ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HATÁSKÖRÉBEN ELJÁRÓ ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERÉNEK 30/2020. (XII.11.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 11- 2020. 12. 11

Újfehértó Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az ott meghatározott feladat – és hatáskörben eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletre tekintettel a következőket rendeli el:


1.§


A pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 7. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(2) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás évente egy alkalommal, 5.000-Ft (ötezer) forint összegben természetbeni ellátásként nyújtható.


2.§


A pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 7. § az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki: 


(4) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatásra jogosult lehet továbbá a tárgyév december 01. napján az önkormányzatnál bármilyen jogcímen biztosított rendszeres települési támogatásban részesülő háztartás, valamint a tárgyév december 01. napján fennálló jogosultságra tekintettel a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket/gyermekeket nevelő szülő/törvényes képviselő.


3.§


(1) Ez a rendelet kihirdetés napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszíti.


Újfehértó, 2020. december 11.


                  Dr. Hosszú József                                                             Dr. Veres Ildikó

                       polgármester                                                                         jegyző


A rendeletet kihirdettem:


Ú j f e h é r t ó n, 2020. december 11-én

                                                                                                                 Dr. Veres Ildikó

                                                                                                                      j e g y z ő



INDOKOLÁS


a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló

6/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról  szóló

önkormányzati rendelethez


                                                                              I. Általános indokolás


A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) a szociális ellátás feltételeinek biztosítását az állam központi szervein kívül a helyi önkormányzatok feladataként állapítja meg, lehetővé téve, hogy az önkormányzat saját költségvetése terhére egyéb ellátásokat megállapíthasson.

A rendkívüli települési támogatás keretein belül karácsonyi támogatás célja, hogy Újfehértó idős és rászorult lakossága évente egy alkalommal a rendelkezésre álló költségvetési keretösszeg - év végi maradványa - terhére támogatásban részesüljön.

A jelen módosítás célja az idős lakosság hatékony segítése, és a nehéz anyagi helyzetben lévő, alacsony jövedelemből élő, rendszeres települési támogatásra jogosult háztartások és gyermeket nevelő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok támogatása, valamint a költségvetési keretösszeg teljes, maradéktalan felhasználása.


II. Részletes indokolás


1.§-ához


A települési támogatás keretében biztosított, ún. Karácsonyi csomag, mint rendkívüli települési támogatás összegének módosítása kerül meghatározásra.


2.§-ához


A támogatási célcsoport módosítása, a támogatási jogosultság kiterjesztése a rendszeres települési támogatás valamelyik formájában részesülő háztartásokra, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekeket nevelő családok támogatására.


3.§-ához


A rendelet hatályba lépéséhez szükséges rendelkezést rögzít.




***



Az indokolás közzététele megtörténik az előterjesztés közzétételével.


A javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettséggel összhangban van.


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 20.§ szerinti egyeztetési kötelezettség jelen szabályozásnál nem releváns.