Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (X. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 22
Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Újfehértó Város képviselő - testülete személyi kérdések terén hozott döntései - a részletes indokolásban kifejtettek szerint - indokolttá teszik a testület működését alapvetően meghatározó szervezeti és működési szabályzat módosítását.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a személyi változásokhoz igazított, világos és megismerhető szabályok mentén működhet a testület. Gazdasági, költségvetési hatás nem mutatható ki. A környezeti és egészségi következmények nem mérhetőek. A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztartív terheket a jogszabály nem eredményez. A jogszabály módosításának elmaradása a világos, szervezeti és működési szabályzatban is rendezett működési struktúra kialakulását eredményezheti. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés újraszabályozása az alpolgármesterek személyi körét érintő testületi döntések miatt indokolt.
A 2. §-hoz
Az Ügyrendi Bizottság munkáltatói jogait érintő - a hatályvesztésre vonatkozó rendelkezések között szerepeltetett - módosítás miatt indokolt rendelkezni arról, hogy a testület bármely tagja nyújthat be a tisztségviselőkkel kapcsolatos munkáltatói jogra vonatkozó előterjesztést.
A 3. §-hoz
Technikai rendelkezés, ami a tervezetben foglalt, a szavazatszámlálásra vonatkozó rendelkezések felülvizsgálata miatt indokolt.
A 4. §-hoz
A titkos szavazás megtartására vonatkozó esetkörök kapcsán a hatályos rendelettel ellentétben indokolt feltüntetni azt, hogy a titkos szavazásra vonatkozó jogszabályi kötelezettségek megtartása mellett a testület ez irányú döntése esetén tart titkos szavazást.
Az 5. §-hoz
A titkos szavazások lebonyolításának zavartalanságát nem biztosítja kellőképpen az a hatályos rendelkezés, ami az Ügyrendi Bizottságot jelöli meg a szavazás lebonyolításáért felelős szervként. A szavazás titkos jellegéről való döntés a képviselő - testület kompetenciája, azonban a technikai lebonyolítás akadályát képezheti, ha az az Ügyrendi Bizottság - bármely okból - akadályoztatva van a szavazatszámlálással kapcsolatos feladok ellátásában. A titkos szavazás lebonyolításának kellő garanciáját képezheti az, ha a jelenlévő képviselők köréből esetileg jelöli ki a testület a közreműködőket. A tervezet arra vonatkozó rendelkezést is tartalmaz, ha a kijelölt szavazatszámláló bizottság létszáma a szavazás folyamán csökkenne.
A 6. §-hoz
A bizottság megnevezésének pontosítását tartalmazza.
A 7. §-hoz
Tekintettel arra, hogy az eljáró eseti bizottságon belül - az ellátandó feladatok jellegére is tekintettel - nem indokolt elnök kijelölése, a szavazás eredményét a bizottság bármely tagja, a testületi működés körében szokásos módon a legidősebb személy is közölheti a testülettel.
A 8. §-hoz
A bizottság létszámát határozza meg
A 9. §-hoz
Bizottságok esetében a nem önkormányzati képviselő tagok számáról rendelkezik.
A 10. §-hoz
Társadalmi megbízatású alpolgármester választásáról rendelkezik.
A 11. §-hoz
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény /Kttv./ 225/A. § (1) bekezdése alapján - törvényben meghatározott kivételekkel - a főállású polgármester foglalkoztatási jogviszonya a képviselő-testület és a polgármester között választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony. A polgármester tekintetében a képviselő-testület gyakorolja a munkáltatói jogokat. A hatályos szervezeti és működési szabályzat 1. melléklet II.3. 5) pontja szerint az Ügyrendi Bizottság javaslatot terjeszt a képviselő - testület elé a polgármester és az alpolgármester jutalmazására, továbbá gyakorolja a polgármesterrel szemben az egyéb munkáltatói jogokat. A hivatkozott melléklet III.6.1. pontja a rendelkezést hatáskör átruházásával megerősíti. A Kttv. hivatkozott rendelkezése alapján, és a szavazatszámlálás kapcsán a tervezetben rögzített indokok miatt indokolt a munkáltatói jogok gyakorlására vonatkozó hatáskör átruházás mellőzése. A tervezet szerint fentiek miatt hatályukat vesztik a „ Javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé a polgármester és az alpolgármester jutalmazására. Gyakorolja a polgármesterrel szemben az egyéb munkáltatói jogokat. „ és a „ A polgármester vonatkozásában gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat. „ szövegrészek az Ügyrendi Bizottságra vonatkozó szabályozás körében.
A 12. §-hoz
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.