ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HATÁSKÖRÉBEN ELJÁRÓ ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 32/2020. (XII.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és temetkezés rendjéről szóló 30/2004. (XII. 10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Újfehértó Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt feladat –és hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában foglaltak, továbbá a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4), 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§


 (1) Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 30/2004. (XII.10.) önkormányzati rendeletének /a továbbiakban: Ör./ 2. §. –a helyébe a következő rendelkezés lép:


2. § (1) A köztemető fenntartását és üzemeltetését Újfehértó Város Önkormányzata látja el.

(2) Az elhunyt hűtését az önkormányzat biztosítja és felügyeli.

(3) A temetőben az elhunyt hűtésével kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető berendezésének igénybevétele kötelező.


2. §


(1) Az Ör. 4. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


 (4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ennek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.”


(2) Az Ör. 4/A. §. (6) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (6) A biztonságos használatot veszélyeztető emlékjel helyreállítására az emlékjel elhelyezését kérelmező, ennek hiányában az üzemeltető köteles.


(3) Az Ör. 13. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

 (2) A vállalkozó a temető fenntartási hozzájárulási díjat minden olyan megkezdett nap után köteles megfizetni, amelyen az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő köztemető területén vállalkozási tevékenységet végez.


(4) Az Ör. 14. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A temető nyitva tart

a) május első, és szeptember utolsó napja közötti időszakban 06:00 óra, és 20:00 óra között,

b) október első, és április utolsó napja közötti időszakban 07:00 óra, és 17:30 óra között, azzal, hogy november 28. napja, és november 2. napja közötti időszakban az a) pont szerinti nyitvatartási rendet kell alkalmazni.


(5) Az Ör. 1. számú melléklete helyébe a rendelet 1. számú melléklete lép.


3. §


 (1) Az Ör. 12. § (5) bekezdés c) pontjában a „ a külön rendeletben meghatározott „ szövegrész helyébe „ a Kormányrendeletben meghatározott ” szöveg lép.


(2) Az Ör. 12. § (7) bekezdésében „ az üzemeltető szedi be „ szövegrész helyébe az „ üzemeltetőt illeti „ szöveg lép.


(3) Az Ör. 12. § (9) bekezdésében a „ bevinni illetve kiszállítani „ szövegrész helyébe az „ oda bevinni illetve onnan elszállítani „ szöveg lép.


4. §


(1) Hatályát veszti az Ör. 12. § (5) bekezdés b) pontja.


(2) Ez a rendelet 2021.01.01. napján lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



Dr. Hosszú József                                                                                      Dr. Veres Ildikó

    polgármester                                                                                                  jegyző





A rendeletet kihirdettem:


Ú j f e h é r t ó n, 2020. december 22-én.

                                                                                                                     Dr. Veres Ildikó

                                                                                                                            j e g y z ő





1. számú melléklet a 32/2020. (XII. 22.) számú önkormányzati rendelethez


„ 1. melléklet a 30/2004. (XII. 10.) önkormányzati rendelethez


Temetkezési díjak


1. A temetési helyek díjai:


1.1. Sírbolthely díja (60 évre)

sírbolthely

Díj

Bruttó díj

- 3 személyes sírbolthely

63.658 Ft. + ÁFA

80.845 Ft.

- 6 személyes sírbolthely

84.877 Ft. + ÁFA

107.795 Ft.

- 9 személyes sírbolthely

106.090 Ft. + ÁFA

134.735 Ft.


1.2. Sírhelyek díja (25 évre)

sírhely

Díj

Bruttó díj

Egyes felnőtt sírhely

9.550 Ft. + ÁFA

12.130 Ft.

Kettős felnőtt sírhely

18.570 Ft. + ÁFA

23.585 Ft.

Gyermek sírhely (10 éves korig)

2.124 Ft. + ÁFA

2.695 Ft.


1.3. Urnafülke használati díja (10 évre)        

Szolgáltatás

Díj

Bruttó díj

Urnafülke használati díja (10 évre)

6.366 Ft. + ÁFA

8.085 Ft.


1.4. Urnasírhely használati díja (10 évre)

Szolgáltatás

Díj

Bruttó díj

Urnasírhely használati díja (10 évre)

8.758 Ft. + ÁFA

11.125 Ft.

A 15/A parcellában az urnasírhely használati díja (25 évre)

72.400 Ft. + ÁFA

91.950 Ft.


2. Temető fenntartási hozzájárulási díj


Szolgáltatás

Díj

Bruttó díj

Temető fenntartási hozzájárulási díj

1.972 Ft. + ÁFA/sírhely/nap

2.505 Ft.


3. Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak


3.1. Hűtési díj:

Szolgáltatás

Díj

Bruttó díj

Hűtési díj Ft./nap

2.787 Ft. + ÁFA

3.540 Ft.


3.2. Ravatalhasználati díj:

Szolgáltatás

Díj

Bruttó díj

Ravatalhasználati díj

4.035 Ft. + ÁFA

5.125 Ft.




Indokolás


Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 30/2004. (XII.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló rendelethez



Általános indokolás


Az Újfehértó Város Önkormányzata tulajdonában álló köztemetőben a hatályos 30/2004. (XII.10.) önkormányzati rendelet alapján a temető üzemeltetői feladatait ellátó gazdasági társaság és az önkormányzat közötti jogviszony megszűnése folytán az önkormányzatnak gondoskodnia kell a temető üzemeltetéséről, és a közszolgáltatás zavartalan fenntartásáról. A tartós, illetve hosszú távú üzemeltetéssel kapcsolatos koncepció felvázolása, és a kapcsolódó döntések előkészítésének időigényessége miatt indokolt a működtetéssel kapcsolatos átmeneti intézkedések meghozatala, különös tekintettel arra is, hogy a nevezett gazdasági szereplővel történő együttműködés megszűnését követően az üzemeltetési feladatok ellátására az önkormányzat más szolgáltatóval csak a vonatkozó, jogszabályban meghatározott kiválasztási eljárás lefolytatását követően köthetne szerződést. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény /a továbbiakban: Ttv./ 6. § (3) bekezdése alapján a temető tulajdonosa – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – köteles a temető fenntartásáról, továbbá üzemeltetéséről gondoskodni. E feladatait saját maga, illetve – szerződés alapján – gazdálkodó szervezet útján is elláthatja. A Ttv. 6. § (4) bekezdése alapján köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben kell rendelkezni. A közfeladat ellátásának biztonságához, és folyamatosságához fűződő közérdekre tekintettel a közszolgáltatás megszervezésével kapcsolatos hosszú távú döntés meghozataláig a vonatkozó helyi rendelet megfelelő módosításával indokolt megteremteni annak a feltételeit, hogy az üzemeltetésről az önkormányzat saját maga gondoskodjon.


A javasolt szabályozás az előterjesztő álláspontja szerint az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van. Jelen jogszabálytervezetre nézve az Európai Unió intézményeivel és tagállamaival való egyeztetési kötelezettség nem áll fenn.


Részletes indokolás


1.§


A tervezet szerint a temető üzemeltetését ellátó gazdasági szereplővel történő együttműködés megszűnése, és a temető üzemeltetésére vonatkozó hosszú távú döntés meghozatala között időszakban – más reálisan kivitelezhető szervezési megoldás nem lévén – az önkormányzat látja el a vonatkozó feladatokat. Az önkormányzat, mint üzemeltető a szolgáltatási elemnek minősülő tevékenységek körében a hűtés, továbbá a ravatalozó helyisége, és eszközei igénybevételére kötelezi a szolgáltatókat. Az ettől eltérő további temetkezési szolgáltatások (például a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, ideértve az eltemettető felé történő értékesítése, a ravatalozás, sírásás és visszahantolás, sírba helyezés, halottszállítás, hamvasztás és urnakiadás, az urnaelhelyezés, exhumálás, újratemetés) a szolgáltatók útján valósulhat meg.


2. §


Az (1) - (3) bekezdés a sírhelygondozással, és a temetőben végzett vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos pontosítást tartalmaz. Az átmeneti intézkedések körében indokolt rendezni továbbá a nyitva tartás rendjét. A tervezet a továbbiakban is a tavaszi - nyári, és az őszi – téli időszak sajátosságaihoz igazítja a nyitva tartást azzal, hogy Mindenszentek ünnepét megelőző és követő napokban hosszított nyitva tartás indokolt. A temetkezési díjakról szóló – a rendelet mellékletét képező – táblázatban a módosítást követően a temetési hely, és az újraváltás díja, a temetőfenntartási hozzájárulás, és a szolgáltatók részére kötelező, üzemeltető által biztosított szolgáltatások ellenértéke szerepel.


3. §


A rendelet szövegének pontosítását tartalmazza.


4. §


Hatálybalépéssel, és hatályvesztéssel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz.