ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2020 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 2/2011. (I. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 01- 2020. 02. 01

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1.§


A házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 2/2011. (I.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) a rendelet 5. § -a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:


(6) A (2) – (4) bekezdésekben foglalt többletszolgáltatási díjak megfizetése alól írásbeli külön kérelemre, különös méltánylást érdemlő esetben, a polgármester véleményének kikérése mellett a jegyző részben vagy egészben mentességet adhat.



2. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszíti.



Újfehértó, 2020. január 30.



                  Dr. Hosszú József                                                                      Dr. Veres Ildikó

                     polgármester                                                                                  jegyző


A rendeletet kihirdettem:


Újfehértón, 2020. január 31-én.

                                                                                                    Dr. Veres Ildikó                                                                                                      jegyző






INDOKOLÁS


a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 2/2011. (I.28.) önkormányzati rendelethez



  1. Általános indokolás


Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-a felhatalmazza az önkormányzatot arra, hogy rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének szabályait, valamint az ezekhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértéket.


A napi munkavégzés során felmerült, illetve a jövőben esetlegesen felmerülő, különös méltánylást érdemlő esetben a többletszolgáltatási díj megfizetése alóli részleges vagy teljes mentesség biztosításának szabályozása célszerűségi szempontból indokolttá vált.



  1. Részletes indokolás


1.§-ához


A többletszolgáltatási díj megfizetése alóli részben vagy egészben történő mentesség biztosításának szabályozása


2.§ - ához


A rendelet hatályba lépéséhez szükséges rendelkezést rögzít.



***

Az indokolás közzététele megtörténik az előterjesztés közzétételével.



A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 20.§ szerinti egyeztetési kötelezettség jelen szabályozásnál nem releváns.