Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 2/2018. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 2/2018. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §- ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal;Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság;Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság;Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 14. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul: "Magastetős épületen, utcaképben megjelenő napelem, napkollektor nem helyezhető el, kivéve ha – igazoltan – a tetőfelületen máshol nem helyezhető el. Lapostetős épületen, és épületen kívül utcaképben megjelenő napelem, napkollektor takarás nélkül nem helyezhető el".

2. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 16. Címe az alábbiak szerint módosul:"16.Települési városmagra vonatkozó kiegészítő előírások"

3. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 26. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul: "A konzultáció - melyért díj nem számítható fel - az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy kérésre a helyszínen is lefolytatható."

4. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 26. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:"Szakmai konzultáció az építés megkezdése előtt legalább egyszer kötelező:településkép szempontjából meghatározó karakterű területen, kivéve az egyszerű bejelentéssel épülő, vagy bővülő lakóépület esetében:

a) új épület építése;

b) meglévő épület átalakítása, bővítése, utólagos hőszigetelése;

c) meglévő épület homlokzatszínezéssel járó felújítása;

d) új cégér, reklámhordozó elhelyezése esetén.

5. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 26. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A főépítész álláspontját a településképi rendeletben foglalt településképi követelmények figyelembevételével, valamint a kézikönyvben foglalt megállapítások, ajánlások ismeretében alakítja ki.

6. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 27. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:Településképi véleményezési eljárást kötelezően kell lefolytatni az 1. számú mellékletben, meghatározó településrészként lehatárolt a piros színnel jelölt területeken és az alábbi esetekben:

a) Műemléki és helyi védelem alatt álló építményt érintő építési munkák,

b) Minden közhasználatú építmény esetében, mely beépítésre szánt területeken helyezkedik el,

c) A település kiemelt bevezető és átvezető utak (Debreceni út, Böszörményi út, Kossuth Lajos utca, Szent István utca, Nyíregyházi utca kül- és belterületi szakaszai) melletti ingatlanok esetében közterületről látható épületei, építményei vonatkozásában.

7. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 27. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul: "A településképi vélemény iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani."

8. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 27. § (11) bekezdése az alábbiak szerint módosul: "A polgármester településképi véleményét 15 napon belül - hiánypótlás felhívás esetében 30 napon - adja ki."

9. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 27. § (11) bekezdése az alábbiak szerint módosul: "A polgármester a településképi véleményt papír alapon küldi meg a kérelmezőnek."

10. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 27. § (12) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A településképi vélemény ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az csak az építésügyi hatósági ügyben hozott döntés keretében vitatható.

11. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 20.Településképi bejelentési eljárás alcímcmm elé "VIII. Fejezet Településképi eljárás" cím kerül beiktatásra.

12. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 28. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le - nyilvántartott műemléki értékek vagy műemléket érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenységek kivételével – a településkép fokozottabb védelme érdekében:

a) a város közigazgatási területén levő közterületen, és köztulajdonban álló ingatlanokon valamint közterületnek nem minősülő magánterületen közterületről látható esetekben reklám közzétételére, reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezéséhez.

b) az 1. mellékletben meghatározó településrészként lehatárolt területeken, valamint a 27. § (4) bekezdés c) pontja szerinti ingatlanokon, a 6. számú melléklet szerinti építési tevékenységek vonatkozásában.

c) A jogszerűen meglévő építmények rendeltetés – részleges vagy teljes – változtatása esetén.

13. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 28. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:Amennyiben hatósági engedélyhez nem kötött reklám-, és hirdető-berendezések egyéb építmények elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterület-használati engedély kiadására csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján, és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

14. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 28. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló dokumentáció tartalmát a főépítész ellenőrzi, és a főépítész készíti elő a Polgármester településképi bejelentési igazolását.

15. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 29. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A településképi bejelentés iránti kérelmet a 10. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

16. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 30. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A bejelentési eljárás során – rendeltetésváltozás kivételével - vizsgálni kell, hogy a tervezett építési tevékenység összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, illeszkedik-e a település kialakult, vagy kialakulandó képéhez:

17. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 30. § (1) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul:"A bejelentési eljárás során – rendeltetésváltozás kivételével - vizsgálni kell, hogy a tervezett építési tevékenység összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, illeszkedik-e a település kialakult, vagy kialakulandó képéhez:megfelel-e az épület tömegképzésében (magasság, tetőforma), arányok, anyag- és színhasználatában, az épület elhelyezése igazodik-e környezetéhez."

18. § (1) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 30. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:"Az épület homlokzatának és tetőzetének kialakításával kapcsolatban vizsgálni kell, hogy:

a) azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a környezethez,

b) a homlokzat tagolása, a nyílászárók kiosztása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival,

c) a terv megfelelő javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezések elhelyezésére és kialakítására,

d) a terv városképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére.

(2) Az épület homlokzatának és tetőzetének kialakításával kapcsolatban vizsgálni kell, hogy:

a) azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a környezethez,

b) a homlokzat tagolása, a nyílászárók kiosztása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival,

c) a terv megfelelő javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezések elhelyezésére és kialakítására,

d) a terv városképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére.

19. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete az 31. §-át megelőzően az alábbi alcímmel egészül ki: 21.Rendeltetésváltozási eljárás.

20. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 31. § az alábbiak szerint módosul:(1) E rendelet rendelkezéseit a rendeltetésváltozási bejelentési eljárásban ezen alfejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.(2) A rendeltetésváltozási bejelentési eljárás során a hatóság vizsgálja, hogy a tervezett rendeltetés az országos és az Újfehértó közigazgatási területére hatályos helyi építési követelményeknek (a továbbiakban: helyi építési szabályzat) megfelelnek-e.(3)Amennyiben a rendeltetésváltozás negatív hatású környezetterheléssel jár, a helyi építési szabályzat szerinti övezeti besorolásnak való megfelelést a fellépő környezetterhelés tekintetében az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 33. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott szakági tervező véleményének csatolásával kell igazolni, hogy a tervezett rendeltetés az övezetben vagy az építési övezetben elhelyezhető.(4) A (3) bekezdés szerinti szakági tervező az építési övezet szerinti követelményeknek való megfelelés érdekében a környezetterhelés csökkentése céljából feltételeket írhat elő.(5)A helyi építési szabályzat szerinti kereskedelmi, szolgáltató terület (Gk jelű építési övezet) gazdasági területet érintő rendeltetésváltozás esetén a (3) bekezdés szerinti szakági tervezői véleményt minden esetben csatolni kell, mellyel a kérelmező igazolja, hogy a tervezett rendeltetés megvalósításával nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú építmény és ahhoz kapcsolódó tevékenység alakul ki.(6)A helyi építési szabályzat szerinti ipari terület egyéb ipari terület (Ge jelű építési övezet) gazdasági területeket érintő rendeltetésváltozás a (3) bekezdés szerinti szakági tervezői véleményt minden esetben csatolni kell, mellyel a kérelmező igazolja, hogy a tervezett rendeltetés megvalósításával a környezetre jelentős hatást nem gyakorló ipari építmény és ahhoz kapcsolódó tevékenység alakul ki.(7) A hatóság a kérelmet elutasítja, ha a kérelem szerinti rendeltetésváltozás a (2) bekezdésben foglaltaknak nem felel meg.

21. § (1) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete az alábbi 31/A. §-al egészül ki:(1) Rendeltetésváltozás esetén a kérelmet a 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.(2) Amennyiben a tervezett új rendeltetés megvalósítása építési, vagy a 31. § (4) bekezdés szerinti tevékenységgel nem jár, illetve tervezett rendeltetés további parkoló igénnyel nem jár a meglévő rendeltetéshez képest, illetve a helyi építési szabályzat szerinti lakó- vagy településközpont területen belül lévő épület rendeltetése lakóépületre változik, abban az esetben az (1) bekezdés szerinti kérelem hatósági bizonyítvány iránti kérelemnek is minősül, melyhez ugyanúgy mellékelni kell a 7. számú melléklet szerinti dokumentumokat. Egyéb esetben a bejelentés tudomásulvételét követően kialakított rendeletetés meglétének igazolásának céljából az 5. melléklet szerinti hatósági bizonyítvány iránti kérelem formanyomtatványon kell benyújtani.(3) A kérelemhez – a kérelem tárgyától függően, legalább - becsatolandó mellékleteket a 7. számú melléklet tartalmazza.(4) A papír alapú kérelem esetén a (2) bekezdés szerinti mellékleteket két példányban kell benyújtani. A bejelentés tudomásulvételét követően egy példány tervdokumentáció záradékolásra kerül, melyet a kérelmezőnek megküld a hatóság.(5)A papír alapú kérelem esetén a (2) bekezdés szerinti mellékleteket két példányban kell benyújtani. A bejelentés tudomásulvételét követően egy példány tervdokumentáció záradékolásra kerül, melyet a kérelmezőnek megküld a hatóság.(5)Amennyiben a tudomásulvételt követő egy éven belül a rendeltetésváltozást nem végzik el, illetve hatósági bizonyítvány iránti kérelem nem került benyújtásra, a kiadott tudomásulvétel hatályát veszti.

(2) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete az alábbi 31/B. §-al egészül ki:(1)Amennyiben a rendeltetésváltozás olyan építési tevékenységgel jár, mely a 28. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti bejelentéshez kötött, arra kérelmezőnek e rendelet szabályai szerint a 10. számú melléklet szerinti külön kérelmet szükséges benyújtania.(2)A hatósági bizonyítvány iránti kérelemhez a kérelmezőnek – amennyiben a szakági tervező a 31. § (6) bekezdés szerint feltételek írt elő - csatolni kell a szakági tervező által kiadott nyilatkozatot, hogy az előírt feltételek maradéktalanul megvalósultak.

22. § (1) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 32. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A településképi követelmények – rendeltetésváltozás esetén az országos, illetve a helyi építési szabályzatban foglalt követelmények – teljesítését a Polgármester ellenőrzi. A mulasztásokat tudomásra jutását követően kivizsgálja, és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján jár el.

(2) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 32. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:A településképi követelmények, illetve a bejelentés nélküli rendeltetésváltozás esetén az országos és a helyi építési szabályzatban foglalt követelmények be nem tartása esetén a Polgármester figyelmezteti a jogkövetkezményekre a bejelentőt, és határidőt szab a határozatban foglaltak betartására. Amennyiben a felszólítás eredménytelen, a polgármester településképvédelmi bírságot szabhat ki a tulajdonosra, mely többször is kivethető, amennyiben a jogszerűtlen állapot fennmarad.

23. § A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 32. § (3) bekezdése b) pontja az alábbiak szerint módosul:településképi szempontból meghatározó és egyéb területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt nem érint és bejelentés nélküli rendeltetésváltozás esetén 100.000 – 200.000 forint közötti,

24. § (1) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete a 4,5,6,7,8,9,10 mellékletekkel egészül ki, melyek e rendelet 1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8. mellékletét képezik.

(2) A településkép védelméről szóló Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(I.31.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdése, 15. §(1) bekezdés b) pontja hatályát veszti.

25. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.