - a jelen rendelet mellékletében meghatározott - minta szerint kell elkészíttetni. (Lásd: 1. sz. melléklet)

(3) Az utcanévtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása a jegyző feladata.

(4) A (2) és (3) bekezdésben leírt feladatok megvalósításának költségei az önkormányzatot terhelik.

14. § .

(1) Az utcanév táblán fel kell tüntetni:

az utcanév elő- és utótagját rövidítés nélkül
(2) Az utcanév táblán feltüntetett neveknek meg kell egyezniük az utcanévjegyzékben szereplő írásmóddal.

15. § .

(1) Utcanév táblát az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál, mindkét oldalon, továbbá az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átelennes oldalon is fel kell szerelni.

(2) Az utcanév táblát az épület utcahomlokzati falán, vagy ennek hiányában külön tartószerkezeten - jól látható helyen - kell elhelyezni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója az utcanévtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az utcanévtábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

(4) Az utcanév táblán és a névtábla szélétől 1 m-en belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

(5) Az utcanévtáblák kihelyezéséről a közszolgálati szerveket, közüzemeket és a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét, vagy használóját a kihelyezésért felelős szerv köteles értesíteni.

16. § .

Megváltozott utcanevek
(1) Megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni.
(2) Az új utcanév táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.
(3) A régi utcanév táblát két év múltán az elhelyező szervnek el kell távolítani.
Házszámtábla

17. § .

(1) Az utcában az ingatlanokat (az épületeket és a beépítetlen telkeket) a közterületről

jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni.
(2) Az utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.
(3) A házszám a belterületi ingatlanoknak (épületeknek és a beépítetlen teleknek), a vele érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma.
(4) A házszámtábla mintáját - alkalmazkodva az utcanévtábla mintájához - a Képviselő-testület által meghatározott minta szerint kell elkészíteni. (Lásd: 2. sz. melléklet)
(5) A sorszámokat, azok változásait a jegyző állapítja meg.

18. § .

Sorszámozás
(1) A sorszámozást úgy kell megállapítani, hogy a sorszámozás növekvő iránya - a város központjától távolodva, valamint a magasabb rendű utcától kezdődően haladjon.
(2) A számozás 1-gyel kezdődik és a számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészletig. A számsor bármelyik betorkolló utca jobb oldalán kezdődik, és a bal oldalon ér véget.
(3) Utcánál a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni.
(4) A terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik.
(5) A külterületek (tanyák, tagok) házszámozása a belterületi ingatlanok számozásától eltérően folyamatos sorszámú. (pl: 1, 2, 3..)

19. § .

A házszámtáblát elsősorban épületen, keritésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten - jól látható helyen - kell elhelyezni.
Házszámrendezés

20. § .

(1) Az első - és a szükséges házszámrendezés végrehajtása során történő - házszámtábla kihelyezés a jegyző feladata, az ezzel kapcsolatos költségek (házszámtáblák felhelyezése, valamint a lakcímváltozás átvezetése a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal felé) az önkormányzatot terhelik.

(2) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles a kihelyezett házszámtáblát folyamatosan karbantartani, az elavult, vagy hiányzó házszámtábla pótlásáról saját költségén gondoskodni.

(3) A nem valóságos állapotnak megfelelő és nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák leszerelését a jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti.

21. § .

A házszámrendezés során a házszámok megállapítását - e rendeletben foglaltaktól eltérően - úgy kell végrehajtani, hogy a házszámok az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett sorszámokkal egyezzenek.
Egyéb rendelkezések

22. § .

23. §

1. Amennyiben a házszámozás során a házszámtáblát a tulajdonos nem tudja átvenni, úgy az ingatlannál hagyott értesítés értelmében köteles a kézhezvételtől számított 3 napon belül a Polgármesteri Hivatalban a házszámtáblát átvenni, és azt az átvételtől számított 3 napon belül jól látható helyre kihelyezni.
2. A város belterületén lévő üres telkek tulajdonosai, használói, kezelői e rendeletben foglaltaktól eltérően a házszámtábla átvételét követő 15 napon belül köteles a telket körülkerítő kerítés utcafronti részére, vagy ennek hiányában tartószerkezet biztosításával jól látható helyen az utcanév- és/vagy házszámtábla kihelyezéséről gondoskodni.
3. Amennyiben az (1) és (2) bekezdésben foglaltakat a tulajdonos megszegi, úgy a 22. § (1)-(2) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.
4. Ha a közérdek szükségessé teszi az utcanév(ek) vagy a házszám(ok) változását, akkor az állampolgárokat lakcímbejelentési kötelezettség nem terheli a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal felé.
(5) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában az a, b, c, d stb. alátörést kap (pl.: 21/a, 21/b, 21/c stb.).
(6) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok: az eredeti sorszámukat megtartják (pl:19-21.).

24. § .

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1. melléklet
Utcanévtábla mintája, adatainak meghatározása
Az utcanévtábla hosszúsága: 60 cm
Az utcanévtábla szélessége: 15 cm
Az utcanévtáblák a házszámtáblákhoz hasonló kivitelben készültek.
2. melléklet
Házszámtáblák mintája, adatainak meghatározása
A házszámtábla hosszúsága: 15 cm.
A házszámtábla szélessége: 15 cm.
A házszámtábla peremezett szélű anyag 0,75 mm-es horganyzott lemez, fehér elektrostatikus porszórással alapozva, fekete színű szitázással számozva.
1

Az önkormányzati rendeletet az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 1. napjával.