ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2020. (II.28.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének helyi szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2020. 04. 01

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) Az Önkormányzat által a házasságkötés létesítésére biztosított hivatali helyiség a Nonprofit Közösségi – Szolgáltató Házban (4244 Újfehértó, Rákóczi Ferenc utca 2. szám) kijelölt civil szervezetek terme (a továbbiakban: hivatali helyiség).  

(2) Házasságkötés létesítésére az Önkormányzat által biztosított hivatali helyiségen kívüli helyiség

a) egyrészt a Nonprofit Közösségi – Szolgáltató Házban (4244 Újfehértó, Rákóczi Ferenc utca 2. szám) a „többfunkciós tér, előadó terem” (Díszterem),

b) másrészt a Nonprofit Közösségi – Szolgáltató Ház udvarán kialakított külső helyszín. A külső udvari helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén a házasságkötés lebonyolítására előzetes egyeztetés/megállapodás alapján a többfunkciós tér, előadó terem vagy a civil szervezetek terme szolgál.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszín a (2) bekezdésben foglaltakon túl valamennyi egyéb helyszín, amennyiben a házasság megkötéséhez szükséges jogszabályi feltételek biztosítottak (a továbbiakban külső helyszín).

(4) E rendelet alkalmazásában hivatali munkaidőn kívülinek minősül az a házasságkötés, amelyre Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben meghatározott hivatali munkarenden kívül történő időpontban kerül sor.

        

2. §


(1) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést csütörtökön 16. 00 és 17. 00 óra közötti kezdési időponttal, szombaton 14. 00 és 17. 00 óra közötti kezdési időponttal lehet lebonyolítani.


(2) Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés szombaton 12.00 és 18.00 óra közötti kezdési időponttal engedélyezhető.

(3) Az 1. § (2) bekezdése a) - b) pontjában megjelölt helyiségben és külső helyszínen házasságkötést kizárólag szombaton 14.00 és 17.00 óra közötti kezdési időponttal lehet lebonyolítani.


(4) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés (1) – (3) bekezdésben foglaltaktól eltérő napon és időpontban történő megtartását egyedi kérelemre a jegyző engedélyezheti. A kérelem nem irányulhat az anyakönyvi esemény vasárnapi napon történő megtartására.  


(5) A hivatali helyiségen kívüli házasság megkötésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni arra is, hogy:

a) a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötéseket, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti és

b) a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés ünnepélyes méltóságát a kérelmezők milyen módon kívánják biztosítani.


3. §


(1) Az 1. § (1) bekezdésében megjelölt helyszínen, a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés többletszolgáltatási díja nettó 15.000 Ft+ ÁFA.


(2) Az 1.§ (2) bekezdés a) pontjában megjelölt helyszínen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés többletszolgáltatási díja nettó 15.000 Ft+ ÁFA.


(3) Az 1.§ (2) bekezdés b) pontjában megjelölt külső helyszínen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés többletszolgáltatási díja nettó 30.000 Ft + ÁFA.


(4) Az 1. § (3) bekezdése szerinti hivatali helyiségen kívüli házasságkötés többletszolgáltatási díja nettó 50.000 Ft + ÁFA.


(5) Az e rendelet szerinti többletszolgáltatási díjat kérelmező(k) köteles(ek) Újfehértó Város Polgármesteri Hivatalának házipénztárában, vagy a Hivatal 68800013-11093493 számon vezetett számlaszámára, készpénz átutalási megbízással vagy átutalással történő befizetéssel teljesíteni, legkésőbb a házasságkötés előtti második hét első munkanapjáig. Átutalás esetén kérelmező/befizető köteles a közlemény rovatban feltüntetni az eseményben érintett(ek) nevét, az esemény időpontját, valamint a kifizetés jogcímét, és az erről szóló bizonylatot/visszaigazolást az anyakönyvvezető részére elektronikusan megküldeni, vagy személyesen bemutatni.


(6) Az (1)-(4) bekezdésekben foglalt többletszolgáltatási díjak megfizetése alól írásbeli külön kérelemre, különös méltánylást érdemlő esetben, a polgármester véleményének kikérése mellett a jegyző részben, vagy egészben mentességet adhat.


4. §


(1) A rendelet 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott díjból a házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt az első anyakönyvi eseményre nettó 10 000.- Ft, minden további, ugyanazon a napon megkötött házasság esetén eseményenként nettó 7.500,- Ft díjazás illeti meg.


(2)   A rendelet 3. § (4) bekezdésében meghatározott díjból a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként nettó 20.000,- Ft díjazás illeti meg.


5. §


(1) Ha a házasságkötés a feleknél felmerülő akadály következtében elmarad, az ügyfél igényt tarthat a befizetett többletszolgáltatási díj:

a) 100%-ának visszatérítésére, ha a tervezett időpontot megelőző 60. napig,

b) 50%-ának visszatérítésére, ha a tervezett időpontot megelőző 32. napig

kerül sor a házasságkötési szándék írásbeli lemondására.

(2) Amennyiben a házasságkötésre irányuló szándék lemondására a (1) bekezdésben meghatározott határidőkig nem kerül sor, a befizetett többletszolgáltatási díj visszafizetésére nincs lehetőség.

(3) Amennyiben a házasságkötés a felek mulasztásán kívüli, olyan méltányosságra okot adó rendkívüli körülmény miatt marad el, amely körülmény/esemény bekövetkezésére előre nem lehetett számítani, a befizetett többletszolgáltatási díj akkor is – külön kérésre – visszajár, ha a házasságkötés elmaradását az ügyfél előzetesen nem jelentette be.


6. §

(1) A rendelet 2020. április 01-jén lép hatályba.


(2) E rendelet a már bejelentett házassági szándékok esetében is alkalmazandó, feltéve, hogy a többletszolgáltatási díj megfizetésére irányuló kötelezettség még nem teljesült.


(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 2/2011. (II.28.) önkormányzati rendelete.


Újfehértó, 2020. február 27.




                  Dr. Hosszú József                                                                      Dr. Veres Ildikó

                     polgármester                                                                                  jegyző



A rendeletet kihirdettem:


Ú j f e h é r t ó n, 2020. február 28-án


                                                                                                                        Dr. Veres Ildikó

                                                                                                                              j e g y z ő

INDOKOLÁS


a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének helyi szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáról



I. Általános indokolás


Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 96. §-a felhatalmazza az önkormányzatot arra, hogy rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályait, valamint az ezekhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj, továbbá a közreműködő anyakönyvezető részére fizetendő díj mértékét.


Az At. alapján sor került a jelenleg hatályos Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 2/2011. (I.28.) önkormányzati rendeletének átfogó felülvizsgálatára.


A felülvizsgálat során megállapításra került, hogy a rendelet címe és tárgyi hatálya olyan anyakönyvi eseményeket is szabályozás alá von, amelyre nincs felhatalmazó rendelkezés, ezért figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (2) bekezdésében foglaltakra, új rendelet megalkotása vált szükségessé.


Az új rendelet a hatályos jogszabályi rendelkezéseket figyelembe véve került megalkotásra, melyben többek között szabályozásra került - a korábbi rendelethez hasonlóan – a hivatali munkaidőben és a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események lebonyolítására biztosított hivatali helyiség/ek köre, a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatási díj mértéke, az igénybe vehető kedvezmény formája, a közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díj mértéke, továbbá a befizetett díj visszafizetésének formája. A házasságkötésre – anyakönyvi eseményre általánosan kijelölt új hivatali helyszín kijelölése költségtakarékossági, - hatékonysági szempontból indokolt volt. 



II. Részletes indokolás


1. §-hoz


A házasságkötés létesítésére biztosított hivatali helyiség, illetve hivatali helyiségen kívüli egyéb helyiség, illetve a külső helyszín meghatározása.


2. § - hoz


A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés idejének meghatározása, a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés idejének meghatározása. A hivatali helyiségen kívüli házasság megkötésének engedélyezési szabályai, illetve eltérő napra irányuló kérelem benyújtásának lehetősége.



3. § - hoz


A házasságkötés többletszolgáltatási díjának meghatározása, a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díjának meghatározása. Az önkormányzat által biztosított külső helyszín díjának meghatározása, valamint a többletszolgáltatási díjak megfizetése alóli mentesség engedélyezésének formájáról rendelkezés.


4. §-hoz


A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető díjazásának szabályozása.


5. § - hoz


(1) bekezdés: a házasságkötés felek mulasztása következtében történő elmaradása tekintetében a megfizetett többletszolgáltatási díj visszafizetése mértékének szabályozása.

(2) bekezdés: a házasságkötés felek mulasztásától függetlenül felmerülő akadály következtében történő elmaradása esetén a megfizetett többletszolgáltatási díj visszafizetése lehetőségének szabályozása.

(3) bekezdés: méltányosság, mérlegelés alkalmazása rendkívüli körülmény miatt.


6. § - hoz


A rendelet hatályba lépéséhez, illetve a hatályos rendelet hatályon kívül helyezéséhez szükséges rendelkezést rögzít.



***

Az indokolás közzététele megtörténik az előterjesztés közzétételével.


A javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettséggel összhangban van.


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 20.§ szerinti egyeztetési kötelezettség jelen szabályozásnál nem releváns.