Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

Újfehértó Város Önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

Újfehértó Város Önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról

2022.01.01.

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. S (l) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (l) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:A rendelet hatálya kiterjed Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületére és annak bizottságaira és az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodására.

1. § A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a hatályos jogszabályi keretek között az Önkormányzat bevételeit folytatólagosan beszedje és kiadásait az előző évi kiadási előirányzatokon belül a szervezeti és feladatváltozások, valamint a szállítói állomány figyelembevételével folytatólagosan teljesítse.

2. § (1) Az Önkormányzat működési feladatainak finanszírozása, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek, az évente ismétlődő rendszeres egyesületi és egyéb támogatások, pénzeszköz átadások 2022. évi finanszírozása az átmeneti gazdálkodás időszakában az előző évi kiadási előirányzatokon belül, időarányosan történhet. Az időarányostól eltérően, a szükségletnek megfelelően finanszírozhatók az egyes szezonális jellegű feladatokkal kapcsolatos kiadások, támogatások, valamint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok támogatásai.

(2) Az eseti önkormányzati támogatás csak akkor folyósítható, ha a támogatásban részesülő a vele kötött, előző évről szóló megállapodásban rögzített számadási kötelezettségnek eleget tett, továbbá igazolja, hogy esedékessé vált és még meg nem fizetett köztartozása nincs.

3. § Az átmeneti gazdálkodás időszakában:

a) az Önkormányzat 2021. évi költségvetésében szereplő beruházási, felújítási feladatokra kifizetések a 2021. évre jóváhagyott előirányzatok maradványain belül teljesíthetők a már megtett kötelezettségvállalások pénzügyi áthúzódásainak megfelelően,

b) a folyamatban lévő, több éves kihatással járó, pályázathoz kapcsolódó feladatok tárgyévi ütemére kötelezettségvállalás a támogatói okirat, megkötött támogatási szerződés alapján a megelőző év szabad előirányzatai terhére kerülhet sor.

4. § A 2022. évi költségvetési rendelet megalkotásáig új működtetési, beruházási, felújítási feladat nem indítható, azokra kötelezettség nem vállalható a következők kivételével:

a) az Önkormányzat 2021. évi költségvetésében nem szereplő, de a Képviselő-testület korábbi döntése alapján 2022. évre ütemezendő feladatokra a várható éves költségvetési előirányzatuk időarányos része finanszírozható.

b) a feladatok átfutási idejének rövidítése érdekében a Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy egyes kiemelt, különösen különböző pályázatokhoz kapcsolódó feladatok esetében, továbbá terület előkészítés, terveztetés és közbeszerzési ajánlattételi felhívás, valamint a folyamatos városüzemeltetési és beruházási feladatok érdekében kötelezettséget vállaljon.

5. § Az átmeneti gazdálkodás időszakában teljesített kiadásokat és beszedett bevételeket az új költségvetési rendeletbe be kell építeni.

6. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.