ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 24/2020. (IX.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A hulladékkezelési közszolgáltatásról és a köztisztaságról szóló 9/2007. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 30- 2020. 09. 30


Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. §-ban, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában és a 44/C § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A hulladékkezelési közszolgáltatásról és a köztisztaságról szóló 9/2007. (II. 23) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Újfehértó településen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének ellátására jogosult és kötelezett közszolgáltató a HAJDÚKERÜLETI ÉS BIHARI VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG, székhelye: 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós utca 1. A közszolgáltatás ellátásának időtartama 2020. szeptember 30. napjától 2021. szeptember 30. napjáig szól. Az ürítés helye (befogadó): NYÍRSÉGVÍZ Zrt. (4401 Nyíregyháza, Tó utca 5.) üzemeltetésében lévő újfehértói szennyvíztisztító telep.”


2. §


Az Ör. 1. melléklete a rendelet 1. melléklete szerint módosul.


3. §


Ez a rendelet 2020. szeptember 30. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszíti.


Újfehértó, 2020. szeptember  24.


              Dr. Hosszú József                                                                   Dr. Veres Ildikó

                  polgármester                                                                               jegyző


A rendeletet kihirdettem:

Újfehértón, 2020. szeptember 25-én.


         Dr. Veres Ildikó

                 jegyző



1. melléklet a 25/2020. (IX. 25.) önkormányzati rendelethez


A hulladékkezelési közszolgáltatásról és a köztisztaságról szóló 9/2007. (II. 23.) önkormányzati rendelet 1. melléklet helyébe a következő rendelkezés lép:


„A fizetendő közszolgáltatási díjak:

Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség

a) azon településrészek esetén, ahol az ingatlanok előtt a vezetékes szennyvízhálózat nincs kiépítve, a szolgáltatás díja 971,- Ft/m3 + általános forgalmi adó.


b) azon településrészek esetén, ahol az ingatlanok előtt a vezetékes szennyvízhálózat kiépített, a szolgáltatás díja 1471,- Ft/m3 + általános forgalmi adó.


Az alkalmazható díj legmagasabb mértéke (egységnyi díjtétel):

alapdíj: 6.500,-Ft + általános forgalmi adó,

ürítési díj: 1.815,-Ft/m3 + általános forgalmi adó. Az ürítési díj tartalmazza a szennyvíz megsemmisítési díját, ami a következőképpen alakul: nettó 500,- Ft/m3 + általános forgalmi adó.

a vélelmezett szolgáltatási díj 3.115,-Ft/m3 + általános forgalmi adó


A díjkülönbözetet Újfehértó Város Önkormányzata fizeti meg a Közszolgáltató részére, díjkompenzáció formájában. A közszolgáltatási díj ezen részét a Közszolgáltató az Önkormányzat felé köteles kiszámlázni. A Közszolgáltató utólag, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig köteles az Önkormányzat felé a díjkompenzációról szóló számlát megküldeni, a számlához mellékelve a kimutatást az adott tárgyhónapban nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló tevékenység elvégzéséről, úgy, hogy a kimutatás a vezetékes szennyvízhálózat kiépítettsége tekintetében elkülönítetten tartalmazza az ingatlanokat.







Indokolás

A hulladékkezelési közszolgáltatásról és a köztisztaságról szóló 9/2007. (II. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelethez



Általános indokolás


Újfehértó Város Önkormányzata nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályait tartalmazó 9/2007. (II.23) önkormányzati rendeletének módosítása amiatt vált szükségessé, mivel Újfehértó Város Önkormányzata a közszolgáltatás ellátása tárgyában közszolgáltatási szerződést köt a HAJDÚKERÜLETI ÉS BIHARI VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁGGAL (székhely: 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós utca 1.) mint közszolgáltatóval. A rendeletmódosítás az új közszolgáltató adatait és a 2020. szeptember 30. napja és 2021. szeptember 30. napja között alkalmazandó közszolgáltatási díjakat tartalmazza.


Részletes indokolás


1.§


Az új közszolgáltató meghatározásáról és az ürítési pont (befogadó hely) kijelöléséről rendelkezik.


2.§


A közszolgáltatási díj mértékét tartalmazó melléklet módosításáról rendelkezik.


3.§

Hatályba léptető rendelkezés. A rendelet hatályba lépése során a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerinti 30 napos időtartamot nem kell kivárni, mivel az ingatlantulajdonosokat terhelő díjfizetési kötelezettség mértéke a jelenleg alkalmazott díjtételekhez képest csökken.