ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2001 (VI.14.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2001. (VI. 14.) VKT számú rendelete a parlagfű, illetve egyéb allergén növényekkel kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2012. 05. 25

Újfehértó Város Képviselő-testülete azzal a szándékkal, hogy az allergiakeltő növények elterjedését megakadályozza, ezáltal az allergiás megbetegedéseket kiváltó tényezőket csökkentse, az 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja
1. §

A rendelet célja a parlagfű, valamint az egyéb allergén növények okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Újfehértó város közigazgatási területén elszaporodott allergén növények irtása, visszaszorítása.


A rendelet hatálya
2. §


A rendelet hatálya Újfehértó város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki, akik a tulajdonukban (kezelésűkben, használatukban), a bérlők a bérleményűkben lévő ingatlanokat kötelesek úgy gondozni, hogy azok a gyomtól, kűlönösen az allergiakeltő növényektől mentesek legyenek.


Az allergén növényirtás szabályai
3. §

(1) Újfehértó város közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban; a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó allergiakeltő növényektől mentesen tartani.
(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.
(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.


4. §

(1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyével, irtásával, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat a helyi tömegkommunikáció eszközeivel gondoskodik.
(2) A tájékoztató lap mintáját az 2. sz. melléklet tartalmazza


Szabálysértési rendelkezések


[1]5. §


Záró rendelkezés
6. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Értelmező rendelkezések
7.§.

(1)A rendelet alkalmazása szempontjából:
- allergiakeltő növények: azon növények, melyek pollenje allergiás betegségeket válthat ki;
- pollenallergia: az ilyen növények pollenje által kiváltott allergiás megbetegedés.
(2) A legfontosabb allergiakeltő növények felsorolását - jellemző pollenszórási időszakukkal együtt -a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

[1]

2012. május 25. napjával hatályon kívül helyezte a 14/2012. (V.24.) önkormányzati rendelet 1.§. b) pontja.