ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HATÁSKÖRÉBEN ELJÁRÓ ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 16/2020. (IV. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2020.(II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 06. 01- 2020. 06. 01


Újfehértó Város Önkormányzatának Polgármestere a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontjában és a 132. § (4) bekezdés 4. pontjában, továbbá a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § -ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A Dél- Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) a következő 53/A §-al egészül ki:


„53/A §

Az étkeztetés jogosultsági feltételeinek részletes szabályai


(1) A rendelet 4. §-a kivételével a Társulás által fenntartott intézményekben az étkeztetés igénybevétele esetén szociálisan rászorultnak minősül:

a) a 60. életévét betöltött személy, vagy

b) aki tartós beteg, vagy

c) aki fogyatékossággal, pszichiátriai betegséggel él, vagy

d) aki szenvedélybeteg, vagy

e) aki hajléktalan, vagy

f) akinek az életkörülményei nem biztosítanak számára meleg étel készítésére lehetőséget, továbbá

g) Szakoly község esetében az Önkormányzat által elnyert közfoglalkoztatási program keretén belül foglalkoztatásban álló személyek is.

(2) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészen – nem tud gondoskodni.

(3) Az életkort a személyi azonosító okmányok bemutatásával, a tartós betegséget, a fogyatékosságot, a pszichiátriai vagy szenvedélybetegséget a (házi)orvos a beteg részére kiadott zárójelentés vagy orvosi igazolás alapján igazolja. Amennyiben a meleg étel készítésének feltételei nem adottak, úgy a kérelmezőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoznia kell arra vonatkozóan, hogy életkörülményei nem biztosítanak meleg étel készítésére lehetőséget. A közfoglalkoztatási jogviszonyt Szakoly Község Önkormányzata igazolja.”


2. §


Az Ör. mellékletének I.2.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„I.2. Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Érpataki Intézményegység térítési díjai:

I.2.1. Szociális étkeztetés

a) Helyszínen fogyasztás, elvitel esetén :                                                              410.-Ft /nap

b) Lakáson történő étkeztetés esetén:                                                                   410.-Ft/ nap” 


3. §


A rendelet 2020. június 01. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



2020. április 30.


     Dr. Hosszú József                                                                Dr. Veres Ildikó

          polgármester                                                                            jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Újfehértón, 2020. április 30-án.

                                                                                                                Dr. Veres Ildikó

                                                                                                                        jegyző









A Dél- Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában működő szociális intézmények által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 10/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításának indokolása


1. Általános indokolás


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 92. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a társulási megállapodásban erre kijelölt települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot.

Az Szt. 115. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal korrigálható.

A Dél-Nyírségi Szociális Szolgáltató Központ kezdeményezése alapján a szociális étkeztetés térítési díja változik, illetve a rendelet kiegészül az 53/A §-al az étkeztetés jogosultsági feltételeinek meghatározásával, ugyanis a rendelet korábban Nagykálló település vonatkozásában rögzítette azokat. Nagykálló esetében a rendelet 4. §-a tartalmazza a jogosultsági feltételeket, a Társulás többi településén biztosított étkeztetés esetében pedig az 53/A §.


2. Részletes indokolás


1. §-hoz


Az étkeztetés jogosultsági feltételeit tartalmazza a Nagykállón kívüli településeken biztosított étkeztetés esetében.


2. §-hoz


A Dél-Nyírségi Szociális Szolgáltató Központ Érpataki Intézményegysége által biztosított étkeztetés módosuló térítési díjait tartalmazza.

3. §-hoz


A rendelet hatályba lépését határozza meg, tekintettel arra is, hogy a „Magyarország gazdasági stabilitásáról” szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a értelmében fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.